Seviqc Brežice drevi vabi v Hudičev turn - vsebina večera bo naključna

2.7.2015 | 08:20

Seviqc Brežice drevi vabi v Hudičev turn - vsebina večera bo naključna
Seviqc Brežice drevi vabi v Hudičev turn - vsebina večera bo naključna

Najlepša glasba 17. stoletja je bila namenjena majhnim krogom izbranih poznavalcev. Poslušali so jo v intimi salonov, kjer pa ni bila edina zabava večera: mešala se je z igrami in pogovorom. Zato so v ansamblu Faenza več let iskali način, kako bi poustvarili najboljši ambient za glasbo tako intimne narave. Nastal je program Le Salon de Musique: Le Baroque à la Carte, »Glasbeni salon«. Gre za koncert »à la carte« v dobesednem pomenu izraza, saj so poslušalci povabljeni, da s pomočjo kompleta kart za tarot sami ustvarijo enkraten glasbeni večer, ki ga bodo glasbeniki odkrivali hkrati z njimi. Naključno bodo izvlekli 11 od 22 kart Velike arkane (ki vključuje karte »Ljubimca«, »Obešenec«, »Moč«, »Norec« itd.), ki bodo občinstvo popeljale skozi čas in prostor, od presenečenja k presenečenju, v večeru, ki bo resnično enkraten.

Faenza (FR)

Marco Horvat (glas, teorba, baročna kitara)

Olga Pitarch (glas)

Le Salon de Musique

Le Baroque à la Carte – zabava in druženje v duhu glasbenih salonov 17. stoletja

Ansambel Faenza je želel obnoviti povezanost med duhom zabave in druženjem, ki je bila značilne za glasbene salone (ruelles) 17. stoletja, zato je z užitkom zasnoval ta koncert »à la carte« v dobesednem pomenu izraza. S pomočjo replike prvih znanih kart za tarot so poslušalci povabljeni, da sami ustvarijo enkraten glasbeni večer, ki ga bodo glasbeniki odkrivali hkrati z njimi.

Program večera nastaja naključno: ne občinstvo ne umetniki ne vedo vnaprej, iz česa bo sestavljen. Prav naključje je tisto, ki s pomočjo kart vodi igro: gre za izredno lepe replike kart za tarot Visconti-Sforza iz 15. stoletja. Uporabljajo se karte Velike arkane in vsaka izmed teh simboličnih kart napove instrumentalno skladbo, pesem ali poezijo. Če bi morali »odigrati« vse karte, bi koncert trajal tri ure! Zato občinstvo izbere 11 od 22 kart. Tako ni naključna zgolj vsebina večera, ampak tudi vrstni red skladb, saj izbrane karte ležijo z licem na mizi, nato pa jih poslušalci obračajo drugo za drugo.

Odvisno od naključno izbranih kart za tarot občinstvo lahko pričakuje glasbo naslednjih skladateljev: Honoré d’Ambruys, Anonymes, Gabriel Bataille, Antoine Boesset, Cantigas de Santa Maria, Bellerofonte Castaldi, François Couperin, John Dowland, Charles Dufaut, Charles Hurel, Girolamo Kapsberger, Stefano Landi, Tarquinio Merula, Carlo Milanuzzi, Claudio Monteverdi, Giulio San Pietro de’ Negri in Robert de Visée. Ter besedila avtorjev: Jean Auvray, Guillaume du Bartas, Giordano Bruno, François de Malherbe, Mathurin Régnier in Lazare de Selve.

Četrtek, 2. 7. 2015, 20:30

Soteska, Hudičev turn

Festivalski predtakt - pogovor z umetniki in ogled lokacije: 19:30

Festibus: 18:15 LJU (10,00 EUR)

L. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava