DL: Čez naselje tudi po sto tovornjakov

28.11.2015 | 16:30

DL: Čez naselje tudi po sto tovornjakov

Čez Regrčo vas so od začetka julija vozili težki tovornjaki, ker so na Sv. Roku zasipavali vrtačo. »Čeprav je novomeška občina postavila prometni znak, ki prepoveduje promet tovornjakom, dovoljeno je le za dostavo, lastnik več parcel, kot kaže, meni, da je tudi po 100 tovornjakov odpadnega materiala na dan dostava,« so na nevzdržno stanje v tej novomeški krajevni skupnosti opozorili tamkajšnji krajani.

Vozniki tovornjakov so bili po enem mesecu že povsem domači in ne upoštevajo znaka za omejitev hitrosti 30, ker pa je cesta zelo ozka, se drug drugemu umikajo kar na zasebna dvorišča, so se pridušali. Zato krajane zanima, ali bo občina krila škodo tudi na zasebnih dvoriščih in kako bo poskrbela za sanacijo ceste, če se do sedaj ni še nič uredilo. »Še bolj pa nas zanima, kdaj se bo to zgodilo, ker vemo, da nima denarja. Mogoče pa bo škodo poravnal tisti, ki vrtačo zasipava, saj bo po  govoricah sodeč tam zgradil kar nekaj hiš za prodajo. Zanima nas tudi, ali je nenadzorovano zasipavanje naravnih kotanj in vrtač sploh dovoljeno,« so spraševali krajani in pridali, da so o tem obvestili tudi občino, mestno redarstvo in policijsko postajo Novo mesto, kjer pa so, kot so dejali, bolj kot ne naleteli na izgovarjanje oziroma na odgovore, da ne morejo ukrepati.

Jože Hočevar, predsednik Krajevne skupnosti Regrča vas, problematiko zelo dobro pozna, o njej so imeli že več sestankov tako s krajani kot novomeško občino. Omenjeno vrtačo pravzaprav zasipavata dva lastnika parcel ob njej, tako da se težki tovornjaki po tamkajšnjih ulicah vozijo iz dveh smeri, obe cesti pa sta izredno ozki, težko oziroma na nekaterih delih pa se ne moreta srečati niti osebna avtomobila. »Glede na to, da se na tem območju že nekaj časa gradijo nove stanovanjske hiše in se bodo, kot vse kaže, tudi v bodoče, ne moremo razumeti, da občina ne poskrbi vsaj z ene strani, kjer je to mogoče, za primerno široko cesto. Naselje se širi, infrastrukture pa ni. Predvsem pa se bojimo, da bo cesta kar ostala uničena in se ne bo nič zgodilo,« je menil Hočevar.

Na novomeški občini so bili s pojasnili bolj skromni in splošni. Iz kabineta župana so sporočili, da so bili o razmerah, ki so nastale zaradi povečanega tovornega prometa na tem odseku, obveščeni ter da so bili njihovi sodelavci večkrat na terenu in potek spremljajo. »V kratkem bomo v sodelovanju s krajevno skupnostjo poskusili poiskati rešitev za krajane in uporabnike omenjene ceste. Do sedaj od zasebnikov o škodi na zasebni lastnini vzdolž omenjenega odseka nismo bili obveščeni. Za zasipavanje vrtač mora lastnik pridobiti dovoljenje od upravne enote, izvajanje nadzora nad zasipavanjem pa izvaja gradbeni inšpektorat.« Dodali so še, da občina redno upravlja z vsemi svojimi cestami in za njih po zmožnostih in prioritetnem seznamu tudi skrbi.

Krajani upajo, da se bodo na tem seznamu znašle tudi njihove ceste.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista, 27. avgusta 2015

M. Žnidaršič

Galerija

regrca (1)
regrca (2)
regrca (3)
regrca (4)
regrca (5)
regrca (6)
regrca (7)
regrca (8)
regrca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava