DL: Lapanović bo v zaporu 14 mesecev

28.6.2016 | 14:05

Mario Lapanović je v priporu od 6. januarja letos. (Foto: J. A.)

Mario Lapanović je v priporu od 6. januarja letos. (Foto: J. A.)

Psihična nestabilnost naj bi vodila Maria Lapanovića, hrvaškega državljana, ki živi v Novem mestu, ko je zagrešil pet vlomov v Novem mestu. Dejanja je na sodišču priznal in tako si je prislužil eno leto in 10 mesecev zapora.

»Žal mi je, da sem to naredil. Nisem bil sposoben razumno razmišljati, ker sem imel težave z jemanjem pomirjeval pa tudi epileptične napade. Ta dejanja sem naredil v omotičnosti, nenačrtovano, moral sem priti do denarja, ker sem kupoval tablete na črnem trgu,« je v zagovoru povedal 35-letnik, ki je trenutno brez zaposlitve. Nekaj časa je imel službo, delal je v gradbeništvu, vendar ga je delodajalec odpustil po tistem, ko so ga aretirali na delovnem mestu.

»Potem se prejemal socialno pomoč, dobival sem 270 evrov, s katerimi sem plačal stanovanje in hrano. Želim si normalno živeti, ko bom prišel iz zapora, bi si rad uredil življenje, imam punco, nameravam se zaposliti,« je še dodal.

Tožilstvo je za pet vlomov, ki jih je priznal, dva od njih sta ostala pri poskusu, zahtevalo celo dve leti zapora, saj gre za specialnega povratnika, ki je bil od leta 2010 že 11-krat pravnomočno spoznan za krivega.

Tokrat je bil na sodišču zaradi vlomov, ki jih je zagrešil v drugi polovici lanskega leta, od septembra do konca decembra, v začetku januarja pa je pristal v priporu. Najprej je poskušal vlomiti v Jernejev hram v Novem mestu, tam ga je med odvijanjem vijakov z vrat terase presenetil policijski avto. Konec septembra je skozi okno v pritličju prišel v prostore slovenskega združenja za duševno zdravje Šent in v kuhinji vzel dva noža. Istega dne je skozi okno nepovabljen vstopil še v bližnji lokal Malamačka, od koder je iz blagajne odnesel 550 evrov. Oktobra lani je poskušal priti v skladišče Motoroila v Novem mestu, a ga je pregnal alarm, njegov zadnji podvig pa se je zgodil spet v Malimački. Tam je že imel eno dobro izkušnjo, a med novoletnimi prazniki je moral priznati, da so se lastniki od njegovega prvega vloma naučili, da se denarja ponoči ne pušča v lokalu. Tedaj je namreč našel le 80 evrov menjalnega denarja in štiri zavojčke cigaret.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 24. marca 2016

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava