Zobozdravnica na obisku - čiščenje zob v vrtcu

6.10.2015 | 10:20

Zobozdravnica na obisku - čiščenje zob v vrtcu
Zobozdravnica na obisku - čiščenje zob v vrtcu

Skrb za ustno higieno je ena od osnovnih nalog, ki jo moramo opravljati vestno in redno, v kolikor želimo imeti zdrave zobe in obzobna tkiva. Že v šoli za starše se bodoče mamice seznani, da je čas za začetek rednega ščetkanja zob že ob izrasti prvih mlečnih sekalcev, običajno med 3. in 6. mesecem otrokove starosti.

Zavedati se namreč moramo, da sta vzpostavitev dobre ustne higiene v zgodnjem otroštvu in privzgojenost dobrih higienskih navad najboljši popotnici, ki ju lahko damo svojemu otroku. Vedeti moramo tudi, da otroci potrebujejo pomoč staršev pri ščetkanju nekje do osmega leta starosti, saj do takrat njihova motorika še ni dovolj razvita za brezhibno čiščenje zob.

Ker se v ambulanti vsakodnevno srečujem z otroki in pri mnogih opazim pomanjkljivo umite zobe, sva se skupaj z asistentko odločili, da se bova poleg sester za zobozdravstveno preventivo občasno tudi sami vključili v zobozdravstveno vzgojo predšolskih in šolskih otrok.

In tako sva v četrtek, 10. 9. 2015, v dogovoru s pomočnico ravnateljice vrtca Brestanica obiskali otroke vrtca z namenom, da jim pokaževa kakšno je pravilno umivanje zob in kako je potrebno po končanem čiščenju poskrbeti za zobno ščetko.

Ker se otroci najlažje učijo s posnemanjem, sva jim najprej razdelili zobne ščetke in na vsako od njih dali za otroke primerno zobno pasto. Nato sem jim s pomočjo demonstracijske krtačke in modela kazala pravilno tehniko umivanja zob, asistentka pa jim je pri tem priskočila na pomoč.

In tako so naju po nekaj minutah že razveseljevali bleščeči otroški nasmehi.

V želji, da bi bilo takšnih nasmehov čim več, se moramo poleg staršev, ki so odgovorni in dolžni skrbeti za otrokovo oralno zdravje, truditi tudi zaposleni v zobozdravstvu, v vrtcih, v šolah in ostalih ustanovah, ki se vsakodnevno srečujejo z otroki.

V upanju, da bomo lahko s takšnimi aktivnostmi nadaljevali tudi v prihodnje, se zahvaljujem pomočnici ravnateljice vrtca Brestanica Heleni Zupančič, vsem vzgojiteljicam vrtca in v veliki meri tudi Heleni Čanić, dr. dent. med., ki nam je priskrbela zobne ščetke in paste za vse otroke omenjenega vrtca.

Andreja Auer Pfeifer, dr. dent. med.

Galerija

Vrtec_Brestanica - 01
Vrtec_Brestanica - 02
Vrtec_Brestanica - 03
Vrtec_Brestanica - 04
Vrtec_Brestanica - 05
Vrtec_Brestanica - 06
Vrtec_Brestanica - 07
Vrtec_Brestanica - 08
Vrtec_Brestanica - 09
Vrtec_Brestanica - 10
Vrtec_Brestanica - 11
Vrtec_Brestanica - 12
Vrtec_Brestanica - 13
Vrtec_Brestanica - 14
Vrtec_Brestanica - 15
Vrtec_Brestanica - 16

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava