Dan muzeja v Posavskem muzeju Brežice

7.7.2015 | 08:15

Dan muzeja v Posavskem muzeju Brežice
Dan muzeja v Posavskem muzeju Brežice

V Posavskem muzeju Brežice smo letos prvič obeležili Dan muzeja, na dan, ko je bil leta 1949 muzej ustanovljen. 26. junij je tako rojstni dan muzeja. Posvečamo ga in vsako leto ga bomo posvetili območju, ki ga označujemo kot naše muzejsko območje – torej Posavju in vsem prebivalcem, ki so skozi stoletja vstopali, ostajali in izstopali v in iz Posavja.

Dan muzeja smo začeli z javnim vodstvom po razstavi Ruža Klein Meštrović: žena, ženska, umetnica. Vodstvo je izvedla avtorica in kustosinja razstave Dajana Vlaisavljević iz Moderne galerije Zagreb, od koder razstava od 11. junija 2015 tudi gostuje. Prvo sodelovanje obeh ustanov predstavlja izjemno zanimivo zgodbo, življenje in delo umetnice, prve žene slavnega umetnika Ivana Meštrovića, ki je tudi sama ustvarila izjemen opus in se predstavila na številnih razstavah tudi po svetu.

Vstop je bil za vse obiskovalce prost.

Dan muzeja smo zaključili z odprtjem dopolnjene razstave Posavje 1900—1990, s poudarkom na obdobju 1950—1990 in z odprtjem nove muzejske trgovine in recepcije.

Leta 2013 smo postavili novo stalno zgodovinsko razstavo z naslovom Pod devetimi zastavami: Posavje 1900—1990. Letos smo razstavo, ki prikazuje obdobje med letoma 1950 in 1990 dopolnili s kratkimi predstavitvami znamenitih Posavk in Posavcev, ki so pomembno zaznamovali drugo polovico 20. stoletja v Posavju in drugod. Na ogled smo postavili 22 črno-belih in barvnih fotografij znanih osebnosti iz bližnje preteklosti in sedanjosti. Razstava pripoveduje zgodbo o ljudeh, ki so se tu rodili, živeli (še živijo), se šolali in so s svojim delom pustili sledi na različnih področjih človeške dejavnosti. Med njimi so ljudje s področja kulture, šolstva, športa, zeliščar in kuharski mojster ter tudi imena, ki so pomembno vplivala na prepoznavnost Posavja v domovini in v svetu, in sicer: Mihajlo Rostohar, Vladimir Štoviček, Emilija Fon, Iva Stiplovšek, Simon Ašič, Miroslav Kugler, Alojz Rebula, Jože Toporišič, Alenka Eržen Šuštaršič, Lado Smrekar, Zora Tavčar Rebula, Ivan Ivačič, Franc Filipčič, Vladimir Braco Mušič, Vladimira Štoviček - Vladka, Kamila Volčanšek, Slavko Cerjak, Damjan Kozole, Sašo Podgoršek, Nuša Derenda, Primož Kozmus in rock glasbena skupina Demolition Group.

V sklopu te razstave smo del prostora namenili tudi občasni razstavi, ki smo jo poimenovali Razstava v razstavi: Posavski obrazi. Obrazi niso fotografije, ampak so zgodbe o ljudeh iz Posavja. Prva zgodba, ki jo predstavljamo, je zgodba o Primožu Kozmusu, olimpijskem, svetovnem in državnem prvaku v metu kladiva, prejemniku nagrad in priznanj za najboljšega slovenskega športnika in atleta leta v Sloveniji, prejemniku Reda za zasluge Republike Slovenije za velike dosežke na področju športa, v atletiki in častnega občana občine Brežice, ki je s svojimi vrhunskimi športnimi dosežki ponesel glas o Sloveniji daleč po svetu. Vsa ta Primoževa odličja in športno opremo s svetovnega prvenstva v Berlinu leta 2009 si boste lahko ogledali na razstavi do konca meseca septembra 2015.

Z besedami naše kolegice muzealke Ive Stiplovšek, ki je tudi predstavljena na dopolnjeni razstavi: »Vljudno vabljeni, nič siljeni.«

Posavski muzej Brežice

Galerija

_posavski (1)
_posavski (2)
_posavski (3)
_posavski (4)
_posavski (5)
_posavski (6)
_posavski

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava