DL: Pokol ovac in odškodnine - Za pokol pri Adlešičih kriv volk?

2.8.2015 | 13:30

Pokol šestih ovac v Velikih selih pri Adlešičih se je zgodil, kot pravi Grabrijan, čisto blizu hiše. (M. L.-S., foto: B. Grabrijan)

Pokol šestih ovac v Velikih selih pri Adlešičih se je zgodil, kot pravi Grabrijan, čisto blizu hiše. (M. L.-S., foto: B. Grabrijan)

Volk običajno napade v noči, ko dežuje, ko ni lune in je tema. Tudi zato Boris Grabrijan iz Velikih sel pri Adlešičih domneva, da je za pokol njegovih šestih ovac, ki se je zgodil v noči na nedeljo (19.4.) čisto blizu hiše, kriv volk. Tudi če je bil volk, pa Grabrijan odškodnine za storjeno škodo ne bo prejel oz. jo bo prejel, ko jih bodo spet izplačevali. Kdaj bo to, pa za sedaj še nihče ne ve, čeprav so zato nekateri ovčerejci tudi zelo prizadeti.

»60 kilogramov težke ovce čez 1,2 metra visoko ograjo ne more zvleči lisica,« pravi Grabrijan, ki je zato prepričan, da čeprav sta cenilca – pooblaščenca Zavoda za gozdove ugotovila, da so bila odgriznjena tudi ušesa, njegovih ovac ni pokončala lisica. »Lahko pa je bila prisotna tudi lisica ali krokar. Pojavlja pa se tudi šakal. Drugod po Sloveniji je naredil že kar veliko škode,« pravi in dodaja, da sta cenilca, ki sta delala pozno v noč, dokler je bilo še kaj sledi, izmerila ugrize in vzela vzorce za DNK-analizo, ki bo potrdila ali pa ovrgla njegov sum, da je šlo za volka.

O tem, da utegne biti volk, mu govorijo tudi izkušnje iz preteklosti. Leta 2007 je namreč imel na isti parceli kar 11 napadov volkov. »Čeprav smo dobili odločbo za odvzem volka in so lovci izvajali varovanje, so se škode še kar pojavljale,« pravi. Prav zato je pred leti nabavil osle, ki so se kot obramba ovčjega tropa dobro odrezali. Tako je bilo vse do danes, ko ima kar 17 istrskih oslov, na prostem pa goji poleg ovac – teh ima 160 starih živali in jagnjeta – tudi govedo in prašiče.

»Ko zavarovana vrsta povzroči škodo, je za to odgovorna država. Država tej odgovornosti ne oporeka in upošteva tudi pravilnik cenitve. Velikokrat pa za izplačila odškodnin zmanjka denarja. Ta problem se stalno ponavlja, sedaj pa se je še zaostril,« pravi Grabrijan. Agencije RS za okolje je prejšnji mesec oškodovance, ki so lani imeli škodo na pridelku ali živalih, ki so jo povzročile zavarovane vrste živali, obvestila, da priznavajo nastalo škodo po zavarovanih živalskih vrstah na domačih živalih, da pa lani, žal, ni bilo dovolj denarja za izplačila odškodnine, letos pa te postavke v proračunu sploh ni. »Razumel bi, če bi rekli, da zaradi pomanjkanja denarja ne bodo asfaltirali neke ceste, ne razumem pa, kako si lahko nekdo dovoli, da vzame denar tam, kjer so ljudje imeli škodo in jo je država dolžna pokriti. Nekaterim ljudem sedaj manjka tisoč ali nekaj tisoč evrov, petim ali šestim velikim ovčerejcem pa tudi po več 10 tisoč evrov,« pravi o dejstvu, da so se že po maju lani vsa izplačila odškodnin ustavila.

Težava pa ni le finančne narave. »Posledično to pomeni neki drug problem – nestrpnost pri ljudeh. Slaba volja ne vpliva dobro na dober odnos pri sobivanju z velikimi zvermi. V tujini to pomeni celo črne odstrele,« opozarja in dodaja, da upa, da bo agenciji in ministrstvu za okolje, kjer zatrjujejo, da si prizadevajo, da bi zadevo uredili, to res čim prej tudi uspelo.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 23. aprila 2015

M. Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (14)

2.8.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni adlešičan 

Bogi revež Grabrijan, da ne bo slučajno bankrotiral zaradi poklanih šestih ovac !

3.8.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni opazovalec 

Kaj bi pa rekel "adleščan" če se bi to zgodilo njemu?

4.8.2015–2     + (0)     – (2)     Oceni marija 

Adlešičani so lahko ponosni, da imajo ljubitelje (a) drobnice avtohtone pasme ---- da se ohranja tradicija belokranjcev, katerim je bila v preteklosti drobnica za preživetje v težkih časih! Spoštujem g. Grabrijana, da skuša s svojim delom dokazati, da je na skopi adlešički zemlji vredno vztrajati in obdelati vsak košček belokranjske zemljice! g. Grabrijan vztrajajte!

4.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni mojcika 

kaj pa zmrznjeni jagenčki pri minus 20 in trupelca v gnoju... kaj je to morda vzorna skrb za živali? To ni skopa belokranjska zemlja, ampak evropska sredstva.... xxxxx

4.8.2015–2     + (0)     – (2)     Oceni jože 

Res je Marija, predlagam da naslednje leto g. Grabrijana predlagamo za častnega občana Črnomlja . Veliko je napravil za razvoj in promocijo Adlešičev in KP Kolpa.

5.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni koupa 

KP obsega kaj več kot območje Adlešičev, koga bi bilo potrebno pohvaliti in koga pograjati bi najbolje povedali prebivalci omenjenih območij. Koliko sredstev dobi kdo bi bilo dobro javno predstaviti in tudi za kaj se porabijo sredstva. Mogoče bi ljudje bolje razumeti ves sistem, komu je namenjen in komu ne.

5.8.2015—     + (1)     – (1)     Oceni pozabljena pramenka 

Površina KP Kolpa zajema območje med Adlešiči in Starim trgom. Tudi tod smo doma pozabljene ovčke, ki bi nujno rabile finančno in fizično pomoč. Blejemo in blejemo in nihče nas ne pogleda.

6.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni belokranjka 

Mene pa zanima na koga se obrnemo, ko delajo škodo njegove živali po naših njivskih površinah.

6.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Joc 

Smešno vprašanje. Nanj vendar! A se ga morda bojite ? Če ne bo učinka, pa se tudi ve kako naprej.

6.8.2015Oceni belokranjka 

Sem se obrnila nanj , pa sem dobila odgovor poln groženj z njegove strani.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava