Pohod na Veliki Snežnik, odhod z avtobusne postaje Novo mesto

17.10.2015 | 05:45

Planinska skupina Krka vas vabi na na Veliki Snežnik, 1796 m,

v soboto, 17. oktobra 2015

Pot in program: Ob šestih izpred Krke v Ločni, petnajst minut prej izpred AP NM.

Vožnja NM – LJ, tam dobimo še nekaj gornikov, – Postojna – Ilirska Bistrica, do Sviščakov.

Pešpot: na vrh 2 uri 30 minut. Vrnitev po isti poti je nekoliko hitrejša. Skupaj približno 4 ure hoje, višinska razlika: 550 m.

Opis: Sploh obstajajo besede, dovolj lepe in dobre zanj? Mnogi so ga opisovali, slikali, preučevali, merili, ga občudovali in se navduševali nad njim; študirani in znani prav tako kakor neuki in za zmeraj neznani... Marički Žnidaršič je bil kakor oče, Otonu Župančiču je gledal pod prste, ko se je umaknil pisat v Koča vas in mu namigoval nekaj o minljivosti vsega; upodobil se je na slikah Lojzeta Perka, Stane S. Pudobske in še marsikoga. Zaznamoval je ljudi pod sabo, umetnike še posebej.

Že pred dvema tisočletjema so goro s snežno belim vrhom poznali kronisti rimskih osvajanj proti vzhodu in jo imenovali Mons Albius - Bela gora.

Janez Vajkard Valvasor je razgledu s Snežnika namenil slikovit zapis: " Ta gora, ki se na splošno Snežnik imenuje, je s svojim koničastim vrhom res pravi prebijač oblakov. Dvigne te tako visoko, da se z njenega vrha lahko tvoje oko sprehaja po vsej deželi daleč naokrog in da lahko tvoji vidni žarki poletijo tudi prek morja v Italijo, Dalmacijo, Hrvaško, Turčijo in vsepovsod naokoli. Gora leži ob hrvaško-dalmatinski meji in jo obdaja strašna gozdna divjina..." Potopisci so skozi stoletja k imenu Snežnika dodajali razne pridevke, imenovali so ga Loški Snežnik, Ilirski Snežnik, Notranjski Snežnik, Velikanski Snežnik,Veliki Snežnik, na Hrvaškem ga poznajo tudi kot Kranjski, Slovenski ali celo Kastavski Snežnik, saj ga vidijo z morja prav nad starodavnim mestom Kastav. Ljudem pod seboj pa Snežnik že od pamtiveka neprizanesljivo gleda pod prste, v skledo, v dušo. Določa ali bo dež ali ne, ali se naj že sadi fižol in krompir, ali bodo polhi debeli ali ne, kdaj se naj drvari in kdaj lovi. Ljubeznivo popelje sanjača skozi nenaseljena prostranstva ali ga neusmiljeno zaustavi v snežnih zametih. Otročad v dolinah pod njim pa se že zgodaj nekega dne zastrmi tja, kjer seže mili obris z belo konico nad širnim gozdovjem najviše, in spozna , da tako lepega hriba ne more biti nikjer več na svetu in ga zagotovo tudi ni... Čeprav bo pozneje vsakdanje življenje, povezano s Snežnikom, tudi marsikoga od njih počasi strojilo vse do spoznanja, da je sentimentalnost odvečen luksus. "Čič ne da nič" pravijo stari, treba je trdo delati, če hočeš kaj imeti; posedanje in postopanje nista samo greh in grdobija, ampak prinašata tudi lakoto in uboštvo..

SKOMINE, RAZGLED:,

Na vrhu potem malo posediš z obrazom proti Kvarnerju in zelenemu hribovju Gorskega Kotarja s Snježnikom, Risnjakom in Učko, malo noter v domačo dolino in naprej k Jezeru, Velikemu Javorniku in Zelšam pod njim. Pogled nese tudi na Postojnsko k Nanosu in tovarišiji ter tja naprej proti Alpam. Če bi se premaknil proti vzhodu, bi videl Racno goro in Poljane, Požarišča in Prezidansko s Kozjim vrhom... več na: www.loska-dolina.net

OPREMA: dobri planinski čevlji, vetrovka, kapa, pulover, rezervno perilo, (majica, srajca …), plastenka vitanove, pohodni palici.

HRANA: iz nahrbtnika, morda tudi v Koči.

POSEBNOST: Podvig bomo opravili v vsakem vremenu! Vrnili se bomo, ko bomo turo opravili.

PRIJAVE: do četrtka, 15 . oktobra v Odd. za oddih, te.: 07 331 7702 ali Petru na tel.: 0599 61 865, mob.: 040 751 389 prepovz53@gmail.com

Cena: 10 E za Krkaše in 15 E za ostale. Če ne bo udeležencev za bus, gremo z osebnimi avti.

Blagoslovljenih trenutkov in na veselo snidenje! Slovenska planinska pot!

Hoja na lastno odgovornost.

Z vami bova Peter Repovž (040 751 389) in Tomaž Mikec.