DL: KS Uršna sela - Bo zadružni dom le dočakal obnovo?

6.2.2016 | 11:50

Milivoje Golić

Milivoje Golić

Letos je minilo 40 let, odkar so se krajani Laz, Travnega Dola in Uršnih sel odločili za odcepitev od tedanje krajevne skupnosti Dolenjske Toplice in ustanovitev samostojne. V teh letih jim je po besedah predsednika Milivoja Golića uspelo narediti veliko dobrega za te kraje, ostalo pa je seveda kar nekaj odprtih želja, ki jih želijo uresničiti v prihodnjih letih.

Med njimi v ospredje postavlja zadružni dom, ki je bil zgrajen leta 1956 in je potreben popolne prenove. »V njem so predvidene različne dejavnosti, od otroškega varstva do večnamenske dvorane, stanovanjske enote, prostor za športne dejavnosti in delo društev itd. Na zadnji seji sveta v začetku oktobra smo se dogovorili, da bomo MO Novo mesto predlagali, da v proračunih za leti 2016 in 2017 predvidi nekaj denarja za adaptacijo doma. Želimo si zgraditi tudi otroško igrišče v neposredni bližini železniške postaje, kanalizacijo in pločnike, vodovod Ljuben–Makute, nadaljevati izgradnjo javne razsvetljave in posodobiti lokalne ceste ter pripeljati optiko v naše domove,« je našteval Golić in dodal, da sta za zadružni dom in vodovod Ljuben–Makute pridobljeni tudi gradbeni dovoljeni. »Vse te naložbe želimo postoriti v sodelovanju z novomeško občino in lastnim denarjem,« je dodal.

Do konca letošnjega leta imajo v načrtu prenoviti dva odseka cest na Makutah in odcep Novi Ljuben 1 v skupni dolžini okoli 190 metrov, preplastiti ceste na Makutah v dolžini okoli 230 metrov, obnoviti okna in vrata na bivši šoli na Lazah, v kateri je vaška knjižnica in kjer ima svoj sedež KUD Uršna sela, namenjena pa je tudi druženju krajanov Laz. »Treba bo izvesti tudi manjša vzdrževalna dela na balinišču na Makutah in mrliški vežici na Uršnih selih. Tam si želimo odkupiti tudi zemljišče, na katerem bi uredili parkirišče, delno pa bi tja razširili pokopališče,« je dejal predsednik.

V obdobju samostojne krajevne skupnosti so Uršna sela dobila prepotrebni vodovod, zazvonili so prvi telefoni v vasi, zgradili so športno igrišče pri železniški postaji, mrliško vežico z nadstreškom, javno razsvetljavo v večjem delu Uršnih sel, zgradili in obnovili so večje število lokalnih in poljskih poti, pripeljali elektriko tudi do zadnjih hiš v zaselku Seč, zgradili in legalizirali so balinišče na Makutah, je v nekaj besedah zgodovino povzel Milivoje Golić. V vseh teh letih niso pozabili tudi na druge dejavnosti, kot so skrb za okolje, sodelovanje na tradicionalnih srečanjih Sel Slovenije, tradicionalni pohod na Seč, redno izdajajo tudi glasilo Uršenski beč … Imajo več društev, ki so dejavna v domačem okolju in tudi izven meja naše države, rojak Alojzij Pavel Florjančič, ki živi v Škofji Loki, a se vedno rad vrača v svoj domači kraj, je izdal dve knjigi – Uršna sela vas sprejemajo vesela in Šihtna knjiga akordanta Antona Vogrineka, ki na svojevrsten način govorita o zgodovini in navadah kraja, prav tako pa je kar nekaj njihovih krajanov izdalo svoje pesniške zbirke.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista, 5. novembra 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava