Veliki finale vedno večjih kuharskih mojstrov

29.4.2016 | 10:40

Veliki finale vedno večjih kuharskih mojstrov
Veliki finale vedno večjih kuharskih mojstrov
Veliki finale vedno večjih kuharskih mojstrov

Odločale so nianse, na sklepnem delu Tekmovanja v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, v sklopu projekta KuhnaPaTo, prtojekta vnovičnih presežkov, rekordov, novih znanj in spoznanj, okusov in kreacij! Po petih letih dela na področju raziskovanja slovenske prehranske kulturne dediščine, kar kot pomembno nalogo prepuščamo osnovnošolcem, vreča skritih jedi naših prednikov še vedno ni prazna! In to (vsaj!!) po mnenju osnovnošolcev, ki vsako leto na dan ponovno postavijo del načina življenja svojih pra – prednikov, povezanega – seveda s hrano!

Sreda, 20. april, Hotel Union, 28 tekmovalnih skupin v dveh etapah. Kuhajo, sekljajo, mešajo, in z vso zbranostjo izdelujejo vsak zase vrhunsko dovršene krožnike, ki jih s tresočimi rokami predstavljajo strokovni komisiji: prof. dr. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije, Janez Bratovž, JB restavracija, Tanja Pintarič, gostilna Rajh, Karina Cunder, urednica Odprte kuhinje, priloge Nedela, Alma Rekič, hotel Union, Joško Sirk, La Subida, imetnik Michelinove zvezdice, Tomaž Boljka, gostilna Krištof, Alma Mujezinović, Odprta Kuhna, Ivica Arvaj, mesarija Arvaj.

Med 99 skupinami, ki so svoje lokalno značilne jedi predstavile na 12 regijskih tekmovanjih: pri vinarju Steyer, na Dvoru Jezeršek, v gostilni Vovko, v gostilni Jakše, pri ŠC Prodnik, na posestvu Istenič, v gostilni Pečarič, v gostilni Rajh, v hotelu Hvala, restavraciji Topli val in v gostilni Primorka, so strokovne komisije, sestavljene iz priznanih lokalnih kuharskih mojstrov, gostincev, pridelovalcev lokalne hrane, tudi certificiranih izdelkov, etnologov in kulinaričnih kritikov ali strokovnjakov, s težavo izluščile tiste, ki so svoje izdelke smeli ponovno in ponosno predstaviti v Ljubljani.

Naloga: pripraviti lokalno značilno jed, s katero bi svoj kraj predstavili turistom, bodisi tujcem ali domačinom, za katere bi tudi v Sloveniji jedi morale postati vabilo ali razlog za obisk kraja ali ožje regije, v nadalje to jed prilagoditi najsodobnejšim zapovedim oblik in obdelave »materiala« ter pozdrav ali lokalna dobrodošlica, kjer so kruh in sol prelevili v najrazličnejše inovacije lokalno značilnih prigrizkov. Ker so se meje v zgodovini premikale, ljudje pa ostajali v svojih domovih ter ponosno nadaljevali ali gojili svojo prehransko dediščino, smo letos k sodelovanju povabili tudi dvojezične šole iz zamejstva. Odzvale so se šole iz Hrvaške in Italije ter tako okusno popestrile dogajanje in celoten projekt.

Zato poklon in spoštovanje vsem mladim ustvarjalcem, raziskovalcem, morda bodočim kuharjem ali pridelovalcem, da so izbrali odgovorno pot, ki jih pelje do dolgoročnega zdravja, pot ohranjanja podeželja in z njim povezanih mest, spoštovanja ali razumevanja okolice, letnih časov, poznavanja vzrokov in posledic poseganja po hrani iz bližine, pot učenja vrhunskih kuharskih mojstrovin, kreacij in prefinjenosti okusov, izobraževanja in obstoja, svojega naroda! Čestitke njihovim učiteljem ali mentorjem, ki jih hočejo in zmorejo motivirati, jih usmerjati in jim prisluhniti. Zahvala vsem, ki nam omogočate ustvarjati, kot že dolgoletni partnerji: podjetje Gorenje Slovenija, Žito, Mlekarna Celeia, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Odprta kuhinja, priloga Nedela.

Zahvala vsem medijem, ki izčrpno naša odkritja posredujete javnosti in tako pripomorete k zavedanju o nujnosti spoštovanja lokalnih jedi in z njimi povezanih sestavin, običajev ter kulturnega ozadja.

Skozi rešeta, kjer so odločale nianse, malenkosti, ki jih s težavo razumejo tudi največji kuharski mojstri in kjer je (vsaj na koncu) prevladal ponos in uspešno zoperstavljanje tremi, vsaj za nekaj trenutkov, so se preko regijskih tekmovanj in zbranih ostrih kritik mojstrov svojega poklica prebili in končali kot zmagovalci letošnjega projekta:

OŠ Gorišnica, skupina Margetnčari, ki so pripravili: repjačo na način nekoč in danes ter prekajen goveji jezik v solati

OŠ Bizeljsko, skupina Ušikani Bizelanci, ki so pripravili: pleteno srce, bobovo juho nekoč in danes ali bobu bob in bizeljski trio: mlinčevko, ajdov kolač in presno tortico s prinelo

OŠ Središče ob Dravi , skupina Obrške mühe, ki so pripravili kislo cvrtje nekoč in danes ter oljov prezvüršt

OŠ Šturje Ajdovščina, skupina Šturske gurmanke, ki so pripravile pečene bleke nekoč in danes ter polentne prigrizke s pršutom

OŠ Simona Jenka Kranj, skupina Kranjski štrukeljčki, ki so pripravili kranjske štruklje po prvotnem receptu in po vizualnih zapovedih sodobne kulinarike ter kvašene orehe s kranjsko klobaso, za pozdrav.

In sploh še ni konec! Sledi nagrada ali, kot je to v našem običaju, tradicionalni gastronomsko – izobraževalni ter seveda zabaven izlet po eni izmed slovenskih regij. Letos se bomo poglobili v Gorenjsko in s pomočjo ribogojnice Zupan, gostilne Krištof, mesarije Arvaj…doživeli lokalne, okusno obarvane zgodbe in ponovno kaj »zakuhali«.

Skupina L'binski flosarji iz OŠ Ljubno ob Savinji s pomembno ali odgovorno nalogo potuje v ZDA, konkretno na vabilo Ambasade republike Slovenije v Washingtonu, kjer bo z delčkom lokalno značilne kulinarike skušala v Slovenijo privabiti številne obiskovalce ob priložnosti praznovanja dneva Evrope, svetovnega dne čebel ter tamkajšnje vrstnike naučila kuhati slovensko »po slovensko«.

Za tem ali v zgodnjem jesenskem času bomo čim več skupin, sodelujočih v projektu KuhnaPaTo povabili na raznolike delavnice, v »domove« pridelovalcev lokalne hrane z namenom dodatno spodbuditi zdravo in odgovorno, morda tudi inovativno razmišljanje o prihodnosti vsakega posameznika, poklicu ali prepričanju ter tako ohranjati bistvo kulture lastnega naroda, ki se začne ali pa konča na krožniku.

Anka Peljhan, vodja projekta
Društvo Vesela kuhinja

Galerija

_vUnion (1)
_vUnion (10)
_vUnion (11)
_vUnion (12)
_vUnion (13)
_vUnion (14)
_vUnion (15)
_vUnion (2)
_vUnion (3)
_vUnion (4)
_vUnion (5)
_vUnion (6)
_vUnion (7)
_vUnion (8)
_vUnion (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava