DL: ZD Novo mesto - Letos konec kaosa pri parkiranju?

4.8.2015 | 14:45

Parkiranja na makadamskem parkirišču proti koncu leta naj ne bi bilo več. (Foto: M. Ž.)

Parkiranja na makadamskem parkirišču proti koncu leta naj ne bi bilo več. (Foto: M. Ž.)

Milena Kramar Zupan

Milena Kramar Zupan

Parkiranje pri novomeškem zdravstvenem domu je rak rana že vrsto let. Pred štirimi leti so se z mestno občino (MO) Novo mesto začeli pogovarjati, da bi zgradili parkirno hišo, a je zadeva padla v vodo, zdaj pa nameravajo urediti parkirišče, ki bo plačljivo, in okolico doma. Naložba je ocenjena na okoli 1,2 milijona evrov.

Kot je pojasnila direktorica zdravstvenega doma Milena Kramar Zupan, je občina od projekta parkirne hiše, ki bi jo sicer zgradili prek javno-zasebnega partnerstva, odstopila. Po temeljiti prevetritvi vseh dejstev so prišli do zaključka, da parkirna hiša s 450 parkirišči ne bi imela zadostne ekonomke zasedenosti in bi se naložba, vredna 6 milijonov evrov, morda povrnila šele v 30 letih. Poleg tega je bila problematična tudi požarna varnost in osvetljenost, saj bi po projektu stala preblizu samega zavoda. Da bi čim prej prišli do neke zadovoljive rešitve za vse, so se v zdravstvenem domu odločili, da se bodo ureditve parkirišča lotili sami.

Upali so, da ga bodo lahko uredili že lani po dokončanju energetske sanacije zdravstvenega doma, a se je zataknilo pri pridobivanju potrebnega zemljišča, saj je bilo lastništvo razdrobljeno med občino, DRSC, ministrstvo za zdravje in sklad kmetijskih zemljišč. Zdaj je lastništvo urejeno, podpisati morajo le še prenos lastništva od MO Novo mesto na zdravstveni dom. »Drugi problem pa je bila ureditev infrastrukture – odvajanja meteornih in odpadnih vod – in ostale kanalizacije po Šmihelski cesti. Predlog MO Novo mesto je bil, da se strošek infrastrukture razdeli na tri dele, in sicer na občino, splošno bolnišnico in zdravstveni dom,« je razložila. Računa, da bi do gradbenega dovoljenja prišli do konca maja, kar bi pomenilo, da bi glavnina del ob uspelem javnem razpisu za izvajalca del lahko stekla med poletnimi počitnicami, tako da bi čim manj motilo proces dela in dostop do zdravstvenega doma. Denar za to že imajo na računu.

In kaj bo ureditev zajemala? Po projektu (zasnovanem na tlorisu garažne hiše) bo zdravstveni dom na obstoječem makadamskem in asfaltiranem parkirišču uredil vso potrebno infrastrukturo ter parkirna mesta za paciente in zavod. Projekt zajema tudi spremembo prometnega režima - dostop bo po novem za paciente le s Šmihelske ceste, za reševalna vozila pa ostaja tam, kjer je sedaj - in vse skupaj bodo zaprli z zapornicami.

Parkiranje bo plačljivo, to pa zato, da bo parkirišče dejansko namenjeno obiskovalcem zdravstvenega doma, saj zdaj, ko je odprto, na njem parkirajo tudi drugi, denimo zaposleni v bolnišnici ali zdravstvenem domu, ter tisti, ki se po opravkih odpravljajo v mesto ali se na delo vozijo v druge kraje. Hkrati bodo celovito uredili še okolico doma, vključno z javno razsvetljavo, klopcami in zelenimi površinami. Tako bo zdravstveni dom dobil podobo, kot si jo zasluži, je še dejala Milena Kramar Zupan.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 23. aprila 2015

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

5.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni PRAVICA 

A VAS NI SRAM,DA BOŠ MORAL PLAČEVATI,ČE BOŠ HOTEL OBISKATI ZDRAVNIKA ?

5.8.2015Oceni Resnica 

Ja, no ...Sram je lahko tiste, ki nimajo opravka v zdravstvenem domu, a s svojimi vozili bolnim zasedajo tamkajšnja parkirna mesta. Zagotovo pa imajo tisti, ki se k zdravniku pripeljejo z osebnim vozilom, tudi evro ali dva za parkirnino. Reveži itak nimajo avtomobilov in pridejo peš, do Novega mesta pa javnim prevozom. Sicer pa dvomim, da bo za vse tudi po plačljivem parkiranju prostora dovolj. Kot v primeru primeru plačljivega bolnišničnega parkirišča.

5.8.2015Oceni joco 

Nič direktorica ne omeja ceno parkirnine. Če bo veljala cena parkiranja v mesti, nas bo parkiranje stalo kar precej, če gledamo na paciente, ki naročeni na določeno uro čakajo tudi po štiri in več ur. Prkiranje bi moralo biti za začeto parkiranje, ne glede koliko časa bo treba parkirni prostor koristiti zaradi nenormalnega čakanja pri zdravniku. Da pa bi morali pacienti plačati po 10 in več evrov, pa še doplačilo zdravil in morda še kazen za prekomerno parkiranje ? Bo potem parkirišče res namenjeno nam pacientom ?

5.8.2015Oceni ./../... 

... jejejehata_ koliko _problemov_ koliko _zank_ nastavljenih_ in če je devet_ _ koliko Vas je Bilo _ KOLIKO VAS JE BILO??? _ večina me je samo zmedla_ odpuščam_

6.8.2015Oceni podgurc 

Da se uvede red je skrajni čas. Za plačilo parkirnine pa bi lahko razmisli v to smer, da tisti, ki res obišče zdravnika dobi žeton s katerim mu je parkirnina brezplačna ali pa da plača samo začetno uro? Potem se bodo tisti, ki parkirajo za cel dan in se odpeljejo na delo v LJ zamislili....

6.8.2015Oceni kontrola 

Noben problem ni ugotoviti čas parkiranja posameznega avta. Samo odločitev, volja za to in kontrole čez dan za posamezen avto na vsake toliko časa. Hitro bi se ugotovilo, kdo vse tako izkorišča parkirna mesta ZD. Potrebno je samo namestiti večje obvestilne table o pogojih parkiranja pri ZD in pričeti s kontrolo od recimo 7me, do kake 16 ure, vsakih nekaj ur, opozorilo vozniku in parkirnih mest bi bilo zagotovo več. Namesto dragih rešitev parkiranja za ZD, bi sredstva za ureditev parkiranja namenili vsakodnevnim migrantom, kajti tudi ti morajo nekje parkirati.

8.8.2015Oceni PRAVICA 

vsak ima po svoje prav....zakaj nebi bila plačljiva samo prva ura.....na vstopni točki zdravstvenega doma ,pa bi prijetna receptorka dala kartico z emblemom zdr. doma,ki bi jo namestili v avto na armaturo....lahko pa bi bil gor tudi zaključni čas parkiranja.....recimo od prihoda plus 4 ure....sami pa naj se potrudijo,da si med tem časom na vrsti pri zdravniku....sicer pa...a ni pri naročanju čakalna doba samo 30 min.zamik ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava