DL: Knjižna prvenca Neže Cerinšek in Eve Novak - Odličen uspeh kronali s knjigama

6.10.2015 | 14:25

Neža Cerinšek in Eva Novak (Foto: L. M.)

Neža Cerinšek in Eva Novak (Foto: L. M.)

Renata Zupanc Grom in Ida Zagorc skupaj z mladima avtoricama knjig: Nežo Cerinšek in Evo Novak. Obe dekleti sta hvaležni vsem, ki ju na ustvarjalni poti podpirajo in stojijo ob strani, zlasti staršem, za pomoč pri izdaji knjig pa se poleg šoli zahvaljujeta tudi sponzorjem. (Foto: L. M.)

Renata Zupanc Grom in Ida Zagorc skupaj z mladima avtoricama knjig: Nežo Cerinšek in Evo Novak. Obe dekleti sta hvaležni vsem, ki ju na ustvarjalni poti podpirajo in stojijo ob strani, zlasti staršem, za pomoč pri izdaji knjig pa se poleg šoli zahvaljujeta tudi sponzorjem. (Foto: L. M.)

Osnovna šola Šentjernej z raznimi uspehi svojih šolarjev na različnih kulturnih področjih kar naprej potrjuje in upravičuje naziv kulturna šola, med drugi tudi z izidom knjižnih prvencev devetošolk Neže Cerinšek in Eve Novak. Prva je ponosna na pesniško zbirko z naslovom Moje ptice, druga pa na prozno delo Mit. Knjigi je izdala OŠ Šentjernej v okviru knjižne zbirke Sončnice. Obe dekleti sta pridni osnovnošolki, vsa leta odličnjakinji, vključeni v številne krožke in dejavnosti, uspešni na mnogih tekmovanjih in natečajih.

14-letna Neža Cerinšek, doma iz Vovčkove vasi, ljubi pisano besedo, rada bere in kuje rime že od nekdaj, kar niti ni čudno, saj je tudi njena mami profesorica slovenščine. Pesmi za prvenec Moje ptice je v glavnem pisala zadnja tri leta, v njih pa, kot pravi v spremni besedi v.d. ravnateljica OŠ Šentjernej Renata Zupanc Grom, »podobno kot mali princ z otroškim pogledom in preprostimi besedami odkriva globlja spoznanja o pomembnih življenjskih temah.« Neža piše o prijateljstvu, ljubezni in drugih čustvih, o minljivosti na tem svetu ... Pesmi je v zbirki razdelila v štiri sklope, vsakega je s subtilnimi ilustracijami ptic obogatila prijateljica Elara Udvanc. Neža, ki je obiskovala novinarski in recitatorski krožek, gledališko in folklorno skupino Šentlora, pevski zbor, tabornike, sodelovala je v šolskem glasilu, ob vsem učenju pa pridno obiskovala tudi novomeško glasbeno šolo Marjana Kozine, kjer je pri prof. Valeriji Jenič opravila nižjo glasbeno šolo, vpisuje pa se še v višjo, uresničuje svoje sanje. Kot pravi to veselo in prijetno dekle, za to potrebuje še več drznosti. Rada ima vse, kar je povezano s kulturo, kulturno dediščino, odrom, modrostjo starejših, tako da upa, da se bo po novomeški gimnaziji lažje odločila, kaj bi rada počela v življenju.

Devetošolki sta svoja knjižna prvenca nedavno predstavili na literarnem večeru v šoli. Javnosti sta se predstavili tudi kot izvrstni glasbenici in pevki. Dogodek so popestrili še recitatorji in bralci, glasbeniki solisti in člani komorne zasedbe glasbene šole – Zala Rom na violini, Petra Luzar na klarinetu, Timotej Rešetič na harmoniki. Plesala je Eva Krštinc. Eno od Nežinih pesmi, ki jo je uglasbila prof. na šoli Nina Šalamon, je bila rdeča nit večera.

Tudi Eva Novak, avtorica proznega dela Mit, doma iz Loke pri Gorenji Stari vasi, ne ve še natančno, kaj bi rada postala po novomeški gimnaziji. Vse možnosti so ji odprte. 14-letnica, ki je v šoli sodelovala v novinarskem, recitatorskem, gledališkem krožku, v pevskem zboru, trenirala tudi atletiko in rokomet, v prostem času pa bila tudi med šentjernejskimi skavti ter trenirala borilne veščine aiku, je svoj knjižni prvenec napisala lansko poletje, med počitnicami. »Ker imam zelo rada fantazijske zgodbe, sem fantazijo in grško mitologijo vpletla tudi v svoje pisanje, vse pa se preliva v ovoju resničnosti,« pravi Eva, ki v zgodbi dveh paralelnih svetov išče odgovore na življenjska vprašanja in ruši mite, ki jih imamo v podzavesti. Mita o ljubezni pa si avtorica ne pusti vzeti, v spremni besedi h knjigi pravi Ida Zagorc, dolgoletna prof. slovenščine na šoli in urednica šolskega glasila Naša pot, ki je obe knjigi devetošolk tudi uredila ter jima svetovala pri manjših popravkih. Likovno ju je oblikovala in uredila profesorica likovne umetnosti na šoli Darja Kovačič. Za naslovnico svoje knjige je poskrbela Eva sama. Tudi ona je pridna učenka novomeške glasbene šole – pri prof. Sandiju Franku se je učila klarinet in zaključila nižjo glasbeno šolo, v načrtu pa ima tudi študij solo petja. Nedavno je s kolegico Petro Luzar, ravno tako klarinetistko, imela samostojni koncert. Eva igra tudi v šentjernejskem pihalnem orkestru.

Uspehov Neže in Eve je vesela tudi v. d. ravnateljica na šoli Zupanc Gromova, ki jima - tako kot Zagorčeva - napoveduje svetlo prihodnost. Očitno poleg nadarjenosti in pridnosti premoreta tudi pogum, ki je nepogrešljiv pri doseganju življenjskih sanj.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista, 2. julija 2015

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.10.2015Oceni chance 

Bravo dekleti. Vse lepo in pogumno dalje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava