Monografija sevniške občine

1.1.2016 | 10:30

Monografija sevniške občine

V novembru – mesecu občinskega praznika občine Sevnica – smo po številnih krajih in na različnih področjih družbenega udejstvovanja krepili vezi in pripadnost skupnosti. Še posebej se bo v tem pogledu v zgodovino občine vpisal včerajšnji sklepni dogodek, ko je bila javnosti v sevniški kulturni dvorani predstavljena monografija z imenom »Občina Sevnica«.

V njej je prvič zajeto celotno območje občine na enem mestu. Z njo se je Sevnica pridružila redkim slovenskim občinam, ki imajo trajno zapisano svojo preteklost in sedanjost. Knjiga je dragocen prispevek k poznavanju pestre in raznovrstne dediščine, hkrati pa nov kamenček v mozaiku narodove dediščine in Sevniške rastoče knjige.

Monografijo urednika Oskarja Zorana Zeliča sestavlja devet prispevkov sedmih avtorjev. Prvi je prispevek geografinje dr. Katje Vintar Mally, docentke na oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je opisala geografske poteze občine. Sledi prispevek dveh avtorjev, profesorja biologije in kemije Dušana Klenovška iz Javnega zavoda Kozjanski park in biologinje Tanje Košar Starič iz Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, ki odkrivata rastlinski in živalski svet.

Naslednji trije prispevki osvetljujejo življenje na Sevniškem od prazgodovine do današnjih dni. Doktor literarnih ved in magister teologije Karel Gržan odstira sledi davne preteklosti z astroarheološkimi odkritji, predvsem na primeru ozvezdja v dolini Sevnične. Arheologinja mag. Pavla Peterle Udovič predstavlja poselitev območja od paleolitika do naselitve Slovanov s predstavijo pomembnejših arheoloških najdišč in njihovih najdb. Sevniški raziskovalec in avtor številnih drugih knjižnih del Oskar Zoran Zelič obravnava tisočletje – čas od visokega srednjega veka do danes in njegove pomembnejše odtise. Etnologinja mag. Martina Orehovec predstavlja etnološki pogled na sevniško območje s področij materialne, socialne in duhovne kulture.

Prispevki izpod peresa Oskarja Zorana Zeliča predstavljajo gospodarstvo občine, utrip današnjega časa na področju vzgoje in izobraževanja, nekaterih družbenih skupin, sociale, zdravstva, gasilstva, kulture, športa in rekreacije, urednik pa zaključuje s poglavjem o izbranih pomembnih občanih.

Recenziji sta prispevala dr. Stane Granda in Alenka Černelič Krošelj, uvodnik dr. Janko Prunk. Strokovno so pri nastajanju monografije uredniku pomagali še sodelavka občine Jelka Tršinar, kustosinja Marjeta Bregar, oblikovalka Melita Rak, zgodovinar Janez Kos in fotograf Ljubo Motore. Prispevke dopolnjuje bogato slikovno gradivo, ki so ga prispevali člani fotosekcije Društva Trg Sevnica, še posebej Ljubo Motore, Vinko Šeško, Jože Hvala, Bojan Dremelj, Judith Zgonec in Robert Penič, pa tudi drugi fotografi, mnoga podjetja, inštitucije in društva.

Zbrane na predstavitvi sta nagovorila župan Srečko Ocvirk in urednik nove monografije Oskar Zoran Zelič. Za glasbeno obogatitev dogodka so poskrbeli učenci Glasbene šole Sevnica Žan Repovž, Tadej Tihole, Lea Ivandič in Lenart Traven, vsi učenci iz razreda Francija Lipovška, ob spremljavi pianistke Saše Božič.

Nakup knjige je možen na sedežu KŠTM Sevnica na sevniškem Glavnem trgu, v pisarni Gradu Sevnica in v Turistični agenciji Doživljaj.

Občina Sevnica

Zvočni zapisi

Župan Srečko Ocvirk o monografiji

Galerija

_d (1), _d__1_
_d (10), _d__10_
_d (11), _d__11_
_d (12), _d__12_
_d (13), _d__13_
_d (14), _d__14_
_d (15), _d__15_
_d (16), _d__16_
_d (17), _d__17_
_d (18), _d__18_
_d (19), _d__19_
_d (2), _d__2_
_d (20), _d__20_
_d (21), _d__21_
_d (22), _d__22_
_d (23), _d__23_
_d (24), _d__24_
_d (25), _d__25_
_d (26), _d__26_
_d (27), _d__27_
_d (28), _d__28_
_d (29), _d__29_
_d (3), _d__3_
_d (30), _d__30_
_d (31), _d__31_
_d (32), _d__32_
_d (33), _d__33_
_d (4), _d__4_
_d (5), _d__5_
_d (6), _d__6_
_d (7), _d__7_
_d (8), _d__8_
_d (9), _d__9_
_d

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava