DL: Marija Jelenič se spominja - »Imela sem tablo in kredo«

5.8.2015 | 10:50

Marija Moravec Jelenič

Marija Moravec Jelenič

Črnomaljska gimnazija praznuje 70-letnico. Na slovesnosti ob jubileju je bila tudi Marija Moravec Jelenič, ki je bila oktobra 1944 ena od prvih dijakinj črnomaljske gimnazije. A ne le to! Bila je prva belokranjska gimnazijka, ki se je po študiju vrnila na isto gimnazijo kot profesorica.

Vendar ni dolgo hodila v črnomaljsko gimnazijo, saj jih je bilo, ko je nameravala v šesti razred, manj kot deset. Šesti razred so tako začasno ukinili, ves njen razred pa je šel, ker so se pač učili francoščino, na Šubičevo gimnazijo v Ljubljano, kjer je opravila tudi veliko maturo.

Leta 1955 se je vrnila v Črnomelj kot profesorica geografije in geologije. A ker ni bilo kadra, je morala poučevati tudi druge predmete. »Nikakršnih učil ni bilo. Imela sem kredo, tablo, karto sveta in Slovenije. V Ljubljani sem si sposodila knjige, da sem dijakom, ki so bili zelo željni znanja, pokazala različne zanimivosti,« se spominja.

Moravec Jeleničeva, ki bo 25. maja dopolnila 86 let, je bila na gimnaziji zaposlena 33 let. Torej vso svojo delovno dobo. Zelo lepe spomine ima na dijake in še vedno se rada odzove na njihova povabila na obletnice mature.

Sicer pa ni poučevala le na gimnaziji. Ker je primanjkovalo kadra, je učila Marija Moravec Jelenič tudi na vajeniški oz. pozneje poklicni šoli, tehnični in ekonomski šoli ter na različnih tečajih. Bila je tudi ravnateljica vajeniške šole in poklicne kovinarske šole. Tako je bilo pač v tistih časih, ko v Beli krajini ni bilo dovolj pedagoškega kadra in so profesorji, ki so prišli v deželo belih brez ali so se po šolanju vrnili v domače kraje, morali poprijeti tako rekoč za vsako delo v šolstvu.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 23. aprila 2015

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava