FOTO: Jurjevanje 2015 - sobota

28.6.2015 | 13:30

FOTO: Jurjevanje 2015 - sobota

Tudi včeraj je bil pester dan za obiskovalce Jurjevanja v Beli krajini. Vreme je bilo čez dan sončno in staro mestno jedro je naravnost blestelo v svoji podobi. Pozno popoldne je deževalo, kar pa ni zmotilo programa. Kaj kmalu je tudi ponehalo. Dopoldne je bila odprta je bila Črnomaljska tržnica, potekal je Rokodelski sejem, umetniki so se lahko udeležili tretje mednarodne likovne kolonije KUD-a Artoteka »Mitološka dediščina na platnu«, ki je trajala čez dan in družine so se lahko podale na tradicionalni kolesarski izlet »Goni kolo«. Kolesarji so startali pred gradom in tam tudi prišli na cilj. Na glavnem odru je bila razglasitev najboljših. Za spoznavanje pravilnega ogrevanja folklornih skupin je poskrbel Rekreativni center Simon v svojih prostorih, kjer je imel strokovno predavanje in vadbo za folklorne skupine.

Zanimivo je bilo tudi za najmlajše, saj so Pri Kozolcu potekale otroške ustvarjalne delavnice, kjer so otroci lahko izdelovali nakit, risali, se poiskusili v impro gledališču in še več. Ogledali so si lahko čarovniško predstavo »Eko čarovnije za otroke«, ki je bila pripravljena v sodelovanju z Europe Direct Novo mesto, prav tako pa jih je zabaval tudi Škratmobil – delavnica pripovedovanja in nastopanja ter delavnica impro gledališča.

Na malem odru so obiskovalci lahko prisluhnili etno glasbenemu programu s skupino ORO iz Srbije, najboljšim izvajalcem Glasa mladih, glasbenikom Celjske folklorne skupine ter glasbenikom FS Iskorka iz Rusije, ki so poskrbeli za etno glasbeni predah. V Cerkvi Sv. Duha je potekal koncert v sklopu Poletne šole kitare, kjer je nastopil Duo Limonium.

Na glavnem odru so se obiskovalci zvečer lahko udeležili delavnice ruskih plesov in pesmi pod vodstvom FS Iskorka, prisluhnili Združenemu koncertu Tamburaškega orkestra Glasbene šole Črnomelj, Viniških tamburašev in Carmen Cord Metilka ter si ogledali folklorni program »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo …«, v katerem so nastopili FS Iskorka iz Rusije, Celjska folklorna skupina, FS Xaréu d’Ochobre iz Španije, FS ORO iz Srbije in domača FS Dragatuš.

EtnoFolk je v grajskem atriju gostil glasbeni skupini Manouche in Party Boys cover band, Bar Piccolo Vaške veseljake, Črnomaljska kavarna glasbeno skupino Samorog in Jazzclub Gero skupino Tower of Shower.

Tudi danes čakajo raznovrstne delavnice in nastopi zanimivih gostov. Nadaljevala se bo 3. mednarodna likovna kolonija KUD-a Artoteka, ki bo ob 15.30 tudi otvorila razstavo svojih izdelkov. FS Zeleni Jurij Črnomelj bo na Trgu pri Gasbeni šoli predstavil obredje Zelenega Jurija, zaplesala bo FS VDC Črnomelj, zaigrala nam bo Godba na pihala Črnomelj, na glavnem odru pa bo zvečer še zadnjič folklorni nastop gostujočih in domačih folklornih skupin, saj bo sledil zaključek 52. Jurjevanja v Beli krajini.

Vabljeni!

Obiščite nas tudi na spletni strani www. jurjevanje.si ali na facebook.com/jurjevanje

Besedilo: Darja Vukčevič

Foto: Tomislav Urh

Galerija

Jur sobota  2015 (01 of 55)
Jur sobota  2015 (05 of 55)
Jur sobota  2015 (07 of 55)
Jur sobota  2015 (08 of 55)
Jur sobota  2015 (09 of 55)
Jur sobota  2015 (12 of 55)
Jur sobota  2015 (14 of 55)
Jur sobota  2015 (17 of 55)
Jur sobota  2015 (19 of 55)
Jur sobota  2015 (23 of 55)
Jur sobota  2015 (25 of 55)
Jur sobota  2015 (32 of 55)
Jur sobota  2015 (33 of 55)
Jur sobota  2015 (38 of 55)
Jur sobota  2015 (39 of 55)
Jur sobota  2015 (43 of 55)
Jur sobota  2015 (47 of 55)
Jur sobota  2015 (49 of 55)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

28.6.2015–1     + (2)     – (3)     Oceni crnomaljc 

da vas ni sram, živimo v SLO

28.6.2015–2     + (2)     – (4)     Oceni jurij 

Drage prireditve ki jih financiramo davkoplačevalci kulturniki spremenijo v zasebna druženja in prikazovanja nezanimivih vsebin. Kaj bomo imeli od tega občani pa za njih sploh ni važno, saj so navajeni živeti v svojem svetu in na stroške proračuna. Za vzgled si vzemite Metličane, ki so imeli na vinski vigredi zanimiv in ljudem všečen program z devetimi poznanimi zabavnimi ansambli. Zanimivo bo videti kako bodo kulturniki pokrili stroške te njihove samopromocije ?

28.6.2015+12     + (13)     – (1)     Oceni kurdič 

jurij, primerjati Vinsko vigred in Jurjevanje je mešanje jabolk in hrušk. Namen Vinske vigredi je promocija vina in skorajda bi lahko rekli, da je največja veselica v Sloveniji. Z razliko od njenega kulturno zelo podhranjenega programa z glasbenimi skupinami za nižji sloj prebivalstva, ki na tovrstnih veselicah zapravi še zadnje prihranke, pa je Jurjevanje folkorni festival, katerega primarno poslanstvo je občinstvu ponuditi nekaj za dušo, za osebnostno rast in spoznavanje novih kultur. Festival se je premeknil iz drage zaradi prevelikih stroškov, in vsi, ki ustvarjajo Jurjevanje si ne zaslužijo takšnih brezobraznih in nesramnih komentarjev. Letošnje Jurjevanje je čista zmaga.

28.6.2015–1     + (2)     – (3)     Oceni zmešanavika 

sam letos,je pa to jurjevanje bilo obupno,bolje bi bilo da je sploh ni!v 10minutah smo vse prehodili,šank en revni,popoldan imeli folklora vaje plesa,nič od nič,vam povem drugo leto me res ne bo,....kje je bla kaka muzika razen vodomci v pikolu??drugo je blo vse v ri.ti

28.6.2015–4     + (1)     – (5)     Oceni festival 

Zapreti cesto za tri dni jurjevanja na željo nekaj domišljavih kulturnikov in narediti pravo prometno zmedo je res "pohvalna" poteza. Prireditev je bila tudi na nivoju "podhranjene" žurke, malo tukaj še manj tam (po kurdiću - nešto za dušu) in temu ustrezno je bilo tudi število in sestava občinstva. Kdo si je želel takšne ponudbe za osebno rast (po kurdiću) pa je pokazala udeležba gledalcev, ki je bila 10-krat manjša kot lani v dragi. Res velik kvalitetni in kvantitetni dosežek "kulturnikov" na račun davkoplačevalcev.

29.6.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni mnenje 

@crnomaljc - in kaj zato? @zmešanavika - kaj v dragi je blo pa kaj več za prehodit pretekla leta?? Kaj ste pa pričakovali? @ festival - a ko se je cesta zaprla že pri bencinski in do križišča pretekla leta ni pa nikogar motlo? Res ste ljudi že jezni sami nad sabo in šimfate čez vse živo. Reveži ste, resnični reveži, naveličani vsega, iščete zdrahe kjer se le da. Z ničimer zadovoljni... žalostno

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava