DL: Dobrih delavcev ni nikoli preveč

25.7.2016 | 14:45

Andraž Rumpret (Foto: L. M.)

Andraž Rumpret (Foto: L. M.)

Na prireditvi, ki so se je udeležili številni poslovni partnerji iz  domačega in tujega okolja, zaposleni in drugi gostje, je Andraž Rumpret  ravnateljici Vrtca Čebelica Ani Srpčič predal bon v vrednosti 5 tisoč  evrov za nov vrtec. Slavnostni dogodek s pevci, rock ansamblom Iskrinega  nemškega partnerja ter plesalkami iz Harkelina je zanimivo zasnovala  Lucija Kuntarič, scena pa je bila delo akademskega slikarja Simona  Kajtne. (Foto: MEGAfoto s.p.)

Na prireditvi, ki so se je udeležili številni poslovni partnerji iz domačega in tujega okolja, zaposleni in drugi gostje, je Andraž Rumpret ravnateljici Vrtca Čebelica Ani Srpčič predal bon v vrednosti 5 tisoč evrov za nov vrtec. Slavnostni dogodek s pevci, rock ansamblom Iskrinega nemškega partnerja ter plesalkami iz Harkelina je zanimivo zasnovala Lucija Kuntarič, scena pa je bila delo akademskega slikarja Simona Kajtne. (Foto: MEGAfoto s.p.)

Iskra Pio, d.o.o., je eno najuspešnejših šentjernejskih podjetij, ki zaposluje preko sto ljudi. Te dni so s slavnostno akademijo v Kulturnem centru Primoža Trubarja počastili 25 let delovanja. Iskro Pio že od vsega začetka vodi Andraž Rumpret, ki se lahko s ponosom ozre na prehojeno pot podjetja, ki sodi med vodilna pri nas s proizvodnjo zahtevne opreme za čisto in čistilno tehnologijo.

Kot pravi direktor Rumpret, so v četrt stoletja doživljali vzpone in padce, prizadeli sta jih dve krizi - tako leta 2008, ko so se s svetovno gospodarsko krizo upočasnile investicije tudi v farmacevtski industriji, kot pred tremi leti, »a obstali smo in se razvijali naprej. Danes imamo 103 zaposlene, ker se nam obseg dela povečuje. To pa je že posledica dolgoletnih vlaganj v razvoj in znanje, to so odzivi na pojavljanja in predstavitve na svetovnih sejmih in da nas na trgu prepoznavajo kot zanesljive in kredibilne partnerje,« je prepričan prvi mož Iskre Pio, ki ne pozabi pohvaliti zlasti dobrega in odgovornega dela vseh zaposlenih, brez katerih ne bi bilo nič. V podjetju zaposlujejo pretežno tehnike in inženirje, ki prihajajo tako iz širšega dolenjskega konca kot iz Bele krajine, Posavja idr., nekateri so v podjetju že vseh 25 let, odkar je podjetje leta 1991 nastalo po stečaju tedanjih Uporov, d.o.o., in začelo z 18 zaposlenimi.

Osnovna dejavnost ostajata projektiranje in izdelava opreme za čisto in čistilno tehnologijo, kot so brezprašne komore za vzpostavitev čistih, sterilnih pogojev, pa laf sobe, dvigala, mešalniki, izolatorji, zračni tuši, raztehtalnice, sobe za vzorčenje, čisti prostor, ultrazvočene čistilnike in čistilne linije … Izvajajo tudi validacijske postopke – merjenja prašnih delcev v prostoru, vlage itd. Njihov glavni naročnik so farmacevtska podjetja, medicinske ustanove, lekarne, raziskovalni inštituti doma in v tujini, skratka vsi, ki potrebujejo sterilno okolje.

USTREČI UPORABNIKU

Nepogrešljivo je delo posebnega razvojnega oddelka, v katerem imajo danes že skoraj 30 inženirjev. Ukvarjajo se zlasti s projektiranjem opreme, razvojem strojnega dela proizvodnje, s konstruiranjem strojev in naprav, ki jih tudi tehnološko obdelajo. Njihovo področje dela se neprestano spreminja in, kot pravi Rumpret, če želijo slediti napredku, je nujna stalnica izobraževanje in uvajanje novosti. Inženiring razvijajo skupaj z uporabniki, ki povedo, kaj bi radi. »Iščemo tržno nišo v raznih problemih, ki jih skušamo reševati za naše partnerje,« pove Rumpret, ki podjetje vodi od vsega začetka.

Šentjernejska Iskra dela tako za domači trg - glavna slovenska partnerja sta Krka in skupina Novartis - kot za tujega. Izvozu je namenjenih povprečno 50 odst. celotne proizvodnje, včasih tudi več, največ seveda farmacevtske, saj so njihovi naročniki farmacevtska podjetja, medicinske ustanove, lekarne ter raziskovalni inštituti doma in v tujini. Izvažajo zlasti v Nemčijo, Poljsko, Madžarsko, Srbijo, Hrvaško idr., z mnogimi partnerji sodelujejo že leta.

ŠTIPENDIRANJE STALNICA

Za razliko od mnogih podjetij v času gospodarske krize Iskra Pio ni odpuščala, saj Rumpret meni, da bi se lahko zgodilo, da bi odšli najboljši; ko bi spet dobili posel, pa ga v roku ne bi mogli opraviti. Ves čas nudijo štipendije mladim, saj si tudi tako zagotavljajo dobre in perspektivne bodoče sodelavce. Na njihovi spletni strani npr. piše, da se zainteresirani lahko javijo za zaposlitev tudi brez razpisa, in če se jim bodo zdeli sposobni in obetavni, jih bodo povabili k sodelovanju. »Dobrega kadra ni nikoli preveč in če je na razpolago, ga vzamemo,« pravi prvi mož Iskre Pio.

Da si takih dobrih delodajalcev v občini, ki ne le zaposlujejo, ampak tudi pomagajo vsem društvom, samo še želijo, meni župan Radko Luzar, ki je na slavnostni prireditvi direktorju podjetja podelil priznanje. Ravno tako je priznanje Rumpretu predal tudi direktor Gospodarske zbornice Novo mesto Tomaž Kordiš, čestitk je bilo še polno.

Da je Iskra Pio družbeno odgovorno podjetje, so dokazali tudi ob jubileju. Na prireditvi so ravnateljici Vrtca Čebelica Anici Srpčič podarili bon v vrednosti 5 tisoč evrov za nov vrtec v Šentjerneju, ki je zaradi dolgoletne prostorske stiske nujen in ga občina namerava zgraditi v prihodnjih letih.

Rumpret opozarja, da bi morala država za spodbujanje podjetništva znižati davčne obremenitve, ki so pri nas res visoke. »Potem bi odpadla korupcija pri podeljevanju subvencij, več bi se zaposlovalo, »črnega trga« bi bilo manj,« je prepričan.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 21. aprila 2016

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava