DL: Pri ZD s parkiranjem zdaj manj težav?

30.10.2015 | 13:10

Pred trebanjskim zdravstvenim domom, kjer so bile težave s parkiranjem pogoste, so uredili modro cono. (Foto: J. S.)

Pred trebanjskim zdravstvenim domom, kjer so bile težave s parkiranjem pogoste, so uredili modro cono. (Foto: J. S.)

Pred trebanjskim zdravstvenim domom so uvedli režim kratkotrajnega parkiranja, t. i. modo cono, na kateri je dovoljeno brezplačno parkiranje do največ dveh ur, pri tem je treba na vidnem mestu označiti čas prihoda. Medobčinsko redarstvo je sprva izrekalo le opozorila - ker uporabniki tovrstnega parkirnega režima niso bili vajeni, so jih našteli kar 170 - po novem pa so začeli še s sankcioniranjem.

Kot pravi direktorica zdravstvenega doma Vera Rozman, so že dalj časa opažali, da so parkirna mesta zasedene že pred ordinacijskim časom. »Pogosto smo opazovali ljudi, ki so parkirali pred zdravstvenim domom in odšli proti centru Trebnjega. Pacienti, tudi invalidi in starši z majhnimi otroki, so težko našli prazen prostor. Neupravičeno so bila zasedena parkirišča, rezervirana za invalide. Pojavljali so se tudi prometni zamaški, ko so avtomobili čakali na prosta mesta,« razlaga.

Tako so razmišljali o možnih rešitvah, tudi o zaračunavanju parkirnine, trebanjska občina pa je predlagala ureditev modre cone, s čimer so se v javnem zavodu strinjali. »Ugotavljamo, da so se parkirna mesta sprostila in da pacienti bistveno lažje in pogosteje, če ne celo vedno, najdejo prosto mesto,« pravi Rozmanova.

So pa v Trebnjem tačas uredili še eno modro cono, in sicer na tukajšnji avtobusni postaji. »Naj poudarim, da namen modre cone ni v kaznovanju, ampak pomoč ljudem, da lahko za določen čas parkirajo svoje vozilo nemoteno in brezplačno,« ob tem razlaga vodja skupne občinske uprave Mirnska in Temeniška dolina Brigita Kalčič in dodaja, da je namen tega uvajanja zagotoviti čim večjemu številu voznikov možnost parkiranja. »Redarska služba je prejela kar nekaj pohval, saj ljudje pravijo, da lahko zdaj končno v upravnih središčih parkirajo svoje vozilo, kar prej ni bilo mogoče, ker so bila ta ves čas zasedena,« še pravi.

Medobčinsko redarstvo je za vse voznike, ki parkirajo na modrih conah, pripravilo parkirne ure, ki jih lahko brezplačno dobijo pri redarski službi ali v sprejemni pisarni posamezne občine.

Modre cone so za zdaj uredili v treh občinah – Trebnje, Mirna in Mokronog-Trebelno, izključno na tistih mestih, kjer je bila frekvenca obiskovalcev velika, še razlaga Kalčičeva, novih pa za zdaj ne načrtujejo, zagotavlja. Dovoljeni čas parkiranja - ta je razviden s prometnega znaka - je sicer različen, od 15 minut pred mirnskim vrtcem do dveh ur pri trebanjskem zdravstvenem domu, je pa medobčinsko redarstvo od njihove uvedbe zabeležilo že 333 kršiteljev, še pravi Kalčičeva, zato voznike vnovič poziva, da na vidnem mestu označijo čas prihoda, bodisi s parkirno uro ali na listu papirja.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista, 23. julija 2015

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava