DL: Kamp na Primostku z novo podobo

5.5.2016 | 14:50

Tako je bilo v kampu lani poleti (foto arhiv; MBJ)

Tako je bilo v kampu lani poleti (foto arhiv; MBJ)

DL: Kamp na Primostku z novo podobo
DL: Kamp na Primostku z novo podobo

Sredi lanskega poletja smo pisali o kampu na Primostku, ki ga je od Iskre kupilo podjetje Hosekra iz Slovenske Bistrice. Medtem ko je bilo takrat v veliki vročini težko najti prost kotiček ob Kolpi, pa je bilo na nekdanjem priljubljenem kopališču na Primostku le malo kopalcev. Po gradbenih posegih sodeč, pa je bilo očitno, da ima novi lastnik z njim velike načrte. Kakšne, takrat nismo izvedeli, a smo obljubili, da bomo, ko nam bo uspelo dobiti informacije od lastnika, z veseljem sporočili, kaj namerava nastati na Primostku. In obljubo izpolnjujemo.

Boštjan Hostej, lastnik in direktor podjetja Hosekra, v katerem izdelujejo strehe, garaže in mobilne hišice, je povedal, da so najprej nameravali obnoviti pet lesenih hišk, v katerih so več desetletij dopustovali Iskrini delavci. »Na prvi pogled so bile lepe, v resnici pa je bil les preperel in še sreča je bila, da se niso že prej podrle. Obnova torej ni bila mogoča, pač pa smo ugotovili, da je bolje, da jih postavimo na novo. Tako smo na Primostek že začeli voziti svoje mobilne hiške, ki jih bomo na mestu, kjer so stale nekdaj lesene, postavili sedem. Na mestu, kjer je bil nekdaj gostinski lokal, bo recepcija. Tudi sanitarije bodo ostale na istem mestu, vendar prenovljene, prav tako kot tudi igrišče za odbojko na mivki in bazenček v Kolpi,« je predstavil Hostej ter dodal, da se bo na Primostku spremenilo vse in nič.

V Hosekri želijo predvsem pokazati, kaj se da narediti v kampu, ki ga bodo svečano odprli konec aprila. Takrat bodo pripravili tudi dneve odprtih vrat, sicer pa bo letos kamp namenjen zgolj promociji, medtem ko naj bi prihodnje leto vanj prišli prvi gostje. A to ne pomeni, da bo kamp sameval, saj bo v njem letovalo okrog 150 pretežno tujih novinarjev, ki bodo delali reklamo za Belo krajino. Letos bo ta prototip Big berry resorta, kot so ga poimenovali v Hosekri, razstavni eksponat za turistično ponudbo. »Želimo ustvariti nov način kampiranja. Kamp bo dragulj ob Kolpi, ki si ga ta reka zagotovo zasluži. Vse bo postavljeno premišljeno in tudi barvno usklajeno,« je dejal vodja podjetja Iztok Petek.

Kamp prikolic v kampu ne bo mogoče postaviti, tudi šotorov ne, lahko pa se bodo ustavljali avtodomi. Ljudje se bodo praviloma lahko hodili kopat na kopališče na Primostku, vendar pa lastnik želi mir, saj daje prednost kakovosti pred množičnostjo. Kamp naj bi bil namenjen predvsem družinam, upokojencem in tistim, ki znajo ceniti mir. Njegov osnovni cilj je, da privabi turiste iz držav Beneluksa in Skandinavije, ki bodo doživeli Belo krajino na najboljši možni način.

»Dnevni kopalci niso naša tržna niša in ne želimo ponavljati napak iz preteklosti, ko je šlo zgolj za socialno kopališče in letovanje, saj si Kolpa zasluži višji nivo kamping turizma. Domačinom pa ponujamo roko na drugačen način. Predvsem ne želimo konkurirati lokalnim ponudnikom, ampak jih vključiti v ponudbo za goste v kampu. Prepričani smo, da je avtohtono doživetje Bele krajine na najboljši način mogoče občutiti v vinski kleti, restavraciji, na prireditvah. Novi koncept kampa naj bi dal dodano vrednost turistični ponudbi. Destinacijo s čudovito lego želimo zgraditi v sodelovanju z lokalnimi ponudniki, ki jih vabimo k sodelovanju. Ne gre nam za služenje s kampom, ampak hočemo, kar morda ni povsem logično, da gostje uporabljajo storitve lokalnih ponudnikov. Zavedamo se namreč, da sami ne moremo ponuditi tako dobrih storitev, kot jih lahko lokalno prebivalstvo, na ta način pa tudi pripomoremo, da gosti čim bolj doživijo Belo krajino. Zato v našem kampu ne bo gostinskega lokala,« je dejal direktor Hostej ter dodal, da jih je novi poslovni model s pomočjo mobilnih hišk pripeljal do tega, da razvijajo turizem. Njihove hiške so že v številnih kampih v tujini, v Sloveniji pa je model, kakršen bo zaživel na Primostku, njihov prvi.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 4. februarja 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava