Lanšprež in Peter Pavel Glavar

13.11.2015 | 09:50

Lanšprež in Peter Pavel Glavar

Večer pred martinovim je v Krajevni knjižnici Mirna minil v znamenju sprehoda po zgodovini idiličnega Lanšpreža, Petra Pavla Glavarja in čebelarstva. Osrednja gosta večera sta bila zaslužni profesor dr. Andrej Šalehar in Anton Koželj - oba odlična poznavalca P. P. Glavarja.

Najprej je župan občine Mirna Dušan Skerbiš spregovoril o prizadevanjih, da bi Lanšprež dobil večjo veljavo v občini, saj nanj vse prepogosto pozabljamo.

Prof. dr. Andrej Šalehar je poudaril delo Glavarja, lanšpreškega gospoda, čebelarja, dobrotnika, ki je ime Lanšpreža ponesel v svet s svojimi naprednimi idejami v čebelarstvu, o čebelarski šoli ipd.

Anton Koželj prihaja iz Šmarja -Sap, kjer ima poleg čebelnjakov obsežno zbirko čebelarske kulturne dediščine, ki so jo poznavalci ocenili za najobsežnejšo v Sloveniji. Z ženo Vido poleg starih predmetov zbirata, shranjujeta in urejata zgodovino Lanšpreža in Glavarja. Sta zaslužna za izdajo kar nekaj knjig, ki so pripomogle k prepoznavnosti Lanšpreža. Kot pravi Anton Koželj, ki je predsednik trebanjskega čebelarskega društva in regijske zveze, imajo v društvu velike načrte za oživitev Lanšpreža, a bo treba pred tem premagati še marsikatero birokratsko oviro.

Veseli smo lahko, da so med nami taki zanesenjaki, kot sta zakonca Koželj, prof. Šalehar in še mnogi drugi neimenovani, ki skrbijo, da kar se je dobrega zgodilo ne gre v pozabo in da se bo v prihodnosti še obogatilo in nadgradilo.

Lanšprež je čudovit kotiček, kamor nas mora pot večkrat zapeljati.

Mojca Nose
Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Galerija

_lansprez (1)
_lansprez (2)
_lansprez (3)
_lansprez (4)
_lansprez

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava