Koncerti ob svečah v Domu glasbene dediščine v Srednjem Globodolu

27.7.2015 | 08:20

Ensemble Labirinto Armonico

Ensemble Labirinto Armonico

V Domu glasbene dediščine so se v nedeljo, 5. julija, začeli zdaj že tradicionalni, 11. koncerti ob svečah. Pod umetniškim vodstvom in organizatorjem festivala Milkom Bizjakom je bil prvi koncert namenjen izvedbam specializiranega italijanskega ansambla za zgodnjo glasbo Ensemble Labirinto Armonico (Pescara, Italija) namenjen francoski baročni glasbi. Še več: violinista Pierluigi Mencattini (vodja) in Giovanni Rota, violončelist Galileo Di Ilio in čembalistka Stefania Di Giuseppe (vsi pa seveda igrajo na izvirna ali kopije baročnih glasbil) so igrali izključno glasbo francoskega baročnega violinista in skladatelja Jeana-Marie Leclaira (1697-1764), oz. štiri od šestih Sonat, op. IV za dve violini in basso continuo. Skladatelj je sprva veljal za plesalca in baletnega mojstra v Italiji, kariero pa je zaključil v Parizu kot violinist - član in solist kraljeve kapele in na Nizozemskem. Še dandanes velja za enega najpomembnejših francoskih inštrumentalnih skladateljev svojega časa. Mdr. je izboljšal igranje dvojemk na violini, v svojem opusu pa šteje 12 violinskih koncertov, sonate, triosonate in (eno) opero.

V vsem blišču enega vodilnih tovrstnih, ne le italijanskih, pač pa tudi evropskih ansamblov, so se omenjenih del - v oblikovnem smislu so to neke vrste francoske uverture (počasi-hitro-počasi-hitro) - lotili tudi letošnji prvi gostje Globodola v nizki (415 Hz) in netemperirani intonaciji. Njihovo tehnično obvladovanje inštrumentov, smisel za izjemno komorno muziciranje in seveda kar največji naslon na izvirno baročno glasbo v vseh smislih njenega ustroja: svetlo-temno so predstavili ves baročni credo, Leclairov glasbeni spektakel. Hvaležno občinstvo je priploskalo še priredbo popularnega 2. stavka- Air iz Bachove orkestralne Suite v D-duru, BWV 1068.

Letošnji 11. ciklus zajema štiri koncerte. Vse tja do prve oktobrske nedelje (6. 9., 20. 9. in 4. 10.) pa se bodo v globodolskem Domu Glasbene dediščine zvrstili še nastopi Tria kljunastih flavt »Le Phénix« (Mateja Bajt/vodja, Kristina Martinc in Una Košir), domačina-orgelskega virtuoza Milka Bizjaka in še enega italijanskih ansamblov za zgodnjo glasbo Fairy Consort.

dr. Franc Križnar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava