Ličkanje koruze (kožehanje) postaja tradicija

6.10.2015 | 13:00

Ličkanje koruze (kožehanje) postaja tradicija

Minulo soboto je na kmetiji Špec v Zabukovju nad Sevnico potekalo ličkanje oziroma kožehanje. Takšni stari običaji so na podeželju skorajda izumrli, zato se Društvo podeželske mladine Zabukovje že tretje leto zapored trudi, da mladi ne pozabijo na svoje korenine in stara opravila na kmetiji.

Prejšnji dan smo koruzo ročno potrgali in pripravili vse potrebno za ličkanje. Kot je bilo včasih v navadi, smo pod kup koruze skrili številne dobrote, ki so razveseljevale najmlajše in tudi malo starejše ličkarje. Dogodka se je udeležilo okoli 30 članov Društva podeželske mladine in ostali, ki so jim takšni dogodki še vedno pri srcu. Vseskozi sta nas spremljali harmonika in domača pesem.

Veseli me, da se mladina na podeželju kljub napornemu urniku in raznim obveznostim druži ob takšnih priložnostih in obuja stare običaje, ki so včasih veljali za pravi praznik na kmetiji. Nasmejana ter zadovoljna družba ti da vedeti, da smo na podeželju močno povezani med seboj, česar drugod vse bolj primanjkuje. Zato upam, da se bomo ob takšnih dogodkih družili še mnoga leta, krepili naše odnose in privabljali mlajše ter bodoče člane Društva podeželske mladine Zabukovje.

Podpredsednik DPM Zabukovje
Vid Špec

Galerija

koruza
koruza1
koruza2
koruza3
koruza4

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava