DL: Občina res potrebuje dva petelina?

2.9.2015 | 14:45

V petelinu Jerneju se največkrat »skriva« domačin Tone Turk, ki se je vsa leta vedno trudil in se s svojim urnikom prilagajal potrebam tovrstne promocije občine. (Foto: L. M.)

V petelinu Jerneju se največkrat »skriva« domačin Tone Turk, ki se je vsa leta vedno trudil in se s svojim urnikom prilagajal potrebam tovrstne promocije občine. (Foto: L. M.)

Od leta 2007 občino Šentjernej na vseh pomembnih dogodkih v šentjernejski dolini in tudi drugod zastopa njihova značilna maskota, petelin Jernej. Petelin je pač glavni simbol Šentjerneja, zato maskota, katere idejni oče je Stane Bregar, predsednik Kulturno-etnološkega društva Šentjernej, odlično promovira šentjernejsko občino. A, kot kaže, bosta kmalu dva takšna petelina – občina bo dala izdelati novega, prav takega, avtorske pravice bodo seveda ostale Bregarju, z njim se dogovarjajo in pripravljajo pravilnik o uporabi, saj so bile z uporabo petelina večkrat težave. Tako je na eni od občinskih sej povedal župan Radko Luzar in na pomišljanja nekaterih, češ, ali občina res potrebuje dve takšni maskoti, saj prireditev spet ni toliko, navsezadnje pa mora občina tudi varčevati, dejal, da ne bo šlo za velik strošek, okrog tisoč evrov. Občina plača tudi nosilca maskote.

Stane Bregar je nad to novico kar malo presenečen in ne razume prav dobro, zakaj ena maskota ne bi zadostovala. »S petelinom Jernejem nikoli ni bilo težav, le ko se je pred dvema letoma zapletlo s prejšnjim županom in s politiziranjem maskote, ker naj se je ne bi smelo uporabljati na nekaterih prireditvah, ki se njemu niso zdele prave. Zato je takrat naše društvo občini Šentjernej odvzelo patronat nad maskoto, ki smo ji ga podelili leta 2007. A to je bila tudi edina sprememba. Maskota se je fizično nato nahajala na sedežu društva, in ne več na občini, a kdor koli jo je potreboval za promocijske in protokolarne namene, od društev do posameznih organiziranih skupin, jo je vedno dobil. Javil se je na občini in zadevo smo uredili,« je dejal Bregar in dodal, da res nikoli niso nikogar zavrnili. Ravno tako se ne spomni, da bi kdaj petelina Jerneja ob isti uri isti dan želeli imeti na dveh dogodkih, zato prave potrebe po novi maskoti ne vidi. Morda le kot neko rezervo, za čas ob polnoletnosti petelina, ko bo že bolj »ostarel«, a zanj vseskozi dobro skrbijo in ga vzdržujejo, pravi.

Maskoto je izdelala modna oblikovalka iz Brestanice, mag. Ina Čebular, h kateri petelina nosijo tudi na generalna čiščenja. Sicer pa je glavni strošek pri maskoti zaščita blagovne znamke, ki pride na vrsto vsakih deset let.

Kot je povedal Bregar, z občino pripravljajo nov pravilnik o uporabi maskote, v katerem naj bi bilo bolj jasno določeno, kdo in za kaj jo uporablja in kdo o tem odloča. Društvo pa namerava patronat nad maskoto znova dati nazaj občini Šentjernej. »Želimo še naprej dobro sodelovanje z občino, onemogočiti pa želimo kake osebne zadržke oz. politiziranja,« poudarja in dodaja, da je o uporabi petelina vedno presojal župan. Sicer pa je maskoto v 95 odstotkih primerov uporabljala občina.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 4. junija 2015 

L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

3.9.2015Oceni Krneki 

Zupan potrebuje tudi kaj za lasten zep....spreglejte ze

5.9.2015Oceni Tud krneki 

Pa sej Francl ni več župan ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava