Medved na Gačah - biološke odpadke odpeljite v dolino!

7.7.2015 | 14:15

Na Gačah, ko ni snega (foto: arhiv; BŠS)

Na Gačah, ko ni snega (foto: arhiv; BŠS)

Medved je največja evropska zver in ima od velikih zveri pri nas najdaljšo dobo varovanja, saj je varovan že od  leta 1935 naprej, že pred tem pa ga je varoval tudi Auersperg. (Foto:  Janez Konečnik, arhiv DL)

Medved je največja evropska zver in ima od velikih zveri pri nas najdaljšo dobo varovanja, saj je varovan že od leta 1935 naprej, že pred tem pa ga je varoval tudi Auersperg. (Foto: Janez Konečnik, arhiv DL)

Lastnike počitniških objektov in obiskovalce naselja Gričice na Gačah obveščam, da sem imel v preteklih dneh v večernih urah že trikrat bližnje srečanje z mlajšim medvedom, težkim med 70 in 90 kg, ki verjetno domuje v neposredni bližini naselja.

Zvečer se očitno odpravi na potep po naselju, kjer išče hrano, ki jo stanovalci in obiskovalci namenjajo prehrani mačkov v času, ko so odsotni. Kot izkušen lovec z medvedovimi obiski nimam težav, vendar kljub temu menim, da njegova prisotnost v naselju ni zaželena. Medved sicer ne deluje napadalno, vendar kaže navajenost na prisotnost ljudi, kar zagotovo ni dobro!

Zato pozivam, da v času bivanja v naselju hišne živali hranite znotraj svojih prostorov, hrane za vnaprej pa jim ob odhodu ne puščajte zunaj. Biološke odpadke odpeljite v dolino!

Marjan Šonc

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

7.7.2015Oceni Hlipav 

Ta je lovska ali jo gre resno jemati? Vedno kadar so v gozdu gobe ali kostanj, mnogi lovci trdijo, da so videli medveda ali divje svinje.

8.7.2015Oceni Gačan 

Zdaj pa ni gob niti kostanja - zakaj bi torej bila lovska? Sicer pa: preverite sami!

8.7.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni občan 

hlipav pa pojdi ti gor gobe nabirat, pa boš videl ali bo polna košara gob ali pa polne hlače dreka,...

9.7.2015Oceni korli 

Kmalu bodo po gačah lahko mirno hodili medvedi saj bo slej ko prej s smučarijo konec

9.7.2015–1     + (1)     – (2)     Oceni vika lozar 

Pridružujem se apelu lovca in obnašajmo se kot se spodobi. Problemov ne bi bilo, če bi bil sodobni človek bolj blizu naravi. Tako pa se rado dogaja, da mora biti velika zver kot je medved takoj ustreljen, če je v bližini naselij. Naš egoizem kako smo glavni povsod nima meja, davek pa plačajo živali in narava.

9.7.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni dajdam 

Vika nimaš prav.Sam sem star tako kot ti,pa nisem nikdar sledil medveda tako nizko po vaseh.Je že nekaj narobe ,da hodijo tako nizko.Pa tudi prašiča divjega ni nikoli bilo tu dol,zdaj pa do pred par let naredijo ogromno škodo.Samo poglej tam okoli Panjanovega hriba,so trikrat posajevali koruzo,Kako si ti kot "vseznalka"tole razlagaš.Škoda je ogromna že sedaj,kmet ima osemdeset glav živine v hlevu,jo je treba prehranit,koruzo so pa prašiči prerili....Vika,povej kako naj jo,če ne bo koruze.Lp.

9.7.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni pepi 

A ni raubšicov, da bi se to nehalo ?

10.7.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni grm 

To pa je prineslo sodobno življenje vsi bi samo na muhte živeli noben ne bi delal, zaraščuje že skoraj vsakemu do vrat!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava