18. blagoslov motoristov in motorjev pri Novi Štifti

28.4.2016 | 14:10

18. blagoslov motoristov in motorjev pri Novi Štifti

Društvo MzM (Motoristi za motoriste) je pri Novi Štifti organiziralo že tradicionalni, osemnajsti blagoslov motoristov in motorjev, neuradno sicer že devetnajsti. Blagoslov je kot vsa leta doslej opravil pater Niko Žvokelj, tudi sam motorist, ki je bil pobudnik blagoslova. »Takrat je bil tovrsten blagoslov še edini v Sloveniji, danes jih je že preko 20,« je povedal vodja prireditve Pavle Hočevar, tajnik in prvi predsednik društva MzM, ki je s patrom Nikom oral ledino blagoslovov pri znani romarski cerkvi.

Letos je organizatorjem zagodlo vreme, tako da smo lahko pred cerkvijo in samostanom našteli okrog 300 dvokolesnikov oziroma 1000 motoristov in ostalih ljubiteljev motornih hlapov. Spomnimo, lani se je v lepem, sončnem vremenu pri Novi Štifti zbralo kar 3000 motorjev oz. 5000 motoristov s spremljevalci.

Pred romarsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja se tako vsako leto zberejo lastniki motorjev iz vse Slovenije, pa tudi tujine, letos so prišli iz avstrijske Koroške, kjer ima MzM svojo podružnico. Vsakič poleg blagoslova in družabnega srečanja poteka predavanje na temo varnosti v cestnem prometu. Letošnji moto predavanja je bil znova 'Odgovoren motorist'. Predavanje je društvo MzM tudi tokrat organiziralo skupaj s Policijsko postajo Ribnica, ki jo je zastopal pomočnik komandirja Marjan Cimprič. Sicer društvo MzM med drugim skrbi za osveščanje varne vožnje, ima tudi sklad, iz katerega nudijo pomoč motoristom ponesrečencem in njihovim svojcem. Do letošnjega leta so namenili že rekordnih 8.200 evrov, skupaj v desetih letih pa že preko 50.000 evrov. Pomagajo tudi pri drugih elementarnih nesrečah. Društvo, katerega predsednik je Valentin Sojar, ima 150 članov iz vse Slovenije. Društvo je doslej vsako leto organiziralo vožnjo v Assisi, ob letošnji 10-letnici pa se bo 250 motoristov in 50 spremljevalcev z avtobusom, skupaj 300 ljudi, odpravilo v Rim oz. Vatikan k papežu Frančišku in mu podarilo dva motorja, ki naj bi bila namenjena misijonarjem. Več o društvu lahko preberete na: www.mzm-slo.com.

V pestrem spremljevalnem programu je Peter Škofic iz Škofljice predstavil knjigo Začetki starodobništva na Slovenskem, predstavljeni pa so bili tudi zemljevidi motorističnih poti po Sloveniji in Srbiji.

Tekst in foto Marko Modrej

Zvočni zapisi

Marjan Cimprič

Valentin Sojar - predsednik društva MzM

Galerija

stifta (01)
stifta (02)
stifta (04)
stifta (05)
stifta (07)
stifta (08)
stifta (09)
stifta (11)
stifta (13)
stifta (15)
stifta (17)
stifta (18)
stifta (19)
stifta (20)
stifta (23)
stifta (24)
stifta (25)
stifta (26)
stifta (27)
stifta (29)
stifta (30)
stifta (31)
stifta (32)
stifta (33)
stifta (34)
stifta (35)
stifta (36)
stifta

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava