Kolesa sreče – kolesarimo z namenom, star in cilj na jasi Dolenjske Toplice

30.5.2015 | 10:00

Rotary klub Dolenjske Toplice, Servis in prodaja koles Štangelj in Društvo Sonshine, v soboto, 30. 5. 2015, organizirajo že drugi kolesarski izlet z namenom – “Kolesa sreče”. Druženje v naravi, ki se bo pričelo nekaj po deveti uri zjutraj, bodo nadgradili z ozaveščanjem na temo avtizma, zbrana sredstva pa bodo namenjena pomoči družinam, ki živijo z avtizmom.

“Kolesa sreče” se bodo pričela vrteti in tudi ustavila na jasi v Dolenjskih Toplicah, vmes bodo udeleženci prekolesarili dobrih dvajset kilometrov dolg krog okoli Dolenjskih Toplic in Straže, v naravi, pretežno po gozdnih in poljskih poteh. Med izletom bosta organizirana dva izobraževalna postanka - na prvi postaji, Turistični kmetiji Plavica, se bodo udeleženci seznanili z zeliščarstvom, na drugi postaji pa s tematiko avtizma. Na cilju bosta organizirana glasbeni program in srečelov, kjer bo glavni dobitek kolo. Dogodek bo posebej prijazen do družin, izleta pa se lahko udeležijo tudi mlajši kolesarji, stari vsaj 10 let. Letos bo za udeležence, ki niso vešči kolesarjenja po naravi, organiziran tudi dodaten rekreativni pohod s spoznavanjem naravnih lepot Dolenjskih Toplic.

Organizirana bo vožnja v skupini, za udeležbo na izletu so primerna gorska in treking kolesa, vsak udeleženec pa mora uporabljati čelado. Tehnična pomoč in zdravstvena oskrba bosta zagotovljeni s spremljevalnim in reševalnim vozilom. Parkirišče za udeležence je v bližini jase, na vstopu v Dolenjske Toplice.

Primož Mihelič iz Društva Sonshine, ki bo na dogodku predstavil tematiko avtizma poudarja: “Dogodek ni namenjen samo zbiranju sredstev, ampak želimo tudi razširiti razumevanje avtizma. S sredstvi, ki smo jih zbrali na lanskih Kolesih sreče, smo do sedaj lahko pomagali vsem slovenskim staršem otrok z avtizmom, ki so se odločili za usposabljanje v ZDA in so pri tem potrebovali pomoč. Tudi v prihodnje želimo ohraniti zmožnost pomagati pri usposabljanju vsem družinam, ki so pomoči potrebne.”

Sredstva, ki bodo zbrana na dogodku Kolesa sreče, bodo namenjena za pomoč družinam, ki živijo z avtizmom. Avtizem je najhitreje rastoča diagnoza na svetu. Samo v zadnjih 18 letih se je število oseb z diagnozo motnje avtističnega spektra povečalo z 1/1000 na 2/100. Danes ima torej to diagnozo 2 % ljudi, kar pomeni, da v Sloveniji živi kar 40.000 ljudi z avtizmom.

Več informacij o dobrodelnem kolesarskem izletu je na voljo na spletni strani Rotary kluba Dolenjske toplice – www.rotary-dolenjsketoplice.si in na Facebook strani – www.facebook.com/kolesasrece.

Program dogodka:

9:15 – 10:00 – zbiranje udeležencev na jasi v Dolenjskih Toplicah

10:00 – pozdrav županov obeh občin in nagovor predsednika Rotary kluba Dolenjske Toplice

10:15 – START ob spodbudnih zvokih Mestne godbe Novo mesto

11:15 – predstavitev zeliščarske kmetije Plavica in pogostitev kolesarjev z zeliščnim čajem ter leteči postanek na Drganjih selih za okrepčilo s sadežem

12.45 − enourni postanek na nogometnem igrišču v Vavti vasi in predstavitev tematike avtizma

14:15 – CILJ na jasi v Dolenjskih Toplicah s pogostitvijo udeležencev in zabavnim programom ter srečelovom