Vinogradniška suhomesnata malica - ocenili, potem pojedli
6.4.2016 | 12:25
Že pred petimi leti se je porodila ideja, da bi začeli tudi pri Turističnem vinogradniškem društvu Gadova peč z ocenjevanjem suhomesnatih izdelkov, saj, kot sami pravijo, poleg dobrega vina sodijo zraven tudi dobra slanina, klobasa, salama in še boljši kruh. Idejo Boštjana, Ivana in Fonzija, da zapolnijo praznino med Kostanjevico in Glogovim Brodom »Štritofom«, so tako uresničili pred tremi leti ter v soboto začeli s tretjim ocenjevanjem vinogradniške malice in suhega sadja.
Ocenjevalna komisija, v kateri so bili: Sintič, Petkovšek, Molan, Zupančič, Urbanč in Jordan, je v soboto imela pri ocenjevanju zrelosti, zunanjega izgleda, barve, vonja in okusa posameznih izdelkov veliko dela, saj so ocenjevali pozno v noč. Pri ocenjevanju je pomembno tudi to, da se najvišja in najnižja ocena izvrže in se tako od vsakega sodnika v računalnik vnese povprečje štirih ocen. Po kratki sobotni noči pa se je v nedeljo popoldan na kmetiji Komotar začelo s podelitvami zasluženih priznanj vinogradnikom in vinogradnicam ter za odlično vinogradniško malico, katera je tudi letos sestavljena v kombinaciji kruha, vina, klobase in slanine.
Najvišje priznanje, to je zmagovalnega gada, je prejel petkratni zmagovalec cvička Stanislav Kuntarič, zmagovalec tretje vinogradniške malice je bila družina Komotar, prvo mesto za beli kruh je dosegel Sintič Boštjan, za mešani pa Zorko Suzana, potem priznanje za najboljši špeh ali slanino je prejel Sintič Žan, za šinjek Molan Roman, za klobase Urbanč Ivan,z a salamo in špehovko pa Petkovšek Jože.
Vsi vzorci, ki so bili v soboto na ocenjevanju, so se v nedeljo razrezali, sama podelitev pa je bila glasbeno obarvana z moškim komornim zborom Radomlje, ob koncu pa še z licitacijo oz. ugotavljanje težesalame, katero je daroval podpredsednik Boštjan Sintič. Pravilno težo je kasneje ugotovil Marjan Križnar, se pravi, da je odšla v Radomlje. Tako predsednik kot podpredsednik se zahvaljujeta vsem, ki so prispevali vzorce ali pomagali pri pripravah, saj le tako bo tradicija ocenjevanja vinogradniške malice in vina živela še naprej in bila vsako leto vse boljša.
Anton Hruševar
Umrl je harmonikar Jože Avbar
Petercurk: Iskreno sožalje družini. Z Jožetom...
DL: Inšpektorica na bolniški, redarja ni
FranciD: Pa toliko ciganov na socialni!
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
Idealno živilo za shujševalne diete (+recepti)
sre, 1.5.2024
Umrl je harmonikar Jože Avbar
čet, 2.5.2024
Poroka na prvi pogled: Špela Gornik srečna z Borutom Peterlinom
pon, 29.4.2024
FOTO: Pohod po medvedovih stopinjah 2024
tor, 30.4.2024
Sašo Đukić postal že 26. ambasador cvička
tor, 30.4.2024