DL: Zaradi spornih poslov brez službe

29.1.2016 | 12:00

Ksenja Žnideršič Planinc

Ksenja Žnideršič Planinc

Nekdanja vršilka dolžnosti direktorice Sklada za financiranje razgradnje NEK Ksenja Žnideršič Planinc se je znašla na krškem okrožnem sodišču, ker naj bi v času opravljanja funkcije zlorabila svoj položaj. Predobravnalni narok se je zaključil v nekaj minutah, kajti njen odvetnik Drago Šribar je zahteval izločitev sodnice Pavline Čepin in prenos krajevne pristojnosti te kazenske zadeve.

Čemu takšna odločitev, novinarjem ni pojasnil, čeprav je obljubil, da bo to storil pisno, bilo pa je po hodnikih krškega sodišča kasneje slišati, da naj bi bil argument, da so vsi tamkajšnji sodniki že okuženi s to zadevo.

Obtožba jo bremeni, da je prodala za 17 milijonov državnih obveznic, potem pa kupila za tri milijone obveznic Dela Prodaje, za šest milijonov obveznic DZS in 12 milijonov vzajemnih skladov. S temi posli naj bi sklad utrpel skoraj dva milijona evrov škode. V preiskavi se je zagovarjala kot nedolžna, rekla je, da je delala v dobro družbe, ki jo je zastopala.

Na skladu so v preteklosti že pojasnili, da je nekdanja v. d. direktorice naklepno kršila pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, saj naj bi mimo navodil iz pisnih sklepov upravnega odbora sklada, ki so predvidevali obveznost predhodnega posvetovanja oziroma pridobitve soglasja odbora za vse posamezne transakcije v vrednosti nad 50.000 evrov. Upravni odbor sklada in predsednika nadzornega odbora sklada naj bi zavajala tudi z odgovori o transakcijah v letu 2011, saj naj bi govorila, da transakcij ni bilo in da je denar na kratkoročnih depozitih, kasneje pa je komisija ugotovila, da ni bilo tako.

Sklad od nekdanje zaposlene zahteva tudi 1,6 milijona evrov odškodnine, civilni  postopek se je začel leta 2012, a so ga potem zaradi napovedanega kazenskega postopka prekinili. Obdolženki se na račun poslov, ki jih je sklepala v času svojega kratkega mandata vršilke dolžnosti sklada (na položaju je bila od 16. septembra 2010 do 15. marca 2011) obeta še en kazenski postopek, ki ji prav tako očita zlorabo položaja, menda naj bi šlo v tistem primeru za nižje zneske, škode naj bi bilo za nekaj sto tisoč evrov.

POLICIJSKA PREISKAVA

Slovenska javnost je za nepravilnosti pri vodenju omenjenega sklada v letih 2010 in 2011 prvič slišala, ko je novembra 2011 stekla odmevna policijska preiskava na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Kranj. Kriminalisti so tudi pri Kseniji Žnideršič Planinc iskali dokaze, ki bi potrdili sum gospodarske kriminalitete in korupcije. Njene posle so povezovali z Bojanom Petanom, ki naj bi prek lastništva v navzkrižno povezanih družbah DZS in Delo Prodaja obvladoval Terme Čatež. Nekdanja vršilka dolžnosti naj bi Petanu pomagala s spornimi nakupi delnic Dela Prodaje (tri milijone evrov) in obveznic Državne založbe Slovenije (šest milijonov evrov).

Ko je Nacionalni preiskovalni urad ugotovil nepravilnosti in zakonske znake kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic, je sklad Žnideršič Planinčevi podal odpoved delovnega razmerja. Danes je nekdanja vršilka dolžnosti sklada, ki je tudi žena in mati dveh otrok, po besedah njenega odvetnika Šribarja brez zaposlitve.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista, 22. oktobra 2015

Janja Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

29.1.2016+3     + (3)     – (0)     Oceni klemen 

Dajte v časopis samo tiste, ki ne kradejo, boste imeli zelo kratke članke!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava