Preprečili prikrojevanje zgodovine in lastninjenje zaslug osamosvojitve

9.7.2016 | 16:40

Preprečili prikrojevanje zgodovine in lastninjenje zaslug osamosvojitve
Preprečili prikrojevanje zgodovine in lastninjenje zaslug osamosvojitve

V letu 2016 s ponosom praznujemo 25 letnico samostojne države Slovenije in istočasno 20 letnico Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske. Dolenjski veterani so ob praznovanju navedenih obletnic izdali »Zbornik o vlogi Teritorialne obrambe Dolenjske v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju«.

Zbornik je natiskan v 1200 izvodih, vsebuje preko 700 strani, v katerem 50 avtorjev opisuje svoje dogodke in videnja v vojni za Slovenijo. Veterani so s tem dokumentirali zgodovinske dogodke in dejstva in s tem kar nekaterim preprečili prikrojevanje zgodovine in lastninjenja zaslug osamosvojitve.

Zbornik, ki je poklon dolenjskim veteranov državljanom Slovenije ob praznovanju 25 rojstnem dnevu, je dosegel glas tudi do predsednika države, kateri jih je povabil na osebno predstavitev.

Predsednik države je z zanimanjem prisluhnil nastajanju Zbornika in predstavitvi njegove vsebine. Zastavil je tudi vrsto vprašanj, ki so se nanašali predvsem na potek izvedenih posvetov o vlogi TO Dolenjske v procesu osamosvajanja Slovenije in razčiščevanju določenih dogodkov v vojni za Slovenijo.

Predsedniku je bi predstavljen zgodovinski pomen vsebine Zbornika s strani kustosa vojaškega muzeja in urednika Zbornika magistra Matjaža Ravbarja, vsebinski del je predstavil general podpolkovnik g. Albin Gutman, pomen Zbornika za izobraževanje in šolstvo brigadir Marjan Grabnar, zagotovitev sredstev za izdajo in organizacijske zadeve polkovnik Anton Klobčaver, predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske Jože Ribič pa je predsedniku države v uvodnem delu Zbornik izročil z nagovorom o pomenu njegove izdaje ob 25 letnici samostojne Slovenije.

OZVVS Dolenjske

Galerija

zbornik (1)
zbornik (2)
zbornik (3)
zbornik (4)
zbornik (5)
zbornik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava