Preplet elegance in domačnosti v Valvasorjevi knjižnici

23.7.2016 | 14:30

Preplet elegance in domačnosti v Valvasorjevi knjižnici
Preplet elegance in domačnosti v Valvasorjevi knjižnici

Po uspešnem sodelovanju z Valvasorjevo knjižnico Krško v letu 2015, ko se je Kulturno društvo Libna v prostorih knjižnice predstavilo z vezeninami in kvačkanimi izdelki Sonje Bogovič ter unikatno keramiko Jadranke Gospodarič, so tokrat v osrednji knjižnici svoje izdelke postavile na ogled vse članice društva.

Pridne in ustvarjalne roke Libne so skozi leto in leta pridno vezle, prepletale nit za nitjo, oblikovale glino. Tako so nastali novi izdelki, s katerimi se v poletnem času v prostorih krške knjižnice predstavljajo Anđa Antunović, Sonja Bogovič, Anica Bukovec, Nena Dular, Metka Gasior, Ema Gorjup, Jadranka Gospodarič, Suzana Gramc, Zdenka Kostevc Mustar, Daniela Meke, Blanka Mihelin, Brigita Ogorevc, Veronika Planinc, Marica Resnik, Magdalena Rešek in predsednica društva Suzana Ogorevc. Razstava ročnih del je preplet domačnosti in elegance, na njej si lahko ogledate unikatne keramične izdelke, izdelanih tudi v tehniki raku, z vezeninami okrašene prtičke, kruhnike in vzglavnike, kvačkane izdelke, elegantni rešilje in že skoraj pozabljene križce, ki bogatijo prtičke, žepke s sivko, kuhinjske krpe in  knjižne kazalke.

Korenine KD Libna segajo v leto 1999. Sprva so ljubiteljice ročnih del delovale v okviru KD Žarek iz KS Dolenja vas, s pridobitvijo novih prostorov v stavbi železniške postaje Libna leta 2003 pa so se organizirale v lastno društvo. Ukvarjajo se z vezenjem, kvačkanjem, kleklanjem, aranžiranjem, slikarstvom in modeliranjem gline. S svojim delom želijo ohranjati kulturno dediščino domačega okolja, zato mnogi izdelki odsevajo etnološke vsebine. Skozi leto pripravljajo različne razstave, najbolj odmevni sta tradicionalni razstavi na cvetno nedeljo ter ob prazniku KS Dolenja vas v mesecu avgustu.

Tokratno razstavo ročnih del si lahko ogledate v prostorih Valvasorjeve knjižnice Krško do 12. avgusta 2016.

Urška Šoštar, Valvasorjeva knjižnica Krško

Galerija

_zz (1)
_zz (10)
_zz (11)
_zz (12)
_zz (13)
_zz (14)
_zz (2)
_zz (3)
_zz (4)
_zz (5)
_zz (6)
_zz (7)
_zz (8)
_zz (9)
_zz

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava