DL: Rokomet postaja vse bolj priljubljen

30.4.2016 | 16:00

Marjan Mužar

Marjan Mužar

Rokomet je v Metliki že pred desetletji doživljal vzpone in padce, iz spanca pa so ga na pobudo Slavka Orliča znova predramili leta 2007. V začetku so bili v društvu, ki se je leta 2011 preimenovalo v Rokometni klub Metlika, usmerjeni v delo z osnovnošolsko mladino. Vsako tekmovalno sezono pa so imeli rokometni zanesenjaki več tekmovalnih ekip, večje ambicije in načrte.

Lansko sezono so metliški rokometaši zaključili zelo dobro. Mladinci so končali na 3. mestu v drugi slovenski ligi, kadeti in starejši dečki pa so se uvrstili na 12. do 16. mesto. Mlajši dečki B so med petimi najboljšimi ekipami v državi, kar je največji uspeh doslej. Januarja lani in predlani so se metliški rokometaši udeležili tudi mednarodnega turnirja v Zenici, na katerem so v obeh primerih osvojili 1. mesto. Prvič so imeli tudi najboljšega igralca turnirja, drugič pa tako igralca kot vratarja. Tudi na turnirju v Banjaluki so mladinci predlani osvojili 1. mesto. Pred dobrim letom je klub v Metliki gostil člansko reprezentanco sultanata Oman, metliški mladinci pa so kljub porazu dokazali, da so dostojen nasprotnik.

V tekmovalni sezoni 2015/16 tekmuje pet selekcij: mlajši dečki A in B, kadeti, mladinci in člani. Lansko jesen so začele trenirati še mlajše deklice B, ki pa še ne tekmujejo. Po nekaj desetletjih so v Metliki v tej sezoni začeli tekmovati v 2. članski ligi.

»V klub želimo privabiti čim več otrok in mladine, poskrbeti za koristno preživljanje njihovega prostega časa ter ta to, da šport postane njihov način življenja. Razveseljivo je, da imamo v letošnji sezoni kar okrog 100 igralcev. Zavedamo se, da so socialne razmere v mnogih družinah težke, zato nimamo visokih vadnin in članarin. V klubu poskrbimo za varen prevoz igralcev na tekme s kombiji ali avtobusi, brezplačno dobijo drese, trenirke in opremo, kar ni povsod samo po sebi umevno,« je povedal Marjan Mužar, ki je predsednik kluba zadnja štiri leta.

Ker denar, ki ga za delovanje kluba dobijo od občine, ne zadostuje za vse njihove potrebe, iščejo sponzorje, velikokrat pa posežejo v svoje žepe tudi člani upravnega odbora. Zadovoljni so, da se število rokometnih navdušencev iz leta v leto povečuje tako na igrišču kot na tribunah, saj so tekme vse bolj obiskane. Kakšno je športno vzdušje v dvorani med tekmami, pove že to, da so ga pohvalili tudi sodniki in funkcionarji Rokometne zveze Slovenije. V lanski sezoni so bili uvrščeni med 25 najboljših rokometnih klubov v Sloveniji.

A v klubu ne skrbijo le za športni razvoj podmladka, ampak tudi za druge vrednote. Tako zbirajo star papir, pripravljajo turnirje, dneve rokometa, revijalne tekme z veterani, gostovanja tujih reprezentanc. Zbirali so humanitarno pomoč za poplavljence v Bosni in jim jo tudi sami odpeljali. Veliko zaslug za uspešno delo v klubu imata prav predsednik Mužar in trener Peter Milek, ki skrbi za strokovno delo z mladimi.

Da je vloga, ki jo ima Rokometni klub Metlika pri razvoju in priljubljenosti športa v občini, pomembna, dokazuje tudi priznanje, ki ga je klub ob lanskem občinskem prazniku prejel za delo na športnem področju. Da pa se metliškemu rokometu obeta prihodnost, dokazuje mladinska ekipa rokometnega kluba, ki je prav tako lani ob občinskem prazniku prejela priznanje za perspektivno športno ekipo. »Mladinska ekipa, v kateri je veliko gimnazijcev, kar je zavidanja vredno, je v pretekli sezoni osvojila dva mednarodna turnirja ter 3. mesto v 2. državni rokometni ligi. Ima pa tudi veliko zaslug za promocijo športa v Metliki,« je zadovoljen Mužar.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava