Miro Cerar: Kozjanski park je slovenski biser

30.5.2016 | 09:05

Miro Cerar: Kozjanski park je slovenski biser

Na gradu Podsreda smo 25. maja obeležili 35. obletnico delovanja Kozjanskega parka. Kozjanski park skupaj s Triglavskim narodnim parkom predstavlja najstarejše zavarovano območje v Sloveniji. Po besedah premiera dr. Mira Cerarja predstavlja enega od slovenskih biserov, zato se je na slovesnosti na gradu Podsreda zahvalil domačinom, da so ga ohranili takšnega.

Direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič je izpostavil, da pot, ki so jo v 35 letih prehodili, ni bila lahka, a so stalno sledili načelu sožitja med naravo in ljudmi. Še posebej ga veseli, da so uspeli razbiti številne stereotipe o življenju v zavarovanem parku in razviti veliko dobrih parkovnih praks, ki med drugim nudijo priložnosti za razvoj regije, tudi na področju gospodarstva. "Nekoč zaostalo, nerazvito postaja danes nadstandard," je poudaril.

Na pomen ohranjanja narave v sožitju z ljudmi in njihovimi prizadevanji za preživetje je opozoril tudi slavnostni govornik na prireditvi dr. Miro Cerar. "Naj nam ta obletnica da dobro voljo in zanos, da Slovenijo ohranimo zeleno. Treba se je ozreti naprej in gledati v prihodnost," je dejal.

Spomnil je, da je Slovenija ena najbolj biotsko raznovrstnih držav na svetu, in prav visoka stopnja biotske pestrosti je ena od glavnih značilnosti Kozjanskega parka. Park je po Cerarjevih besedah lahko tudi vzor, kako lahko zavarovana območja prispevajo h gospodarskemu razvoju, še posebej na področju turizma. "A turizem ni le narava, temveč tudi ljudje, njihov nasmeh," je dodal in pozval k večji pozitivni naravnanosti Slovencev, "da bomo znali ceniti, kar imamo, in bomo videli tudi naše dosežke, ne samo to, kar je slabo, ne samo to, s čimer nas nekateri ljudje bombardirajo, da nam zagrenijo življenje".

Kozjanski park je bil ustanovljen leta 1981 kot Spominski park Trebče z namenom ohranjanja zgodovinskega izročila in naravnih značilnosti Kozjanskega. V letu 1999 se je preimenoval v Kozjanski park s statusom regijskega parka in uvrstil med naravovarstvene organizacije. Danes sodi večji del parka v ekološko pomembna območja Slovenije in evropsko Naturo 2000, ponaša pa se tudi s statusom biosfernega območja MAB (Man and Biosphere) pod zaščito Unesca.

Regijski park se razprostira na nekaj več kot 200 kvadratnih kilometrih in tako pokriva 78 naselij, v katerih živi okoli 10.700 ljudi. "Orali smo ledino v naši državi in tudi širšem prostoru in bili številnim vzor, saj smo drugo zavarovano območje v naši državi," je povedal Oršanič.

Ideja trajnostnega in sonaravnega razvoja gospodarstva v parku se je skozi parkovna načela najbolje uresničila skozi blagovno znamko Kozjansko jabolko, kamor med drugim sodi letna prireditev Praznik kozjanskega jabolka. "To je najbolj obiskan okoljski sejem v naši državi. Na to smo zelo ponosni, res pa pazimo, da je ponudba res kakovostna," je pojasnil direktor zavoda.

V letu 2013 smo vzpostavili tudi kolektivno blagovno in storitveno znamko Sožitje-Kozjanski park ter Festival ekološke hrane, lani smo na gradu Podsreda postavili infocenter, letos pa v parku med drugim vzpostavljajo naravovarstveno nadzorniško službo. Med dosežki je Oršanič izpostavil še rastlinsko čistilno napravo, ogrevanje upravne stavbe z lokalno lesno biomaso in ekološko drevesnico.

V. S.

Galerija

_zz (1)
_zz (10)
_zz (11)
_zz (12)
_zz (13)
_zz (14)
_zz (15)
_zz (16)
_zz (17)
_zz (2)
_zz (3)
_zz (4)
_zz (5)
_zz (6)
_zz (7)
_zz (8)
_zz (9)
_zz

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava