Deset zlatih slovenskih popevk za deset zlatih let skupine Cantamus

27.5.2015 | 12:00

Cantamus

Cantamus

Vilinke

Vilinke

Minulo soboto je vokalna skupina Cantamus v Deželi kozolcev v Šentrupertu praznovala deseto obletnico današnje zasedbe. Jskd Območne izpostave Trebnje je ob tej priložnosti štirim pevkam podelil zlate Gallusove značke (za 15 let delovanja v ljubiteljski kulturi), kitaristu vokalne skupine pa srebrno Gallusovo značko (za 10 let ljubiteljskega ustvarjanja). Koncert sta omogočili Občina Šentrupert in ZKD Trebnje, popestrile pa ga je vokalna skupina iz Boštanja Vilinke.

Dekliški kvartet s kitaristom je Šentrupertu z okolico dobro poznan, saj je v vseh teh letih delovanja skupina Cantamus popestrila marsikatero občinsko prireditev in vsako leto organizirala tudi vsaj en letni koncert. Pomen njihovega delovanja za lokalno skupnost je v svoji čestitki poudaril tudi nekdanji šentruperski ravnatelj profesor Jože Zupan, ki je dejal, da je bil na dekleta ponosen že, ko so obiskovala osnovno šolo, pa tudi po njej mu nikoli niso delala sramote. Profesor je le eden izmed tistih, ki so pevke in kitarista vsa ta leta spremljali z navdušenjem. Tudi tokratni koncert je bil tako zelo dobro obiskan. Zavetje Jurgličevega toplarja (ki ima status največjega in najbogatejšega v Deželi kozolcev) je v soboto zvečer, po mrzlem deżevnem dnevu, prišlo še kako prav. Obiskovalci so se posedli po slamnatih balah in ga napolnili do zadnjega kotička. Prisluhnili so lahko desetim zlatim starim slovenskim popevkam - vsaka je bila posvečena enemu zlatemu letu Cantamusovega ustvarjanja. Tako smo lahko slišali avtorske priredbe pesmi Mala terasa, Čez Šuštarski most, Kot nekdo, ki imel me bo rad in druge. Večer pa je s petimi skladbami popestril tudi ženski vokalni kvartet Vilinke iz Boštanja.

Sobotni koncert so člani Cantamusa izvedli ob pomoči Občine Šentrupert in Dežele kozolcev. Uspelo jim ne bi niti brez sodelovanja z ZKD in JSKD Trebnje, z gospo Mojco Femec so vsa leta njihovega ustvarjanja odlično sodelovali. Koncert ob deseti obletnici skupine Cantamus je sovpadel s Tednom ljubiteljske kulture. Člani skupine so v duhu Tedna ljubiteljske kulture tako povedali, da jim ljubiteljsko ustvarjanje prinaša medsebojno druženje in uživanje v glasbi. Pri tem jim veliko pomeni podpora lokalne skupnosti in vzpodbuda JSKD-ja, tudi v obliki Gallusovih značk, ki so jih prejeli.

Skupino Cantamus sestavljajo: Mateja Gorenc, Mateja Leban, Katja Podlogar, Manca Podlogar in kitarist Lovro Jevšek.

Mateja Leban
foto: Petra Zorn

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava