Veliko zanimanja za ekskurzijo na Rab, Grgur in Goli otok

19.5.2016 | 14:20

Veliko zanimanja za ekskurzijo na Rab, Grgur in Goli otok
Veliko zanimanja za ekskurzijo na Rab, Grgur in Goli otok

14.5.2016 je Občinska organizacija združenj borcev za vrednote NOB Mirna organizirala strokovno ekskurzijo na Rab, Grgur in Goli otok. Za ta izlet je bilo veliko zanimanja in avtobus je bil zaseden z 49. potniki.

Ker je bil to enodnevni izlet, smo se odpeljali v zgodnjih jutranjih urah. Naš spremljevalec-vodič je bil g. Branimir Mikulaž, ki je prava zakladnica znanja in poznavanja o naši preteklosti.

Vozili smo se ob jadranski magistrali v Stinico pri Jablancu, kjer smo vstopili na trajekt za otok Rab. Sledila je vožnja preko slikovitega otoka v Lopar,kjer smo se vkrcali na katamar TIM DVA, da odplujemo proti otoku Grgur.

Na tem otoku je bil ženski zapor. Objekti zapora so v ruševinah. V turistični sezoni na obali bivšega zaporniškega pristanišča deluje manjša restavracija. Na terasi te restavracije je položena keramika, ki so jo izdelovali zaporniki na Golem otoku.

Na visokih stenah je polno bunkerjev,tu je polno vlage, piha močna burja, valovi so visoki 4-5 m, zato ni bilo možno uiti iz taborišča. Straža v bunkerjih se je menjavala vsake štiri ure.

Po kratkem ogledu smo nadaljevali pot po kanalu na Goli otok.

Vse do prve svetovne vojne na Golem otoku ni bilo nobenih naselij. Tedaj je Avstro-Ogrska zgradila taborišča za ruske zapornike. Po drugi svetovni vojni so ga l. 1949 jugoslovanske oblasti spremenile v strogi zapor za politične zapornike, po letu 1948 predvsem za informbirojevce.

Politični zapor so ukinili l.1958.

Sledila je panoramska vožnja na Rab. Ogledali smo si koncentracijsko taborišče Rab, kjer so bili večinoma Slovenci, Židje in Hrvati. To taborišče je ustanovila italijanska fašistična oblast julija 1942 v bližini otoškega kraja Kampor. Zgrajeno je bilo v nižinskem predelu otoka, zaradi česar je večkrat prišlo do poplav in taboriščniki so se kopali v blatu. Z vodičem smo se sprehodili do tega mesta, kjer so bili postavljeni šotori. Vse to je bilo končano septembra 1943 ob kapitulaciji Italije.

Leta 1953 je bil na območju taborišča zgrajen spominski park, ki ga je načrtoval Edvard Ravnikar, gradili pa so ga zaporniki Golega otoka. Tu je spomenik posvečen žrtvam oz. spominsko pokopališče z 1056 ploščami in stebri, na katerem so stihi Iga Grudna. Posebej je zanimiv mozaik v spominski kupoli, ki nam priča o grozodejstvih, ki so jih taboriščniki tu preživeli.

Zveza borcev OO Mirna je položila venec in naredili smo skupinsko fotografijo.

Sledila je kratka pot na trajekt in vožnja z avtobusom proti domu, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

Franja Zupan

Galerija

l-ekskurzija (1)
l-ekskurzija (2)
l-ekskurzija (3)
l-ekskurzija (4)
l-ekskurzija

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (19)

19.5.2016–2     + (1)     – (3)     Oceni Forma viva 

Zanimiva ekskurzija v fašistično in komunistično taborišče še en dokaz da sofašisti in komunisti enaki za Slovence oboji slabi

20.5.2016Oceni Pavel 

Al so povedal, kaj so komunisti delal z zaporniki na teh otokih?

20.5.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Ups!!! 

Kaj takega kot so počeli naših domobrancev bratje v orožju zihr ne!! Goli otok nikoli ni bil Dachau, Treblinka in ne Gonars!So tebi povedali, kaj se je dogajalo v teh taboriščih? In kdo je kar precej Slovenk in Slovencev spravil tja?

20.5.2016Oceni Darja 

Ups ne mešaj jabolk in hrušk. Tu piše o Golem otoku.Preberi si članek in potem komentiraj.Jezi me obračanje teme.

20.5.2016Oceni Ups!!! 

Ne gre za mešanje jabolk in hrušk! Gre za dejstva! Nacistična taborišča ni mogoče enačiti s katerim koli zaporom SFRJ!! Še ruske gulage v Sibiriji ne, pa četudi slovijo po ekstremno slabih razmerah za taboriščnike!! Lahko pa bi na vsebino članka opozorila kerlca pod " Forma viva", ki pa resnično ne ve o čem kvasa!!

20.5.2016Oceni Ups!!! 

p.s. - le zakaj te ne jezi sprevračanje in obračanje dejstev , ki govore o izdajalskem domobranstvu? Napiš o tem kak stavek in ga nameni "Forma vivi" in "Pavlu" ....

20.5.2016Oceni he he 

Pazi, da ti ne bo iz jutranje kave kak domobranc pokukal !

20.5.2016Oceni Ups!!! 

A zdej se pa v kofet skrivate? Hehehehehe;-))!

20.5.2016Oceni he he 

Pa u cvičku so baje tud. Pa še kje. Ti jih boš opazu ... he, he !

21.5.2016—     + (3)     – (3)     Oceni kurirček 

Večino Slovencev so v taborišča spravili partijci. DOKAZ: "Skoraj istočasno ko je Osvobodilna fronta izdala ta patetični razglas in vpila o svoji »nacionalni borbi« pa je Boris Kidrič, tajnik Izvršnega odbora Osvobodilne fronte na konferenci Komunistične partije Sloveni,je cinično izjavljal: »Poudarjamo internacionalizem in se borimo proti šovinistom reakcije. Ni slučaj, da smo izvolili predsednika Italijanske komunistične partije v svoje (to je Osvobodilne fronte, op. pis.) častno predsedstvo...« General Robotti, ki ga je Osvobodilna fronta delala osebno odgovornega za ta odlok in za streljanje talcev, je po 8. septembru 1943 postal njen vredni uradni zaveznik in pobratim. Obljubo, da je Osvobodilna fronta poskrbela, da bo okupator kaznovan po načelu »zob za zob«, pa je izvajala tako, da je junija 1942 izdala razglas ki sta ga podpisala tedanji vrhovni poveljnik slovenske »narodno-osvobodilne vojske« Peter Strugar, s pravim imenom Franc Leskošek, ter politični komisar Jernej Posavec, s pravim imenom Maček, v katerem pravi, da bo Osvobodilna fronta za represalije tudi začela streljati talce, in sicer... tudi Slovence, v enakem razmerju kakor jih bo streljal okupator. Prav tedaj ko je Osvobodilna fronta skušala s tako in podobno kričečo propagando slepiti Slovence, pa je Komunistična partija Slovenije, vodilna in dejansko prav za prav edina sila Osvobodilne fronte, sklepala z drugimi komunističnimi strankami, zlasti z italijansko, kupčije. glede bodoče usode raznih delov slovenskega ozemlja. zlasti Primorske. Ker so voditelji Komunistične partije Slovenije bili hkrati tudi voditelji Osvobodilne fronte in ker je po Kidričevi izjavi v častnem predsedstvu Osvobodilne fronte sedel tudi predsednik italijanske komunistične stranke, je torej Osvobodilna fronta v celoti odgovorna za kupčije, ki jih je Komunistična partija Slovenije sklepala glede bodoče usode slovenskega narodnega ozemlja.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava