FOTO: Poletna grajska dogodivščina v Posavskem muzeju Brežice

9.7.2015 | 10:00

FOTO: Poletna grajska dogodivščina v Posavskem muzeju Brežice
FOTO: Poletna grajska dogodivščina v Posavskem muzeju Brežice

Prvi dan (30. junij) »poletne grajske dogodivščine« se je pričel v torek ob 8. uri zjutraj, ko je vse zbrane otroke v malem avditoriju pozdravila direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj, potem smo se spoznavali in povedali nekaj besed o muzeju. Sledil je ogled muzeja in gradu. Pogovarjali smo se o gradovih in njihovih prebivalcih. Po malici so na delavnici fantje izdelovali ščite in vezirje, dekleta pa so izdelala klobučke in prtičke dvornih gospodičen.

Drugi dan (1. julij) smo vsi dobili nove rdeče majice. Po čaju in »grajskih« piškotih smo se odpravili na ogled v muzej. V etnološki zbirki so prav vsi pokazali dobro znanje o delu, orodjih in drugih predmetih kmetov v preteklosti. V zbirki 16. stoletja smo spoznali čas turških vpadov, kmečkih uporov in reformacije. Ves čas je bil z nami puntar, ki je tudi sam povedal nekaj zanimivih zgodb. Naučili smo se puntarsko pesem Le vkup, le vkup uboga gmajna. Po malici smo izdelali puntarsko zastavo in zastavice ter se z njimi in s pesmijo odpravili po mestu, kjer nas je pozdravil župan Ivan Molan ter nas povabil na sladoled.

Tretji dan (2. julij) grajske dogodivščine smo spoznali kaj se dogaja v gradu danes. Raziskali smo (skoraj) vse kotičke gradu od kleti, nekdanjih zaporov, do podstrešja, delavnice, pisarn ... Kustosi so nas povabili v svoje pisarne, nam predstavili svoje delo ter pokazali nekaj zanimivih predmetov. Restavratorji in konservatorji so nam v delavnici pokazali kako skrbijo za muzejske predmete in kako ustvarjajo spominke. Spoznali smo kaj vse se še dogaja v gradu in muzeju ter si ogledali umetnostne razstave.

Po malici smo pričeli z likovnim ustvarjanjem v različnih prostorih gradu in ustvarili čisto pravo razstavo. Za konec smo se preskusili še kot konservatorji in sestavljali črepinje ter izdelali makete vodovodnih stolpov. Seveda pa ni manjkalo niti zabave in iger.

Četrti dan (3. julij) se je začel šele zvečer. Zbrali smo se ob 19. uri na terasi, potem pa smo se s pesmijo odpravili na travnik za gradom, kjer smo si pripravili večerjo. Ob tabornem ognju smo prepevali in se igrali zanimive igre. Ko se je stemnilo smo se z ročnimi svetilkami odpravili v muzej. Najprej smo si ogledali zbirko 20. stoletja, kjer so največ pozornosti pritegnile medalje in predmeti našega odličnega športnika Primoža Kozmusa. Sledil je še ogled svetil skozi čas. Ker je bila ura že pozna, smo se pripravili na spanje in ob pripovedovanju grajske zgodbe, čisto počasi zaspali med debelimi grajskimi zidovi, ki po dolgih desetletjih spet niso bili sami ...

V novo jutro zadnjega dne (4. julij) so nas popeljale glasne prebivalke gradu, »grajske« lastovice, ki pa vseh utrujenih glavic vendarle niso uspele prehitro zbuditi. Kmalu je prijetno zadišalo po sveže pečenih rogljičkih, ki so ob čaju in drugih dobrotah predramile še tiste najbolj zaspane. Sledili so jutranji rituali, pospravljanje, zadnja delavnica izdelovanja sveč in žepkov ter različne igre. Muzejska ekipa pa je pripravila vse za predstavitev staršem. Ti so se nam pridružili v Viteški dvorani, kjer smo predstavili vsak dan posebej. Vsi udeleženci so sabo odnesli DVD fotografij, vse izdelke in veliko novih vtisov prve in prav gotovo ne zadnje poletne grajske dogodivščine.

Prve poletne grajske dogodivščine v Posavskem muzeju Brežice se je udeležilo skupaj kar 58 otrok (po posameznih dnevih jih je bilo nekaj manj) starih od 7. do 14. let. Pripravili smo jo z velikim veseljem in zavzetostjo, zaposleni v muzeju skupaj s prostovoljci, ki so nam bili v veliko pomoč. Zadovoljni obrazi otrok in njihovih staršev so nam zagotovili, da lahko podobne dogodivščine pripravimo še v prihodnje.

Posavski muzej Brežice

Galerija

v-muzeju (1), v_muzeju__1_
v-muzeju (10), v_muzeju__10_
v-muzeju (11), v_muzeju__11_
v-muzeju (12), v_muzeju__12_
v-muzeju (13), v_muzeju__13_
v-muzeju (14), v_muzeju__14_
v-muzeju (15), v_muzeju__15_
v-muzeju (16), v_muzeju__16_
v-muzeju (17), v_muzeju__17_
v-muzeju (18), v_muzeju__18_
v-muzeju (19), v_muzeju__19_
v-muzeju (2), v_muzeju__2_
v-muzeju (20), v_muzeju__20_
v-muzeju (21), v_muzeju__21_
v-muzeju (22), v_muzeju__22_
v-muzeju (23), v_muzeju__23_
v-muzeju (24), v_muzeju__24_
v-muzeju (25), v_muzeju__25_
v-muzeju (26), v_muzeju__26_
v-muzeju (27), v_muzeju__27_
v-muzeju (28), v_muzeju__28_
v-muzeju (29), v_muzeju__29_
v-muzeju (3), v_muzeju__3_
v-muzeju (30), v_muzeju__30_
v-muzeju (31), v_muzeju__31_
FOTO: Poletna grajska dogodivščina v Posavskem muzeju Brežice
v_muzeju
v_muzeju__33_
v_muzeju__34_
v_muzeju__35_
v_muzeju__36_
v_muzeju__37_
v_muzeju__38_
v_muzeju__39_
v_muzeju__40_
v_muzeju__41_
v_muzeju__42_
v_muzeju__43_
v_muzeju__44_
v_muzeju__46_
v_muzeju__47_
v_muzeju__48_
v_muzeju__49_
v_muzeju__4_
v_muzeju__50_
v_muzeju__51_
v_muzeju__52_
v_muzeju__53_
v_muzeju__54_
v_muzeju__55_
v_muzeju__56_
v_muzeju__57_
v_muzeju__58_
v_muzeju__59_
v_muzeju__5_
v_muzeju__6_
v_muzeju__7_
v_muzeju__8_
v_muzeju__9_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava