DL: Vrednost stare knjige - Več je vredna, če je podpisana

1.2.2016 | 14:50

Knjiga iz leta 1903 vsebuje številne recepte, med drugim tudi, kako se pripravi telečje možgane, možgane v majonezi, ocvrte možgane, možgane v školjkah, možganske klobasice idr. Na nekaterih straneh najdemo tudi kar nekaj slik.

Knjiga iz leta 1903 vsebuje številne recepte, med drugim tudi, kako se pripravi telečje možgane, možgane v majonezi, ocvrte možgane, možgane v školjkah, možganske klobasice idr. Na nekaterih straneh najdemo tudi kar nekaj slik.

Maja knjigo večkrat vzame v roke, zato jo je postavila na vidno mesto.

Maja knjigo večkrat vzame v roke, zato jo je postavila na vidno mesto.

Maja Strmec

Maja Strmec

Maja Strmec iz Dolenjskih Toplic se je po smrti babice odločila, da nekoliko uredi njeno stanovanje, in med pospravljanjem po omari je naletela na knjigo z naslovom Dobra kuharica avtorice Minke Vasičeve. Že ob prvem pogledu nanjo se ji je zazdelo, da je knjiga najbrž precej stara. Platnice so bile nekoliko uničene, listi nekoliko natrgani, a še vedno je bila dobro ohranjena, da je lahko brez težav prebrala datum izdaje. Pisalo je, da je iz leta 1903.

»Skrbno sem jo postavila na polico, kjer imam tudi ostale knjige, in nato nanjo kar nekoliko pozabila. A čez nekaj časa sem ob gledanju ene izmed slovenskih oddaj zasledila zgodbo ravno o tej knjigi. Dejali so, da naj bi obstajale samo štiri in da ima knjiga precejšnjo vrednost. Prvič zaradi receptov, ki so v njej, drugič pa zaradi same avtorice. Omenili so tudi, da je vredna več tisoč evrov,« pravi Maja, ki ji radovednost od tedaj ni dala miru.

Da bi izvedeli, ali ima knjiga morebiti res takšno vrednost, smo se najprej obrnili na Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, a odgovora nismo dobili. »Po naših podatkih, ki so obdelani, takšne knjige nimamo. Obstaja pa en izvod v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, vendar ga ne izposojajo,« je dejala Mateja Kambič in dodala, da bi več o sami knjigi dobili v Trubarjevem in Glavanovem antikvariatu.

Antikvariat? Seveda, saj gre za starinarno, trgovino s starimi knjigami in starinami, oz. za knjigarno, ki trguje z redkimi, starimi, rabljenimi knjigami, tiski, rokopisi, atlasi, geografskimi kartami, periodičnimi publikacijami idr. V Trubarjevem antikvariatu smo izvedeli, da so imeli knjigo Minke Vasičeve oziroma Minke Govekar, kot je njeno pravo ime, že večkrat na dražbi. »Gre za redko knjigo, vendar spet ne tako redko, saj obstaja kar nekaj izvodov. Po naših podatkih je bil prvi natis leta 1903, drugi pa leta 1909. Na dražbi nam je za omenjeno knjigo uspelo iztržiti okoli 50 evrov,« je povedala Stanka Golob in dodala, da na dražbah višjo vrednost dosegajo knjige, ki so dobro ohranjene, če so podpisane, če so v njih kakšna posvetila in podobno. Na vprašanje, ali bi za Dobro kuharico lahko iztržili več tisoč evrov, pa se je naša sogovornica le nasmejala. »Tudi prve nemške kuharske knjige iz 16. stoletja ne dosegajo pretirano visoke cene, čeprav je Nemčija veliko večje tržišče,« je odgovorila.

Tudi v Glavanovem antikvariatu so nam potrdili, da so imeli Dobro kuharico že večkrat na dražbi in zanjo niso iztržili prav veliko. »Imamo 25 kazalcev, prek katerih ocenimo začetno vrednost knjige. Poleg starosti in ohranjenosti knjige je med drugim pomembno tudi, kako pomembna je bila izdaja in koliko izvodov je bilo natisnjenih,« je povedal Rok Glavan, ki se je prav tako le nasmehnil ob vprašanju, ali bi za Dobro kuharico lahko iztržili zajeten kup denarja. Za primerjavo je dejal, da so bile Prešernove Poezije prodane za pet tisoč evrov, Dalmatinov prevod Biblije pa za 40 tisočakov.

A ne glede na to Maja pravi, da ima knjiga zanjo izjemno vrednost. V njej so številni recepti, po katerih tudi sama večkrat pripravi kaj dobrega. Ker rada peče, se je med drugim lotila potice, in kot pravi, ji je res odlično uspela. »Stari ljudje so vedeli, kaj delajo,« je na koncu še pristavila.

Besedilo in fotografije: Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava