DL: Kako zajetne so ob. uprave - Zaposlenih do deset delavcev

23.4.2016 | 17:40

Kot zadnja se je od novomeške odcepila Občina Straža. (Foto: arhiv; D. Š.)

Kot zadnja se je od novomeške odcepila Občina Straža. (Foto: arhiv; D. Š.)

Občina Novo mesto se je delila kar trikrat. Ko se je drugič, so leta 1999 nastale občine Dolenjske Toplice, Mirna Peč in Žužemberk, leta 2007 pa še občina Straža. Vse štiri imajo t. i. enovite občinske uprave z zaposlenimi, ki pokrivajo posamezna področja. Skupen jim je medobčinski inšpektorat in redarstvo s sedežem v Dolenjskih Toplicah, ki je najprej deloval na območju prvih treh občin, po svoji ustanovitvi pa se mu je pridružila še straška. Danes ima dva zaposlena, redarko in inšpektorja.

Topliška občina je v svojem obstoju imela dva župana, prve tri mandate Franca Vovka, od lokalnih volitev leta 2010 pa Jožeta Muhiča, ki svoje delo opravlja nepoklicno in od 1. oktobra leta 2014 po upokojitvi ni več zaposlen na občinski upravi. Kot so pojasnili na občini, je bilo po koncu tretjega mandata na občinski upravi zaposlenih sedem delavcev, tako je tudi danes, je pa v začetku leta 2012 znotraj uprave začel delovati režijski obrat, v katerem so bili do konca aprila zaposleni štirje delavci, ki so bili prezaposleni iz ukinjenega javnega podjetja EKKC, zdaj pa so trije. Kadrovski načrt ne predvideva novih zaposlitev, le režijski obrat dela z enim delavcem manj, kot je predvideno. Zamenjali so kar nekaj direktorjev občinske uprave: Rok Barbič jo je vodil do februarja 2004, od avgusta 2004 do februarja 2012 Goran Udovč, od oktobra 2012 do maja 2013 Igor Erjavec in od maja 2014 dalje Rado Javornik, od marca do septembra 2012 in od junija 2013 do maja 2014 je bila v. d. direktorice Majda Gazvoda.

V Mirni Peči so prav tako imeli dva župana, od ustanovitve do 21. decembra leta 2011 je bil to Zvonko Lah, ki ga je nasledil Andrej Kastelic, sprva kot podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana. Je vseskozi nepoklicni župan in je direktor Gozdnega gospodarstva Novo mesto. Mirnopeška občina je imela dve direktorici občinske uprave; od leta 1999 do 1. februarja leta 2011 je bila tajnica občine oziroma kasneje direktorica Mira Barbo, nato pa je vodenje prevzela Sonja Klemenc Križan, sprva za nekaj mesecev kot v. d. Do jeseni leta 2005 so na občinski upravi imeli štiri zaposlene, nato sta se zaposlili dve uslužbenki, sredi leta 2011 pa še ena. Skupno število zaposlenih je torej sedem. Kot so pojasnili na občini, znotraj sistemizacije ni predvidenih novih zaposlitev, izven pa imajo na voljo dve zaposlitvi za določen čas – pripravnik in svetovalec. Zadnjega so zaposlili za obdobje od začetka do konca letošnjega leta, in sicer v okviru ukrepa razvoj podeželja. »Opis delovnih nalog je po občinah neodvisen od števila prebivalcev, kajti majhne občine moramo kljub svoji majhnosti skrbeti za vse naloge in razvoj občine, tako kot velike. Zato se je tudi povečalo zaposlovanje od ustanovitve majhnih občin do danes, kajti obveznosti in naloge ter njihov obseg so se intenzivno povečevali,« je pokomentirala direktorica Klemenc Križanova.

Občino Žužemberk že od ustanovitve dalje vodi župan Franc Škufca, in sicer nepoklicno. Do 30. junija leta 2012 je bil direktor občinske uprave Vlado Kostevc, nasledil ga je Jacques Gros. Število zaposlenih v občinski upravi se zadnjih 14 let ni spreminjalo, trenutno jih je osem, kadrovski načrt pa predvideva zaposlitev na delovnem mestu višji svetovalec za okolje, prostor in urbanistično načrtovanje ter premoženjsko-pravne zadeve, ki je po odhodu Vide Šušterčič še nezasedeno.

Straški občini je dva mandata županoval Alojz Knafelj, po zadnjih volitvah pa je mesto prvega moža v občini zasedel Dušan Krštinc, ki je bil do tedaj direktor občinske uprave, na tem mestu ga je kot v. d. nadomestila Tea Urbančič Kavšček. Do popolnitve delovnih mest je bilo v letu 2008 skupaj z županom zaposlenih osem oseb, v letu 2011 so z novo sistemizacijo zaposlili eno osebo na področju proračuna, financ in razvojnih projektov ter komunalnega delavca v režijskem obratu, lani pa za določen čas še eno osebo v omenjenem obratu. »Z obema zaposlitvama v letu 2011 so se zmanjšali splošni stroški na drugih področjih, prav tako pa se v letu 2015 stroški na glavo prebivalca niso povečali. V letu 2010 so ti znašali 223 evrov na prebivalca, leto kasneje 192, leta 2012 177, leta 2013 198, 2014 195 in lani 198 evrov na prebivalca. Kljub povečanju zaposlitev tudi prek javnih del, ki jih je na letnem nivoju okoli 3 do 4, so stroški nespremenjeni ob več in bolje opravljenem delu,« je poudaril straški župan. Glede novih zaposlitev pa dodal, da nameravajo, če se izkaže za rentabilno oz. ceneje, kot če bi delo izvajal zunanji izvajalec, letos zaposliti eno čistilko, ki bi pokrivala čiščenje občinske uprave, zdravstvenega in kulturnega doma, kar bi pomenilo tudi prihodke v proračun. Zaradi večanja obsega del v režijskem obratu in s tem tudi prihodkov pa načrtujejo za nedoločen čas zaposliti tudi delavca, ki je bil v preteklem letu zaposlen za določen čas.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2016

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

23.4.2016Oceni eh 

Zaposleni bi morali biti župan,operativc,tajnica in 2 do 3 terenski delavci.Vsi ostali so nepotrebni.Svetnikom bi moralo biti poslanstvo častno .Na tak način se dela v nam opevani Švici.Kako seje delalo včasih v krajevnih skupnostih? Pa je bilo veliko narejenega..

23.4.2016Oceni korli 

svetniki so,izprijenci občine,abfal

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava