V soboto osvojili 1. Trdinov literarni pohod na Gorjance

7.7.2015 | 13:50

V soboto osvojili 1. Trdinov literarni pohod na Gorjance
V soboto osvojili 1. Trdinov literarni pohod na Gorjance

Na sončen, a nič kaj vroč dan, vsaj na vrhu Gorjancev, se je več kot 130 pohodnikov odpravilo na 1. Trdinov literarni pohod na Gorjance, ki ga je organizirala Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v sodelovanju s Pohodniškim društvom Novo mesto, PD Krka Novo mesto, PD Pohodnik Novo mesto, PD Šentjernej, MO Novo mesto in občino Šentjernej, ob 185-letnici rojstva in 110-letnici smrti slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine.

Zgodaj zjutraj so se pohodniki zbrali v Hrastju pri Šentjerneju, kjer jim je vrata odprl Gracarjev turn. Po kratkem uvodnem kulturnem programu so si ogledali spominsko sobo Janeza Trdine, nato pa se odpeljali proti izviru Minutnik, ki bruha vodo kot gejzir ter vrača življenjske moči. Polni energije so se napotili do parkirišča v Pendirjevki, kjer je Marija Vodopivc iz Knjižnice Mirana Jarca interpetirala Bajko o škratu, v kateri so izvedeli kaj se zgodi, če Trdinov hudobni škrat Gugljaj naleti na popotnike, ki se potepajo na Gorjancih.

Trdinov literarni pohod na Gorjance so s pripovedovanjem zanimivih, znanih in malo manj znanih legend, bajk in povesti o Gorjancih, kot jih je zapisal Janez Trdina, obogatile knjižničarke Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in Slavka Kristan.

Ob skrivnostnem Gorjanskem jezeru so ob interpretaciji Irene Muc iz Knjižnice Mirana Jarca prisluhnili bajki o Ukletem jezeru, nato pa se čez gorjanske košenice odpravili do Trdinovega vrha, kjer je ob 12. uri pri Sveti Jeri potekala gorjansko obarvana proslava, s katero so organizatorji počastili 185-letnico rojstva in 110-letnico smrti Janeza Trdine. Trdinov vrh so s petjem preplavile pevke ljubiteljskega pevskega zbora Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, s pripovedovanjem obogatile Darja Peperko Golob, Marinka Kren, Polonca Muhič in Janja Gazvoda, s strani Mestne občine Novo mesto je o Trdini spregovoril Slavko Bratkovič, Maks Starc pa je slovesnost začinil z lastno in precej »sočno« pesmijo o Trdini.

Za piko na i je zadišal še Trdinov golaž.

Ker pa »težka hrana v želodcu« večne mladosti, lepote in zdravja ne zagotovi, so se pohodniki po le to s Trdinovega vrha h Gospodični odpravili. Tam so prisluhnili bajki o Gospodični, ki jo je odlično interpretirala Slavka Kristan ter se osvežili pri izviru. Pomlajeni in polni moči so pot nadaljevali proti Krvavemu kamnu, kjer je Marinka Kren iz Knjižnice Mirana Jarca povedala nekaj nič kaj prijetnih legend, ki pa so gotovo vplivale na to, da so se pohodniki, kljub rahli utrujenosti, še toliko raje zagnali proti zadnji postojanki – Domu pri Miklavžu. Druženje se je nadaljevalo ob dobrotah patrona Svetega Miklavža, vzdušje pa je popestril Vinko Slovenec iz Knjižnice Mirana Jarca, ki je raztegnil svojo harmoniko.

Udeleženci navdušenja nad pohodom niso skrivali, zato so v knjižnici prepričani, da bo Trdinov pohod na Gorjance tradicionalno potekal prav vsako leto.

Seveda pa bi pohod brez tistih, ki so Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto priskočili na pomoč veliko težje sami organizirali, zato gre posebna pohvala vsem soorganizatorjem ter pokroviteljem pohoda (KZ Krka, ZNASS in Arriva).

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

IMG_2796_splet
IMG_2856_splet
IMG_2884_splet
IMG_2904_splet
IMG_2918_splet
IMG_2925_splet
IMG_2928_splet
IMG_2929_splet
IMG_2931_splet
IMG_2941_splet
IMG_2972_splet
IMG_2994_splet
IMG_3012_splet
IMG_3016_splet
IMG_3022_splet
IMG_3032_splet
IMG_3042_splet
IMG_3045_splet
IMG_3054_splet
IMG_3058_splet
IMG_3084_splet
IMG_3102_splet
IMG_3114_splet

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (14)

7.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

Dragi Pesnik Sandi Radovan ( rojen v Ljubljani, leta 1963; arhitekt; oblikovalec; fotograf in morda še kaj drugega.), ki s svojo Ljubeznijo sta na fotografiji devetnajst. V svoji pesniški zbirki _TUJEC PRED VRATI, izdana leta 2015, se na strani 132, Pesnik Sandi sprašuje:" Je vredno ... se je splačalo. Naj Ti odgovori Tvoja pesem, ki je natiskana v knjigi treh barvnih ključev na strani 68 in Tvoja pesem je z nazivom - Tukaj si ... Z menoj si./ Ves čas si tukaj./Z menoj hodiš po tujih mestih./Zraven mene sediš ob večerni obali./ Glavo nasloniš na mojo ramo./ Oba dihava isti veter. ... na strani 136 je elektronsko pismo urednika Ivana Dobnika. Prepis drugega odstavka. Sicer pa bo imela knjiga razsežnosti, ki je v slovenski poeziji preprosto ni mogoče najti in je ne more biti (razen pri tebi). Ampak o tem pa res enkrat ob čaju. ... . Iskrena čestitka za Poezijo, ki izšla je v 200 izvodih. Draga bralka, spoštovani bralec kaj naj dodam, da ljubitelji poezije si knjigo_Prijateljico_ Tujec pred vrati_ poiščete_preberete. Program želi vsoto tri in ena = štiri!!!!, in saj je že Maestro Leonardo da Vinci _ Zlati rez narisal! Zbirka ima 144 oštevilčenih strani in se zaključuje: ... zdaj sva spet povezana./ Jaz sem v redu./ Halo?/ Halo ...

8.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

Draga Novomeščanka mag. Katja Žura, ki v Srcu ji je Trška gora_ me je pred dobre pol ure Povabila, da se danes, dne 08.malega srpana Udeležim _delavnice za otroke _ ob 10.30 uri_ V "PARKU" pred Kulturnim centrom Janeza Trdine v Novem mestu. Odgovoril, da me ne bo, ter pokazal na kiparsko_miselno_ skulpturo v sivini in KI na talni ploščici piše: Ljubezen, vera, upanje. Skulptura je v simbolu _ Troglava_ zlatega Kozoroga in legende... in če le kaj je "narobe" na tem / v tem "parku". SMREKE... in če bo draga Vesna; katero ime slova(e)nske Boginje pomladi, je za prvi mladinski film naziv izbral režiser Frančišek Čap.Čeh po rodovniku, kakor Josef Ressel, Skalicki ( Deželna vinoteka v gradu Grm.IN ČE PRAV NIKJER na/ob glavnih severnih kakor ne južnih vratih ne piše_ da tam je _DEŽELNA VINOTEKA_ je novinar, ki nikoli ni bil urednik, na to popolnoma pozabil). Aha, kakšen pa je nekoč bil _ vrt _ pred KC Janez Trdina. ... Ogromno fotografij obstaja v črno-beli ali belo na črno fotografski tehniki ( DUŠA!!!!) draga mag. Katja Žura, ki v tej stavbi si tudi magistrirala. V ponedeljek, dne 06. malega srpana me je ob Pumpanci nasmeh in iskre v očeh potegnil stavek mag. Mojce Špec - Potočar, svetnice Stranke modrega centra, da se že DELA dokumentacija, ki bo na vsa OTROŠKA IN ŠPORTNA_KULTURNA_MESTNIH TRGOV_ se pitnike _Z H2O _ pripeljala >>>> Srečen sem ŽE danes>>>> In če program želi vsoto ena in ena = JE= dva = 2= in včeraj, danes, jutri >>>>

9.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

Delavnici za otroke in Glavnemu trgu 07, ta novomeškem "nekaj" pisno sporočam. V letu 2000 je na svetlobo iz tiskarne Vstopila _prijateljica malih in velikih cicibanov : Gorjanski škrati v kraljestvu Brbuča; v letu 2002 je prav tako iz tiskarne na Svetlobo _vstopila_ knjižna prijateljica: Gorjanski škrati med ljudmi, ... in če... še veliko Prijateljic v besedi_izjemni ilustraciji. V letu 2014, v nakladi 500 izvodov_ (ZA) OB 650. LETNICI NOVEGA MESTA _ napis v zlati barvi na beli podlagi v polkrogu - neoštevilčena stran !!!! Danes dne 09. malega srpana 2015 (četrtek_vijolična vesoljna sporočilno_energijska barva!!!!), mi je draga Pisateljica // Ivanka Mestnik, Nad mlini 29, Novo mesto, mestnik29@gmail.com - napis v beli na zeleni podlagi// Ivanka, knjigo s posvetilom ob 09.07 uri Podarila!!!! Sram me je, in to JAVNO pišem, da jo nisem sam ŽE poiskal v letu 2014 in jo prebral in >> POgledal IZRAZITO sporočilne barve ilustratorke in oblikovalke Katje Keserič Markovič. Knjižica je izšla v samozaložbi s pomočjo določenih podjetij. Izrazito barvno_OČESNO_ sporočilna je ilustracija_ Glavni trg 07_ na strani 23. SVETNIKI IN SVETNICE MO NOVO mesto _ v kateri roki se drži _ Ustanovno pismo!!!! LETO 2014!!!! Program želi vsoto osem in osem in če včeraj, danes, jutri = šestnajst= in ČE= 1 + 6 = bo tudi pojutrišnjem =SEDEM!!!! Svetnik mag. Bojan KeKec, predsednik komisije za nagrade, priznanja MO NOVO mesto, Javno podpisani "Podgurec" _malomeščan_ z rojstnim datumom 21.prosinca 1957, v novomeški stari porodnišnici _ PREDLAGAM _ drago mladinsko pisateljico Ivanko Mestnik (Ki Edina Slovenka JE, ki je v srbski mladinski ŽE zapisana v literarni Enciklopediji!! V času Življenja, ki ga Živi!!) ) _ za Častno meščanko MO NOVO mesto in ta nagrada se naj ji podeli _ letu 2016!!!! Otroci, vi me Podprite: Vi ste moj Glasnik-i !!!! H2O _PITNIKI_ bo na otroških igriščih_ športnih igriščih_ >>>> _ je dejala mag. Mojca Špec Potočar_ iz Stranke modrega centra >>v upanju, ki Umira zadnje_ v letu 2016!!!! ... pa smreke Odstranimo ...saj tako ali tako po NOVEM logotipu ta "noumejškim" se nam črno piše! Dolgo ta logotip ZAGOTOVO ne bo!

9.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

... in če kaj manjka draga direktorica Vesna, "parka", pred KC JANEZ TRDINA v Novem mestu v zgornjem tretjem prispevku. Ljubezen, vera, upanje!!!! NASLOV KNJIGE , ki je polkrožno v modri barvi na ZELENI (kjer naj bi bilo NEBO!!!!) podlagi in IZRAZITO BARVNI DEČEK ( roki, dlani, modra majička ...itd.. ) ..., ki se glasi: DEČEK Z VELIKIMI PODPLATI IN ZVEDAVIMI OČMI ... devet in dve je = ENAJST= JE = tudi dve= Pro et Contra ,..., doklej CONTRA, se javno sprašujem !!!! NOVO mesto!!!! Veličastno delo draga Pisateljica Ivanka _ ilustratorka Katja!! Srčna hvala.

10.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

... dragi Prijatelj DEČEK Z VELIKIMI PODPLATI IN ZVEDAVIMI OČMI, tebi dragi Prijatelj_ mladi Učitelj_ prijatelju_ prijateljici _Zemljanu _ Zemljanki _dragi Pisateljici Ivanki _dragi Ilustratorki Katji _ prav iz Srca vsem dragim bralkam _dragim bralcem odgovarjam s srcem _ z dušo _ se iz Srca utripajočega_ Srčno zahvaljujem ... v življenju _ki ga živim se mi je bilo najtežje _ pogledati v Ogledalo _ postati človeku _ki je nem_ obstati_postati _Prijatelj ter si ZA>> želeti _pravilno obrniti _ narediti stopinjo v času in prostoru... Enaindvajseto stoletje našega človeškega štetja_ JE čas Duhovnosti_ ko sta čas in prostor _ostajata neločljivo _ povezana ... prostora ne moremo okriviti __ne da bi _ vključili tudi čas ... s tem dobi čas obliko hruške ... Stephen Hawking_VESOLJE JE V OREHOVI LUPINI ( Založba: Učila International, 2004 _original 2001_ na strani 33.) ... včeraj_ četrtek, dne 09.malega srpana_ leta 2015_ od 20.08 do 21.11 ure na zgornjem trgu v mestu_ Novo mesto je bil VELIČASTEN gost _ dragi Slovenec_ dvanajsti otrok _ zadnji v njegovi družini...Božji klic, ga je Pozval,...da po treh mesecih Odgovori _Otrok_ Občutil _ poslanstvo _ Božjega služabnika _ v vsej Modrosti _ sijale in Zasijali sta Očki ob stisku roki z roko_ da samo Povezani v Ljubezni_veri_upanju _ draga Prijateljica mag.Katja Žura, je ... iz Srca Ti hvala dragi Prijatelj _DEČEK Z VELIKIMI PODPLATI IN ZVEDAVIMI OČMI_ ... _ ki si se prav vsakogar izbrani trenutek v prostoru dotaknil_ pobožal Dušo_Odprl Srce_ ... tam _ kjer je _ veličastno delo pokojnega arhitekta Marjana Mušiča_ljubezen_ do rojstnega mesta_ kamnoseško nastal_ JE_ Vodnjak Življenja_ Enost v dveh ... in če naj zaključim, dragima Prijateljema Pesniku Sandiju z Ljubeznijo na fotografiji devetnajst, da lokalno.si_ želi programsko vsoto šest _vodnjak_ in osem _ vodnjak_ = štirinajst= XIV= 14 = ena in štiri = pet= petsto Izvodov_ leta 2014 ( 7) in če vse se dogajalo na začetku hišne številke sedem _07_ zgornjega dela Glavnega trga v mestu in ... dragi prošt Jožef Lap ... je ./../... na hišni številki sedem_07_ Ciril_Metodovega trga v Ljubljani ... veseli se duša _srce _ Pesnika Dragotina Ketteja _ veseli se duša _srce Pesnika_Pisatelja Janeza Trdine ... da vklesani v mesecu_ ki sedmi je_ v letu_ ki osem številko vsote ima _ dan ki ga Izbrala JE že _ draga Pisateljica Ivanka Mestnik _ mestnik29@gmail.com, ./../... Nad mlini 29 ... na dan _ ko si bomo Zdravico zapeli _ na Gradcu _ in Troedinega _Cviček _ Za zdravje ... spili ...nadaljevali Pot_se povezovali _ naprej _ človeško z dušo in srcem v Ljubezni_veri_upanju ... Z Bogom _ Ljubezni_ Ona _On_ Pojdi po svoji Poti Človek ...

11.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

... izredno lepo JE bilo drevi in Vedno JE ŠE na Gornjem novomeškem trgu, draga Pisateljica_Ivanka Mestnik_ v letu 2016_ Častna meščanka MO Novo mesto_ Ljubezen_vera_ upanje_ 21_stoletje _ program želi vsoto tri in sedem (Menda se že ve_ da ni Rudolf IV.!_ ima samo neoznačeno kratko pot_"poimenovano" JE predvčeraj_ včeraj_danes_jutri_pojutrišnjem = 10= deset_ in ker Petelin Prvi zapoje s svojo krono_ je menda tudi ostalo odslej VSE ŽE znano_ in Sara _kneginja_gospodarica _JE_ odslej danes_jutri v krilu_ Poleti z nami _

11.7.2015Oceni opazovalec 

Gospod Leon, sem vas opazoval včeraj na posnetku, ko ste komentiral dogodek. Ja, saj ste čisto v redu in razumen možakar. Kako to, da se vam tu v komentarjih čisto sfeclja, pa meni in še mnogim, ni jasno. Kakšna razlika !

12.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

Dragi Človek_opazovalec_ Modrost je danes_ in določeni oče_ je imel _ nad>imek_ MODRI_ in če je ŽE MENI ZELO _ ZELO _ ZELO_ Ljubezen_Vera_ Upanje _ Poznano_ https://www.google.si/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=POLETI+Z+NAMI _ in če JE bil Sodnik_ 12 svetnikov _moških_ in kdo JE Odšel _ na Obvezno Pot_ v _ Milano_ kjer umrl_ zavili ga v živalsko kožo_ zapolnili z vinom_Kakšne barve?_ odpeljali _ in če _nagrobnik _ je _Dveh_ sveto kaldejsko število _ ki je devet_ čas je že _ da Odprla se bo _ zaprta Rastoča knjiga _ dragi Opazovalec sta bila Očeta_ ampak sinovi_ redkokdaj v mladosti spoštujejo Očeta_ kakor hčerke Mater_ Odgovarjam predvsem zato_ ker se mi je "scefljalo"_ ko bi SE ŽE me vprašalo že 13.listopada 2009_ bi bilo DANES_ znatno vsem skupaj nam bolje_ ko današnja modra_ energijsko _ sporoča_ in dragi Opazovalec_ Modra barva_ JE Barva Ljubezni_ in jutri _ Vere_ _pojutrišnjem_ Upanja_ in da to drži kot pribito s pravim lesnim žebljem v les_ je DA Program želi _ vsoto_ tri in štiri_ in DANES JE SEDMI DAN_ ko določeni dan je Diplomiralo dekle na Univerzi v Ljubljani in se v naslovu spraševala_ Kam gredo Slovenci, predvsem Slovenke v nedeljo _POPOLDNE_ diplomirala je z _10_ boste Dragi Opazovalec lahko popoldne odšel na Sprehod_ in Pozdravil-i soseda_sosedo_ če Tudi On_Ona_ bo na Sprehodu in poklepetali_ kaj boste JUTRI_ skupaj dobro za sosesko _Naredili_ misel_beseda_ DEJANJE_ šteje_jo_ Povabljen opazovalec brez imena in priimka_ in Odkrili ČRNI ASFALT_ tam kjer JE _Vodnjak Življenja_ prepleskali hišo 07 _ v Svetlobo_ požagali _ Odstranili Dimnike_ ta zelene_ iz Mesta_ aha_ Novega_ v letu Gospodovem 1348 V PRAGI_ vsaj tri leta Pisal_ e- pisma_ na desetine_desetine e-naslovov_ Ljubezen je Vedno Povratna Pot_ Žive naj vsi narodi_ Zgodovina je Učiteljica Življenja_ uživaj_ Poleti z nami_ vtipkaj _ Poleti z nami _ Google_ VEČ=VEČ_ Cviček _ZA ZDRAVJE _Troedini_

12.7.2015Oceni Levko 

Sonce je močno ....Program zahteva število 48_ na polju _ v belem mestu zelenega zmaja__ ko POLJE bo pobeljeno_ ljudje v belih haljah_ končno odrešitev _ 48=4+8=12= zadnji čas Gruden!!!

12.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

Dragi Levko_ Ti malo bereš prehitro_ Ljubezen je Vedno Povratna Pot_ Prosinec_ Januar _ https://www.google.si/search?q=zlatorogova+pravlji%C4%8Dna+de%C5%BEela&espv=2&biw=1280&bih=961&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qyyiVbbCJ4TXU63as5AM&ved=0CDwQsAQ&dpr=1 Gruden _ December_ LJUBEZEN_VERA_ UPANJE_ ker Svečka UPanja_ lahko Prižge Svečko Vere_ Svečko Ljubezni_ Poleti Z Nami_ https://www.youtube.com/user/mrandroja _ Iz Srca Vam Hvala _Objemovci _ ... program želi dve in dve _ 22 - stran _ posebne Publikacije_ April 2015_ urednik prof. Uroš Lubej_ stran 22 _ Kdo je bil Rudolf IV.Ustanovitelj? VIZIONAR, KI JE VČASIH KAJ PONAREDIL...avtor: Matjaž Štih ... https://www.google.si/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=nas%20voji%20zemlji

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava