Teden kultur - spoštovanje do drugih

25.6.2016 | 12:15

Teden kultur - spoštovanje do drugih
Teden kultur - spoštovanje do drugih
Teden kultur - spoštovanje do drugih
Teden kultur - spoštovanje do drugih

Na novomeškem Glavnem trgu v izjemnem vzdušju zaključil petdnevni festival Teden kultur, ki je med 13. in 17. junijem potekal na različnih priljubljenih prizoriščih. Letos je ponudil enajst dogodkov za različne ciljne skupine in okuse, a s skupnim imenovalcem: spodbujanje spoštovanja različnih narodov in kultur. Ustvarjalo ga je okoli 120 nastopajočih, skupaj pa je privabil okoli 800 obiskovalcev.

Tradicionalni festival, ki že osmo leto zapored poudarja medkulturno dimenzijo Novega mesta, je za razliko od prejšnjih let, ko je na oder postavljal predvsem repertoar novomeških manjšinskih ustvarjalcev, tokrat gradil na gostujočih zasedbah. Izjema je bil zaključni dogodek na Glavnem trgu z naslovom Kulture iz prve roke, ko so se na stojnicah s kulinariko, glasbenimi nastopi in različnimi aktivnostmi predstavili v Novem mestu živeči predstavniki albanske, rusko-ukrajinske, bošnjaške, srbske, kitajske, makedonske, žumberške in kočevarske kulture.

Glavni ciljni skupine letošnjega Tedna kultur sta bili otroci in mladina, ki so medkulturne vsebine spoznavali skozi različne aktivnosti. Lutkovna predstava Polžek Samo je otrokom skozi zgodbo iz polža predstavila, kako se počutijo begunci, priseljenci ali kdor koli, ki se znajde v neznanem okolju, in da je v tej situaciji najpomembnejše imeti prijatelje. Senčno gledališče v izvedbi Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš iz Ljubljane pa je otroke očaralo predvsem ob koncu predstave, ko so lahko v zaodrju ob razlagi igralcev tudi sami poskusili animirati lutke.

Mladi so skozi odlično simulacijo Modrooki/rjavooki, ki je potekala na novomeški gimnaziji »na svoji koži občutili, kako je ljudem, do katerih družba goji kakršne koli predsodke,« kot so povedali sami po koncu. »Mogoče se bomo kdaj tudi mi znašli na tisti strani, ne da bi vedeli zakaj.« Prav to je potrdila tudi aktivnost Živa knjižnica, v kateri so si mladi namesto knjig izposojali ljudi, do katerih družba goji predsodke, in z njimi osebno poklepetali. Mladim je bil namenjen tudi mednarodni posvet na temo pomena ohranjanja svoje kulturo v tujih okoljih s pomočjo mrežnih projektov, podprtih s sredstvi EU.

Širša javnost je pomen medkulturnega sožitja srkala skozi zabavne vsebine. Stand up večer v izvedbi treh komedijantov bosanskega porekla se je resda začel s šalami na račun narodnosti in veroizpovedi, a so jih fantje spretno uporabili za pronicljivo dreganje v družbeno-aktualne teme in (ne)odnose med ljudmi. Prireditev Veselo dive je predvsem strokovni javnosti ponudila vpogled rezultate dela z romskimi otroki, ki v naselju Brezje v okviru vrtca Ciciban in popoldanskih aktivnosti Društva za razvijanje prostovoljnega dela tam poteka vsak dan. Obiskovalci so presenečeno opazovali, kakšno moč ima pozitivna spodbuda in občutek sprejetosti. Ljubitelji glasbe in plesa so čarobnost prepletanja različnih kultur v polnosti doživeli na vrhunski glasbeno-plesni predstavi Maše Kagao Knez Momentum – avenija ujetih trenutkov ter na koncertu MePZ Pomlad, ki je z glasbami sveta vsebinsko zaokrožil celoten festival.

Teden kultur je v Hostlu Situla ves teden nudil tudi kulinarično popotovanje po različnih državah.

Tina Cigler
koordinatorka projekta

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

25.6.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni jurček 

nikogar ni problem spoštovati, če si tudi z njegove strani deležen spoštovanja.... danes pa se dogaja, da nekateri moramo spoštovati, onim drugim pa ni treba in jim grejo samo pravice, če pa mi spoštovalci v kaj podvomimo, smo pa fašisti.

25.6.2016Oceni Resnica 

jurček v kaj pa ti dvomiš??

27.6.2016Oceni joško 

Najverjetneje v slovensko samozasvest, Resnica. Upravičeno, mar ne ?!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava