DL: Murn jo je še poceni odnesel

23.1.2016 | 10:10

Alen Murn je posloval z ljudmi, ki so pogovore z njim snemali, posnetki pa so ga po desetih letih obremenili na sodišču. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Alen Murn je posloval z ljudmi, ki so pogovore z njim snemali, posnetki pa so ga po desetih letih obremenili na sodišču. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Zaradi napeljevanja k umoru davčne inšpektorice si je 47-letni Alen Murn prejšnji teden prislužil šest let zapora. To je bistveno nižja kazen, kot bi jo lahko izrekel sodnik novomeškega okrožnega sodišča Boštjan Kovič, saj je drugo kaznivo dejanje iz obtožbe zastaralo, tisto se nanaša na napeljevanje k ugrabitvi obalnega podjetnika Rajka Hrvatiča.

Sojenje se je začelo pred točno enim letom, o čemer smo pisali tudi že v Dolenjskem listu. Tedaj se je obtoženi Novomeščan izgovarjal, da se ničesar ne spomni. »Ne vem, česa sem obtožen. Sem izgubil spomin. Poskušal sem delati samomor, sedaj pa sem pod močnimi zdravili in se ničesar ne zavedam. Dnevno jemljem devet različnih tablet, zaradi česar sem omotičen,« je dejal, ko ga je sodnik spraševal, če je razumel obtožbo, ki se je nanašala na kazniva dejanja izpred desetih let. Da bi razblinili dvome o njegovem duševnem zdravju, ga je preverila izvedenka psihiatrične stroke, ki je ugotovila, da ni organskega razloga, zaradi katerega bi izgubil spomin.

Murn in Hrvatič sta stara znanca. Primorec je Murnu, ki je imel v preteklosti dva lokala v Novem mestu, že daljnega leta 1999 posodil 400 tisoč nemških mark. Denar bi moral vrniti v dveh letih, kar se ni zgodilo. Sklenila sta aneks, s katerim sta vračilo dolga odložila še za dve leti, a ker denarja ni bilo, je sledila tožba, ki jo je Hrvatič dobil.

Po tistem naj bi Murn načrtoval Hrvatičevo ugrabitev. Najel naj bi Saša D. in Gorana Đ., o čemer obstaja videoposnetek. Ugrabitev naj bi se zgodila avgusta 2005, ko bi Hrvatič s svojo jahto križaril po črnogorskem morju, od njega naj bi zahtevali pol milijona evrov. A vse skupaj se je izteklo drugače, posnetek je prišel najprej v Hrvatičeve roke, potem na policijo in na koncu še na sodišče. Kot rečeno, je ta del obtožbe zastaral.

Ni pa zastaral tisti del, ki se nanaša na maščevanje novomeški davčni inšpektorici. Ta je Murna obravnavala zaradi prometa z nepremičninami, ki ga je opravljal na črno. Inšpektorice se je po besedah tožilstva hotel znebiti tako, da bi Sašo D. na podvozje njenega avtomobila nastavil bombo, ki bi se sprožila ob zagonu motorja. Ta pogovor je končal na zvočnem posnetku, ki ga je odkupil Hrvatič.

Murn ima še kar nekaj masla na glavi. Leta 2012 so ga dobili, ko je v okolici Sežane s še tremi Dolenjci gojil konopljo (več kot 1.500 sadik), na ta račun je v zaporu odsedel 14 mesecev, čaka pa ga še sojenje zaradi prepovedane konoplje v okolici Šentjerneja, policisti so januarja 2012 odkrili prirejen laboratorij in zasegli kar 4.000 sadik te rastline.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista, 22. oktobra 2015

J. A.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava