Strokovna ekskurzija na Kras in v Vipavsko dolino - med pršuti in prijatelji

25.11.2015 | 11:25

Strokovna ekskurzija na Kras in v Vipavsko dolino - med pršuti in prijatelji

V soboto, 21. novembra 2015, je Zveza prijateljev mladine Krško izvedla strokovno ekskurzijo za člane društev prijateljev mladine iz občin Krško in Kostanjevica na Krki. Ogledali so si Kras in njegovo okolico ter obiskali prijatelje mladine v Ajdovščini.

Naše potovanje smo pričeli v Krškem, od koder smo se mimo Ljubljane napotili proti Divači do Lokev na Krasu. Tam smo si ogledali najstarejšo še delujočo pršutarno na Krasu. Predstavili so nam postopek pridobivanja suhomesnatih proizvodov in zgodovinski pregled razvoja te obrti. Ogledali smo si sušilnico in seveda tudi poizkusili kraške dobrote.

Preko Sežane smo se odpeljali v samo središče matičnega krasa, do vasice Štanjel. Tam smo si ogledali tipično kraško arhitekturo, ki jo lahko opazujemo v obnovljeni Kraški hiši. Žal nismo imeli sreče z vremenom, smo pa lahko spoznali posebnost tega dela Slovenije – burjo, ki je ravno ta dan pokazala svoj moker obraz.

Pot nas je nato vodila mimo Vipave do Vipavskega Križa, kjer sta nas sprejela vodič Borut in kapucinski brat Gregor ter nam predstavila zgodovino Vipavskega Križa in samostana. Samostan v Vipavskem Križu je tesno povezan z zgodovino Krškega, saj so v naš samostan med prvo svetovno vojno prepeljali celotno samostansko knjižnico.

V Ajdovščini sta nas prijazno pozdravili predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina Kristina Valič in sekretarka Ana Bizjak.

Predstavili sta zgodovino delovanja društev na njihovem območju in najpomembnejše projekte, ki jih izvajajo. Izmenjali smo primere dobrih praks društev in povabili člane iz Ajdovščine tudi na obisk v Krško.

Večerjo smo imeli v osmici Avin v Gradišču nad Vipavo. Osmice so posebnost tega dela Slovenije in izvirajo iz časov Marije Terezije, ki je kmetom omogočila, da prodajajo višek svojih pridelkov osem dni na leto brez davščin.

Kljub temu, da nam vreme ni bilo naklonjeno, smo spoznali naravne in kulturne znamenitosti Krasa in Vipavske doline, izmenjali dobre prakse z društvom prijateljev mladine iz Ajdovščine in še utrdili naše prijateljske vezi.

Zveza prijateljev mladine Krško
Darinka Kerin Kiler
vodja pisarne

Galerija

_e-kras (01)
_e-kras (02)
_e-kras (03)
_e-kras (04)
_e-kras (05)
_e-kras (06)
_e-kras (07)
_e-kras (08)
_e-kras (09)
_e-kras (10)
_e-kras (11)
_e-kras (12)
_e-kras (13)
_e-kras (14)
_e-kras (15)
_e-kras (16)
_e-kras (17)
_e-kras (18)
_e-kras (19)
_e-kras (20)
_e-kras (21)
_e-kras

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava