DL: Za urejenost skrbijo vsi krajani

1.2.2016 | 13:45

Člani Turističnega društva Tržišče so v sodelovanju z Društvom podeželske mladine izdelali iz sena prav posebno dobrodošlico za obiskovalce. (Foto: R. Ž.)

Člani Turističnega društva Tržišče so v sodelovanju z Društvom podeželske mladine izdelali iz sena prav posebno dobrodošlico za obiskovalce. (Foto: R. Ž.)

Majhen kraj Tržišče je na nedavnem regijskem ocenjevanju krajev v sklopu projekta Moja dežela, lepa in gostoljubna v kategoriji izletniških krajev osvojil prvo mesto. Predsednica Turističnega društva Tržišče Milena Knez vnovični uspeh pripisuje vsem krajanom, ki zgledno skrbijo za okolice svojih domov in podobo kraja.

Z velikimi in razvitimi turističnimi kraji se sicer po besedah Knezove težko primerjajo, a opažajo, da se obiskovalci in izletniki vedno znova radi vračajo v kraj. Tržišče namreč skriva nemalo lepot in biserov, ki jih okoli 50 članov društva želi pokazati tudi obiskovalcem tega dela občine Sevnica. Zato so še toliko bolj prizadevni pri organizaciji različnih prireditev in turističnih dogodkov. Med njimi izpostavlja tradicionalne prireditve, kot so žegnanje na Šentjurjevem hribu, prvomajska budnica, pohod Azaleja, svetleče jaslice in Martinov pohod, ki bo letos 14. novembra. Letos pa so drugič zapored organizirali tudi prireditev Jesen na vasi, za katero upajo, da bo v bodoče postala tradicionalna. Društvo letno organizira okoli 10 dogodkov in vsekakor sodi med dejavnejše v kraju.

Potencial za širši turistični razvoj vsekakor vidijo na Malkovcu, kjer je naravni amfiteater in vinorodno območje s številnimi zidanicami, kot zanimivost radi turistom pokažejo znamenito pletenko - velikanko, popeljejo jih na Škovec, kjer je urejen muzej starega kmečkega orodja, v pomladanskem času na Vrhek, kjer raste znamenita azaleja in takrat polno zacveti.

Trenutno priprave tečejo za tradicionalni Martinov pohod, ki bo 14. novembra. Pohodniki se bodo zbrali pri pletenki velikanki, nato pa bodo po gozdnih poteh krenili do vasi Škovec in naprej proti Malusovi zidanici na Malkovcu. Letos so udeležbo znova potrdili člani godbe in župan iz Gorij. Vsako leto se ustavijo tudi pri zidanici lastnika, ki ima v preteklem letu najbolje ocenjeni cviček. Društvo vinogradnikov pri zidanici vsako pomlad postavi klopotec, ki odganja poleti in jeseni škorce iz vinogradov, udeleženci Martinovega pohoda pa klopotec podrejo in ga shranijo za prihodnjo sezono. Brez krsta mladega vina sicer ne gre, organizatorji pa poskrbijo, da to opravijo na šaljiv in zabaven način.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 29. oktobra 2015

R. Žnidar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava