Komunala Brežice tudi v novem letu s projekti za najmlajše

13.2.2016 | 09:00

Otroci 1.c razreda OŠ Brežice z direktorjem Komunale Brežice Aleksandrom Zupančičem

Otroci 1.c razreda OŠ Brežice z direktorjem Komunale Brežice Aleksandrom Zupančičem

Javno podjetje Komunala Brežice si vseskozi prizadeva za ozaveščenost otrok in mladine o pomembnosti ohranjanja naravnih virov in bogastev. Mladim so z različnimi projekti na zanimiv način približali ekologijo in smiselnost krožnega gospodarstva ter jim predstavili posledice neodgovornega ravnanja z odpadki, zakaj je treba ločevati in kako pomembno vlogo ima voda v vsakdanjem življenju.

»Prizadevamo si, da bi naši najmlajši odrasli v odgovorne varuhe narave, zato izvajamo veliko projektov in delavnic, namenjenih prav njim. Vsako leto razpišemo več natečajev, organiziramo poučna predavanja v vrtcih in šolah, izdajamo različne brošure in tudi uganke, s katerimi jim še bolj približamo ekološki način razmišljanja,« je povedal Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice, in dodal, da bodo letos še razširili sodelovanje z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami v brežiški občini.

Že drugo leto zapored poteka ekološki projekt »Ohranimo čisto okolje«, v okviru katerega s programi v vrtcih in osnovnih šolah ozaveščajo otroke in mladino na področju znanja iz ekologije. Projekt se bo po besedah Aleksandra Zupančiča tako kot lani zaključil z Eko kvizom za učence 6. in 7. razredov osnovnih šol ob koncu šolskega leta, le da bo letos vsebina kviza zastavljena širše: »Poleg ozaveščanja o pravilnem ločevanju odpadkov bo vključeval še ozaveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane, ohranjanja naravnih virov in bogastev, predvsem pitne vode, in ozaveščanje o krožnem gospodarstvu. Zelo nas veseli, da smo vzpostavili sodelovanje z vsemi šolami in vrtci v naši občini.«

Med drugim so ob koncu lanskega leta izdali Eko uganke, knjižico, ki otroke na zanimiv način ozavešča o minljivosti naravnih virov in pomenu njihovega varovanja. K sodelovanju so privabili zaposlene iz vrtca Mavrica, ki so prispevali poučna in zabavna besedila za 23 ugank na temo ločevanja odpadkov, kompostiranja in pitne vode, otroci iz Osnovne šole Brežice pa so jih opremili z barvitimi ilustracijami. »Eko uganke smo razdelili med vse otroke v vrtcih v brežiški občini. Verjamemo, da bodo z ekološko naravnano vsebino še dodatno prispevale k zavedanju naših najmlajših o minljivosti naravnih virov,« je dejal Aleksander Zupančič.

In čeprav je novo leto že za nami, velja omeniti še en projekt, ki so ga v duhu prazničnega razpoloženja prav na pobudo Komunale Brežice izpeljali v brežiških osnovnih šolah in vrtcih, razveselil pa je vse občane – otroci so namreč za novoletno smrečico, ki je stala v prenovljenem občinskem parku, izdelali okraske iz recikliranih materialov.

Javno podjetje Komunala Brežice upravlja sedem javnih vodovodnih sistemov (Brežice, Mokrice, Sromlje, Pišece, Stojanski vrh, Križe, Mrzlavski gaj-Stankovo-Vitovec), tri kanalizacijske sisteme (Brežice, Obrežje in Globoko), 180 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, pokopališče, tržnico v Brežicah in občinska stanovanja. Osnovno poslanstvo podjetja je ljudem omogočiti osnovne življenjske dobrine, kot je neoporečna pitna voda, ter omogočiti kakovostno bivanje v zdravem in čistem okolju.

Petra Grajžl
Vodja sektorja splošnih služb

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava