Kino Črnomelj: Obudili smo film Tistega lepega dne

30.11.2015 | 12:10

Kino Črnomelj: Obudili smo film Tistega lepega dne

V četrtek smo si v Kinu Črnomelj ogledali filmsko komedijo TISTEGA LEPEGA DNE, ki jo je leta 1962 režiral France Štiglic. Projekcija je bila v okviru projekta SLOVENSKI FILM KOT OGLEDALO ČASA, ki ga Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj izvaja že petnajst let.

Tistega lepega dne je filmska klasika, ki nas je nasmejala, obudila spomin na slovenske igralce, ki so debitirali tako v slovenskem povojnem filmu kot v gledališču: Sotlar, Počkaj, Zupan, Rozman, Šugman, Benedičič, Homar, Tovornik, Valič, Bučar, Danilova, Petje, ... Gre za preprosto zgodbo, postavljeno v primorsko vas, ki je med obema vojnama spadala pod Italijo. Vsi njeni prebivalci so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Komedija o sentimentalnih zapletih v času fašistične okupacije se je ulegla v dušo naroda. Film TISTEGA LEPEGA DNE je edini slovenski film, ki se je potegoval za prestižno nagrado Oskar za tujejezični film.

Od začetka trajanja projekta se je projekcij v Črnomlju udeležilo že veliko slovenskih filmskih ustvarjalcev. Včerajšnje projekcije sta se udeležila direktor fotografije Ivan Marinček in snemalec Ivo Belec, oba nagrajena z najvišjim slovenskim priznanjem za film Badjurovo nagrado. Oba sta sodelovala pri vseh slovenskih filmih in pri veliko jugoslovanskih. Še danes sta zelo aktivna. Po končani projekciji je sledil pogovor, ki ga je vodil režiser Janez Lapajne.

M. M.

Galerija

v-kinu (1)
v-kinu (2)
v-kinu (3)
v-kinu (4)
v-kinu

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

1.12.2015Oceni vika lozar 

Škoda, ker dvorana ni bila bolj polna predvsem z mladimi, da bi videli, kako se resna tema kot je raznarodovanje, da posneti na humoren in človeški način. Bravo Štiglic, Marinček in Belec!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava