FOTO: Jurjevanje 2016 - četrti dan

26.6.2016 | 18:40

FOTO: Jurjevanje 2016 - četrti dan

Medtem ko je sobotno popoldne v krajih po Beli krajini prineslo deževne nalive in tudi točo, se je Črnomelj, gostitelj 53. Jurjevanja, kopal v soncu. Veter je deloma ohladil ozračje in v poznih popoldanskih urah je glavnina obiskovalcev zapustila hlad svojih domov in napolnila prizorišče pred glavni odrom.

Predzadnji dan Jurjevanja je bil prazničen. 25 let Republike Slovenije so vsi predstavniki belokranjskih občin počastili s prireditvijo ob dnevu državnosti v Jurjevanski dragi pri spomeniku. Praznovali so tudi črnomaljski godbeniki, in sicer 150 let delovanja, ki jih je s povorko po mestu in skupnim nastopom počastilo 12 godb oz. 360 godbenikov iz Dolenjske in Bele krajine, ter godbe Duga Resa, Litostroj, Jesenice-Kranjska Gora. Pozornost je pritegnilo tudi 42 mladih iz Francije, Grčije, Italije, Hrvaške, Madžarske in Velike Britanije, ki so v sklopu izmenjave Clowns With Borders priredili na glavni mestni ulici cirkuško delavnico za otroke in cirkuško promenado.

Proti večeru so zapele strune, s koncerti so navdušili Trio dva Čardaša, Slovenski kitarski kvartet, KUD Dobreč in Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj.

Vrhunec večera je zopet pripadel folklornikom, njihovim folklornim plesom in folklornim kostumom. V sklopu prireditve »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo…« so nastopili FS Zaite iz Kolumbije, FS Piskavica iz Bosne in Hercegovine, FS Bartok iz Madžarske, FS Predgrad, MFS Ivan Navratil in FS Oton Župančič Vinica. Noč se je zaključila s koncertom Perota Lovšina in njegovih Španskih borcev ter s Prismojenih profesorjev bluesa v grajskem atriju na EtnoFolk festivalu.

Tudi zadnji dan Jurjevanje obiskovalcev ne bo pustilo ravnodušne. V popoldanskih uricah si sledijo krajši nastopi folklornih skupin VDC Črnomelj, Šiljakovina (Hr) in Bartok (Madžarska), Zeleni Jurij Črnomelj z obredjem Zelenega Jurija. Prisluhnete lahko godalnemu tiru Batallia, pesmim iz kovčka, pripovedovalki zgodb ali se podate na lov za črnomaljskim zakladom ter se udeležite delavnice kolumbijskih plesov! Nastopili bodo še Tamburaška skupina Melos, Dominik Sky Show, Vokalna skupina Cantate Domino, duo kitar Novak in Ignjatović, Dixie Shock Band. Zaključek Jurjevanja bo ob 20h s prireditvijo »Lepa Anka kolo vodi«, v sklopu katere bodo nastopile FS Zaite, FS Šiljakovina, FS Božo Račič Adleščiči, FS Bartok, FS Piskavica in FS DU Črnomelj.

Hojte, hojte na Jurjevanje!

Urša Flek
foto: Tomislav Urh

Galerija

Tomislav Urh 1
Tomislav Urh 10
Tomislav Urh 11
Tomislav Urh 12
Tomislav Urh 13
Tomislav Urh 14
Tomislav Urh 2
Tomislav Urh 3
Tomislav Urh 4
Tomislav Urh 5
Tomislav Urh 6
Tomislav Urh 7
Tomislav Urh 8
Tomislav Urh 9

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

28.6.2016Oceni vika lozar 

Še celo vreme nam je bilo naklonjeno! Pohvale tudi raznim društvom, ki so ponudili pestro izbiro izdelkov pridnih rok, da o folklornih nastopih, znanih in nepoznanih, ne govorimo!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava