Enotedensko usposabljanje za mladinske delavce Gender Positive

21.11.2015 | 08:50

Enotedensko usposabljanje za mladinske delavce Gender Positive

Usposabljanje Gender Postive (GP+) je projekt, ki ga izvaja Društvo avtonomija iz Kostanjevice na Krki. Projekt je financiran s strani evropskega programa Erasmus+. Glavna aktivnost projekta - mobilnost mladinskih delavcev je potekala od 10. do 17.11. 2015.

Društvo avtonomija je organizacija dejavna na področju mladinskega dela, ki zagotavlja možnosti za razvoj in pridobivanje raznolikih izkušenj mladih in mladinskih delavcev preko vključevanja v mednarodno mladinsko delo.

Glavni cilj projekta Gender Positive je omogočiti prostor za izgradnjo konstruktivnega dialoga za vprašanja s področja seksualnosti in spolne vzgoje v povezavi z identiteto posameznika v vsej njeni kompleksnosti. V projektu so neposredno vključeni mladinskimi delavci in drugimi strokovnjaki, ki delujejo z mladimi.

Projekt je združil 27 ljudi različnih narodnosti ter kulturnih ozadij iz Bolgarije, Nemčije, Grčije, Italije, Romunije, Španije, Velike Britanije in Slovenije, ki pripadajo osmih različnim organizacijam, dejavnih na področju mladinskega dela.

V slikovitem slovenskem mestu Brežice je skupina udeležencev intenzivno sodelovala v sklopu različnih aktivnostih, delavnicah ter diskusijah z namenom priprave pomembnega prispevka na področju seksualnosti in seksualne vzgoje mladih. V projektu so vključeni predstavniki LGBT*IQA organizacij, mladinski voditelji, dejavni v organizacijah različnih tipov namenjenim mladim, učitelji, sociologi, psihologi ter vsi, ki si pri svojem delu prizadevajo za enakost spolov ter vsestranski razvoj mladih, vključno z njihovo seksualnostjo.

V programu usposabljanja je vsak udeleženec prispeval svoje strokovno znanje, spretnosti in občutljivost; izraženo v prvi osebi, ki je ustvarila soočenje življenjskih potekov, vrednot in idej, ki jih lahko definiramo kot nepozabno.

Prvi korak usposabljanja je predstavljalo oblikovanje skupnih pravil za ustvarjanje varnega prostora, v katerem so se vsi udeleženci počutili varno in svobodno izražati. To je bilo bistvenega pomena za naslavljanje občutljivimi vprašanj kot so spolni stereotipi, spolnost in spolno osnovano nasilje. V stopnjevanju čustev se je skupina soočila z izzivi, ki smo jih razreševali skozi problematizacijo, uporabljajoč spretnosti, pogum in strast.

Srečanje v Brežicah od 10. do 17. novembra 2015 je vsakemu od udeležencev, vključno s trenerji, pustilo pečat v obliki globokega osebnega bogatenja, udeleženci pa so s seboj v matične države odnesli inovativne poglede in pristope ter konkretne predloge za prihodnost.

Iz skupine udeležencev Gender Positive prihaja močno sporočilo proti nevednosti in nasilju za izgradnjo evropske kulture vključevanja, enakosti in svobode.

R. V.

Galerija

_vr (1)
_vr (2)
_vr (3)
_vr (4)
_vr (5)
_vr

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava