DL: Parkirni kaos - Vsega je krivo neurejeno lastništvo

24.5.2016 | 14:45

Novo parkirišče naj bi sicer zgradili na parceli med lekarno in interno bolnišnico. (Foto: M. M.)

Novo parkirišče naj bi sicer zgradili na parceli med lekarno in interno bolnišnico. (Foto: M. M.)

Država in občina se že vrsto let ne moreta uskladiti okoli menjalne  pogodbe: del bolnišničnih objektov stoji na občinski in ne državni  zemlji, obratne težave pa imajo lekarne. (Foto: M. M.)

Država in občina se že vrsto let ne moreta uskladiti okoli menjalne pogodbe: del bolnišničnih objektov stoji na občinski in ne državni zemlji, obratne težave pa imajo lekarne. (Foto: M. M.)

Že več kot dve desetletji Dolenjske lekarne ob svojem matičnem poslopju na Kandijski cesti v Novem mestu nimajo ustreznih parkirišč. Še več: s prenovo državne ceste so izgubili še prejšnji dostop za dostavo, težave pa imajo tudi njihovi sosedje, tj. interna bolnišnica. »Dva zelo pomembna javna zavoda, kot sta interna bolnišnica in lekarna, nimata parkirišča za uporabnike. Niti za invalidne osebe, kar me še najbolj boli,« pravi direktorica Dolenjskih lekarn Zofija Vitkovič. Zgodba se vleče od razpada Zdravstvenega centra Dolenjske, ko so bili z bolnišnico en pravni subjekt, od nekdaj so skrbeli tudi za zelenico med objektoma, kjer naj bi zgradili skupno parkirišče. A v zemljiško knjigo se je kot lastnica takrat vpisala država in ne novomeška občina, na drugi strani pa ima bolnišnica nekaj svojih objektov na občinski in ne državni zemlji.

»Problematika je te narave, da npr. upravna stavba, restavracija in približno polovica obstoječega makadamskega platoja pred upravo stoji na zemljišču MO Novo mesto. Na drugi strani upravna stavba lekarne (in bodoče parkirišče) stoji na zemljišču ministrstva za zdravje,« neurejene razmere opiše direktorica SB Novo mesto Milena Kramar Zupan. Zato si v obeh ustanovah, kjer so le upravljavci zemljišč, že vrsto let prizadevajo, da bi se lastništvo uredilo. Kje se je zataknilo?

»Dogovarjamo se za sočasen prenos lastninske pravice na vseh nepremičninah, ki so predmet urejanja. Z državo oz. ministrstvom za zdravje se moramo uskladiti o načinu prenosa glede na veljavno zakonodajo,« odgovarjajo v kabinetu novomeškega župana Gregorja Macedonija. Občina si namreč želi, da bi zelenica ob lekarni in makadamsko parkirišče ob potoku Težka voda postala občinska, medtem ko bi makadamsko parkirišče ob upravni stavbi bolnišnice prenesli na ministrstvo. V Novem mestu še vedno zagovarjajo tovrstno menjalno pogodbo, a se na ministrstvu ne strinjajo povsem: »Ministrstvo predloga menjalne pogodbe, ki ga je prejelo v lanskem letu, ni podprlo. Prav tako ni podprlo občinskega predloga pogodbe o brezplačnem prenosu nepremičnin, saj bi to dejansko pomenilo menjavo nepremičnin. Kot že povedano, gre za že dve desetletji neurejena razmerja, zato hitrih rešitev ne pričakujemo.«

S PRENOVO CESTE NOVE TEŽAVE

S prenovo Kandijske ceste imajo uporabniki in zaposleni tako interne bolnišnice kot lekarne le še več težav: dostop do interne bolnišnice za pešce in avtomobile se je premaknil nekoliko višje proti lekarni in je zaprt z zapornico, spremenil se je uvoz do pljučne stavbe, kjer je nastalo avtobusno postajališče, spremenjene so lokacije prehodov za pešce, prejšnjega med pljučno in interno bolnišnico ne bo več oz. bo nekoliko bližje lekarni ... Medtem se pacienti znajdejo po svoje: večina se jih ustavi kar na cesti, dokler to sedanje gradbišče dopušča, Kandijsko pa prečkajo kjer koli na tem odseku, čeprav je to zaradi bližine po novem štiripasovnega križišča precej nevarno. »Trenutni kaos nam še najbolj ustreza. Naši uporabniki so tu le 10 do 15 minut, edini imamo 24-urno dežurstvo, torej k nam hodijo tudi iz Posavja. In resnično upam, da jim bomo brezplačno kratkočasno ustavljanje lahko omogočili tudi na novem parkirišču,« je želje orisala Vitkovičeva.

NAČRT ZA 20 MEST

Z bolnišnico so namreč že začrtali skupno investicijo, ocenjeno na 80.000 evrov, s katero bi uredili sedaj premaknjeno interno cesto in dobili vsaj 20 parkirnih mest med obema objektoma. A so morali vlogo za gradbeno dovoljenje umakniti, saj niso mogli dokazati pravice do gradnje, kot omenjeno, je lastnik parcele ministrstvo za zdravje. Po številnih dopisih in zaprosilih po hitrejšem reševanju problema so jim iz Ljubljane odgovorili, da bi zadevo najhitreje rešili s t. i. stavbno pravico. V lekarnah so že oblikovali skupno vlogo, čakajo še na podpis Kramar Zupanove. Po najbolj optimističnem scenariju bi zavoda omenjeno soglasje lahko dobila v kakšnem mesecu, sledi vnovična vloga za gradbeno dovoljenje, potem javno naročilo oz. razpis …

V Dolenjskih lekarnah, kjer zaposlujejo več kot 80 ljudi v 14 enotah po Dolenjski in Beli krajini, od tega okoli 20 v stavbi ob Kandijski cesti, si želijo, da bi jim to uspelo še letos. Vsak zavod naj bi prispeval polovico denarja, s tem da se v bolnišnici soočajo že z nujno potrebno preselitvijo internega oddelka iz propadajočega objekta. Načrt vsebuje postopno preselitev nad novi urgentni center, za kar bi bolnišnica, ki jo med drugim tarejo stare izgube in težka likvidnostna situacija, potrebovala skoraj 20 milijonov evrov. »Torej bo nujno potrebno sodelovanje države in ministrstva za zdravje, ki pa žal do leta 2019 nima predvidenih finančnih sredstev za SB Novo mesto,« priznava direktorica bolnišnice.

Aktualni zaplet z zemljišči po besedah ministrstva torej ne bo rešen kmalu oz. vse dokler se ne »razčistijo lastniška razmerja med ustanovitelji Zdravstvenega centra Dolenjske«. Župan ostaja optimističen, da bi lahko novo parkirišče pri lekarni dobili še letos, razveseljivo pa je vsaj zagotovilo, da omenjena gradnja ne bo terjala novih zapor prometne Kandijske ceste.

Članek je bil objavljen v 8. številki Dolenjskega lista 25. februarja 2016

Mirjana Martinovič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava