90 let Marije Šulc iz Prečne

25.4.2016 | 13:00

90 let Marije Šulc iz Prečne

V teh dneh praznuje svoj 90. rojstni dan Marija Šulc iz Prečne pri Novem mestu. V hudih časih med vojno je bila skupaj z družino izgnana iz svojih rodnih Rodmošcev pri Gornji Radgoni. Po izgnanstvu od doma so družino odpeljali v Zagreb, nato v Ljubljano in po okupaciji Italije v Novo mesto. Rdeči križ pa jih je poslal v Prečno. V Prečni jih je edini sprejel tamkajšnji župnik Komljanec in naselil v zapuščeno hišo izseljencev v Ameriko. Med vojno se je sedemnajstletna Marija poročila, njena družina pa se je po vojni vrnila domov na Štajersko. Brat Fridek, ki je odšel v partizane, je padel in je pokopan nekje na Kočevskem.

Ker z možem Jožetom nista imela svojega doma, sta se večkrat selila. Mož je bil po poklicu sodar in kolar, poznan kot zelo dober mojster.

V Prečni je nato Jože kupil staro Krevsovo domačijo, kjer si je iz zapuščenega hleva uredil delavnico, staro hišo pa prenovil. Pri njem se je bilo izučilo kar nekaj uka željnih fantov, zato je Marija skrbela tudi zanje. Kljub svojim sedmim otrokom, ki so se jima rodili, prvorojenec je ob porodu umrl, sta vzela v rejo še deklico bolnih staršev, ki so ji zaradi hude bolezni umrli. Zaradi obilice dela se Marija ni zaposlila, saj je imela s tako številno družino dela več kot dovolj.

Vsi otroci smo mami hvaležni za skrb, saj sta nas z očetom lepo vzgojila in varno pospremila do poklica in svojega kruha. Marija je kmalu, že pri petdesetih ovdovela in ostala sama. Otroci smo se poročali in si ustvarili svoj dom, mama Marija pa je skupaj z najmlajšo hčerko Marjano in njenim možem Ladom ostala na svojem domu. Marjana je z možem Ladom na domačiji zgradila novo hišo, kjer sedaj mama preživlja svoja častitljiva leta.

Vsi smo hvaležni Marjani in Ladu za skrb in dobroto, ki jo nudita mami.

Ob maminem visokem jubileju ji želimo še veliko zdravja in veliko srečnih dni v krogu svojih najdražjih.

Hvaležni: hčerke Anica, Angelca, Jožica in Marjana, sinova Jože in Drago ter zetje, snahi, vnuki in pravnuki ter naša Marica z družino.

Za njen jubilej 90 let so ji na praznovanje v restavracijo Prepih prišli voščit predsednik krajevne skupnosti Prečna v imenu občine in krajevne skupnosti ter predstavnika KORK Prečna in starostnikov.

Jože Š.

Galerija

_o-dan (1)
_o-dan (10)
_o-dan (11)
_o-dan (12)
_o-dan (13)
_o-dan (14)
_o-dan (15)
_o-dan (16)
_o-dan (17)
_o-dan (18)
_o-dan (19)
_o-dan (2)
_o-dan (20)
_o-dan (21)
_o-dan (22)
_o-dan (23)
_o-dan (24)
_o-dan (25)
_o-dan (3)
_o-dan (4)
@@@_o_dan__5_
_o_dan
_o_dan__6_
_o_dan__7_
_o_dan__8_
_o_dan__9_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava