DL: Znova energetska pisarna v mestu

31.8.2015 | 14:10

Energetski svetovalec Dušan Knafelc v pisarni na Rozmanovi 10. Pokličete ga lahko na telefonsko številko 031 382 239 ali pišete na elektronski naslov  energetska.pisarna@novomesto.si. (Foto: M. Ž.)

Energetski svetovalec Dušan Knafelc v pisarni na Rozmanovi 10. Pokličete ga lahko na telefonsko številko 031 382 239 ali pišete na elektronski naslov  energetska.pisarna@novomesto.si. (Foto: M. Ž.)

Po nekajletnem premoru v Novem mestu pod pokroviteljstvom Mestne občine Novo mesto znova deluje energetska svetovalna pisarna. Energetski svetovalec Dušan Knafelc bo v kletnih prostorih stavbe na Rozmanovi 10 z brezplačnimi nasveti in razgovori pomagal pri načrtovanju in uresničevanju naložb s področja učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije za gospodinjstva in javne stavbe, in to vsak torek in četrtek med 16. in 19. uro.

Energetsko svetovalne pisarne so razpršene po vsej Sloveniji in delujejo v mreži Ensvet, katere dejavnost vodi in financira Eko sklad, v sodelovanju z energetskimi svetovalci in lokalnimi skupnostmi, v tem primeru novomeško občino, pa jo izvaja Gradbeni inštitut ZRMK iz Ljubljane. »Brezplačno in neodvisno svetujemo glede izbire in zamenjave ogrevalnih sistemov in naprav, o zmanjšanju porabe goriva, izbiri ustreznega goriva, toplotni zaščiti stavb, izbiri ustreznih oken in zasteklitve, prenovi stavb z namenom zmanjšanja rabe energije, uporabi varčnih gospodinjskih aparatov in o vseh ostalih vprašanjih, ki se nanašajo na rabo energije. Med zadnje sodijo tudi varstvo voda, ravnanje z odpadki, zamenjava azbestne kritine, vgradnja čistilnih naprav, zbiralniki deževnice, električna vozila … Pri tem občanom  predstavimo možnosti pridobitve nepovratnega denarja iz državnih razpisov ter jim pomagamo izpolniti tudi vso dokumentacijo, « je nanizal Knafelc.

Za tovrstno svetovanje in pomoč je najbolj primeren in učinkovit osebni razgovor v energetski pisarni, je poudaril Knafelc, manjši in hitri nasveti pa lahko da tudi po elektronski pošti. »Priporočljivo je, da stranka na svetovanje pride z nekimi osnovnimi informacijami. Če gre za prenovo obstoječe stavbe, denimo z računi od kurjave, podatki o sami stavbi, njeni velikosti, kako je sezidana in izolirana ter podobno. Tako skupaj najlažje pridemo do primerne rešitve za objekt. Priporočljivo je, da nato stranka pridobi več ponudb oziroma predračunov različnih izvajalcev, s katerimi se lahko ponovno oglasi pri nas, da jih skupaj pregledamo,« je svetoval Knafelc, ki mu v energetski pisarni pomaga tudi pripravnica, ki je tudi energetski »izkazničar«. V energetsko svetovalnih pisarnah namreč lahko lastniki stavb pridobijo tudi energetsko izkaznico, ki jo morajo imeti vse stavbe, ki so na trgu – se prodajajo ali dajejo v najem.

Ob tem so na novomeški občini opozorili, da na svoji spletni strani redno objavljajo razpise Eko sklada za pridobitev nepovratnega denarja.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista, 28. maja 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava