Odprli II. fazo namakalnega sistema Kalce - Naklo; priložnosti ob Krki še veliko

7.7.2015 | 11:10

Odprli II. fazo namakalnega sistema Kalce - Naklo; priložnosti ob Krki še veliko
Odprli II. fazo namakalnega sistema Kalce - Naklo; priložnosti ob Krki še veliko

Po izgradnji prve faze namakalnega sistema Kalce – Naklo, ki je v uporabi že od leta 2006 in zajema 110 hektarjev namakalnih površin, v dolžini 3,5 kilometra cevi, sta župan občine Krško mag. Miran Stanko in lokalni pridelovalec Marjan Jurečič na kmetiji Jurečič v Velikem Mraševem konec tedna uradno namenu predala tudi II. fazo namakalnega sistema, s katero se je področje namakalnih površin povečalo na skupno 265 hektarjev.

Odprtje je potekalo v okviru Dneva tehnike, ki ga je organiziral Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in na katerem so obiskovalcem predstavili delovanje tehnike za pridelavo zelenjave, jagod trsnih cepljenk na poti in namakalnih sistemov od kmetije Jurečič v Velikem Mraševem pa vse do kmetije Turk na Brodu pri Podbočju ter predstavili tudi ponudbo lokalnih pridelovalcev.

Obiskovalce in pridelovalce so ob dogodku med drugim pozdravili tudi evroposlanec Franc Bogovič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič in predsednik sveta KS Podbočje Janez Barbič. Področje druge faze namakalnega sistema Kalce – Naklo se razprostira na 155 hektarjih oz. 9,1 kilometra skupne dolžine cevi, zajema 305 parcel in 166 lastnikov, Občina Krško pa je naložbo v višini 1,1, milijona evrov zgradila s pomočjo evropskih sredstev, natančeje Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v višini približno 710.000 evrov. Izgradnja namakalnega sistema Kalce Naklo II. faza temelji na ohranitvi obstoječega črpališča, voda za namakanje pa se v celoti črpa iz reke Krke.

Skupna predvidena poraba vode na celotnih 265 hektarjih prve in druge faze zgrajenega namakalnega sistema je ocenjena na 244.000 m3/leto, in sicer v obdobju med marcem in oktobrom, obe fazi pa imata skupno črpališče in trafo postajo.

Občina Krško je na podlagi javnega poziva izbrala najugodnejšega ponudnika za izgradnjo namakalnega sistema in v novembru 2013 podpisala pogodbo z izvajalcem del Gradnje d.o.o. Boštanj, dela pa so stekla v začetku leta 2014. Sistem, za katerega vodna pravica oziroma dovoljenje velja do leta 2042, omogoča kapljično namakanje za kmetijsko proizvodnjo zelenjave, jagodičevja, poljščin in trsnih cepljenk. Lastnik obeh faz je Občina Krško, upravljavec sistema pa Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

Kot je ob slovesnem odprtju poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko, nov namakalni sistem ponuja nove razvojne možnosti lokalnemu kmetijstvu z vidika uvajanja novih oz. donosnejših kultur v kolobar kot tudi z vidika samooskrbe lokalnega prebivalstva, novih priložnosti na tem področju pa je še veliko. Projekt je, kot je poudaril župan, rezultat dobrega sodelovanja občinske uprave z lastniki, krajani in člani odbora.

V spremljajočem programu Dneva tehnike, ki ga je povezoval Lojze Bojanc, so sodelovali učenci OŠ Podbočje in Pevke izpod Bočja.

Občina Krško

Zvočni zapisi

Marjan Jurečič o učinkih namakanja

Galerija

_DSC4461
_DSC4476
_DSC4477
_DSC4478
_DSC4480
_DSC4484
_DSC4488
_DSC4495
_DSC4500
_DSC4504
_DSC4505
_DSC4514
_DSC4517
_DSC4521
_DSC4524
_DSC4527
_DSC4530
_DSC4534

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava