In priletela so letala ...

30.6.2016 | 09:45

In priletela so letala ...

25. junija Slovenci praznujemo dan državnosti. Letos mineva 25 let od razglasitve samostojne države Republike Slovenije. Pot do samostojne države je bila prepredena s številnimi ovirami. Ena največjih preizkušenj je bila nekajdnevna vojna, ki jo je takoj po razglasitvi samostojne slovenske države z agresijo začela jugoslovanska vojska. Želeli so preprečiti, da bi Slovenci sami odločali v svoji državi.

Družboslovni aktiv Osnovne šole Trebnje je v skupnem prostoru Osnovne šole Trebnje v začetku junija pripravil razstavo ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije. Namen razstave je, da obudi spomin na pomemben čas osamosvojitve Slovenije. Ob tej priložnosti se spominjamo vseh, ki so sodelovali v bojih za samostojno državo. Hvaležni smo jim, saj so dosegli mir in omogočili razvoj naše današnje države Republike Slovenije.

Razstava je nastala na podlagi raziskovalne naloge z naslovom In priletela so letala ... in ostalih virov, ki so bili uporabljeni pri nastajanju omenjene raziskovalne naloge. Ta je nastala v šolskem letu 2013/14 v okviru zgodovinskega krožka, ki ga je vodila učiteljica Nataša Hribar. V njej so učenci raziskovali, kakšno vlogo je odigralo lokalno okolje in prebivalstvo v vojni, ki je sledila razglasu o osamosvojitvi Republike Slovenije.

Pri pripravi razstave je poleg članov družboslovnega aktiva sodelovala tudi Saša Gognjavec.

Besedilo: Metoda Livk in Zvonko Simeunič
Foto: Zvonko Simeunič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava