DL: KS Mestne njive - Konkretni projekti za vse generacije

24.5.2015 | 11:40

Gregor Klemenčič

Gregor Klemenčič

Pomlajen in povsem nov svet krajevne skupnosti Mestne njive, ki po velikosti in številu prebivalcev sodi med manjše v novomeški občini, si je za ta mandat zadal kar nekaj konkretnih projektov, s katerimi naj bi po besedah njenega predsednika Gregorja Klemenčiča resnično postala prostor prijetnega in varnega bivanja za vse krajane. Pomembno je, da imajo veliko idej, energije pa tudi znanja, kako jih izpeljati, kot poudarja.

Ključni projekti, s katerimi se bodo spopadli do leta 2018, so: rekonstrukcija prometno zelo obremenjenega priključka v križišču Seidlove ceste pri NLB oz. zavarovalnici Tilia, kjer prihaja do vsakodnevnih zastojev; obnova ulice Mestne njive in dela Cankarjeve ulice, kjer načrtujejo preplastitev vozišča z morebitno posodobitvijo komunalne infrastrukture, hkrati pa bi reševali še problem parkiranja in status funkcionalnih zemljišč; ureditev družabnega športno rekreativnega parka Mestne njive, v sklopu katerega predvidevajo posodobitev obstoječega otroškega in košarkarskega igrišča ter pridobitev dodatnega večnamenskega prostora za družabne, kulturne in športne prireditve; prometna ureditev na območju celotne krajevne skupnosti, prvi korak pa predstavlja priprava celovite prometne študije, ki bi prometno razbremenila Cankarjevo in Koštialovo ulico (mimo pokopališča Ločna) in bo zajemala tudi mirujoči in peš promet.

»Vsi ti osrednji projekti so zaradi svoje vsebine vezani na financiranje iz občinskega proračuna, zato se želimo čim prej sestati z odgovornimi na mestni občini Novo mesto, da bi jim konkretneje predstavili vsebino vseh predlogov in se dogovorili o možnostih za uvrstitev v proračun. Vse tekoče naloge bomo financirali iz sredstev rednega delovanja, aktivni pa bomo tudi na področju pridobivanja denarja iz drugih virov, kot so različni programi in razpisi,« je poudaril Klemenčič.

Posebno pozornost bodo namenili tudi potrebam starejših krajanov. Od okoli 1.100 prebivalcev krajevne skupnosti Mestne njive jih je več kot 200 starejših od 70 let. »Zavedamo se, da je zaradi specifične lege naselja na hribu njihova mobilnost močno omejena. Zaradi težjih dostopov do svojih domov preučujemo več možnosti oskrbe starejših krajanov z vsakodnevnimi dobrinami, morda tudi s trgovino na območju krajevne skupnosti, iščemo pa tudi rešitve za ureditev javnega prevoza, « je pojasnil.

Že za letos so si v svetu krajevne skupnosti, ki ga poleg predsednika Klemenčiča sestavljajo še Istok Zorko, Darinka Redling, Matjaž Smodiš, Barbara Cesar, Lavra Fabjan in Mateja Kovačič, naložili še tri pomembne naloge – določitev datuma krajevnega praznika in praznovanje, ki bo postalo tradicionalno, ter oblikovanje grba krajevne skupnosti, zato vabijo krajane, da posredujejo morebitne predloge. Ob koncu leta pa nameravajo izdati tudi prvo številko krajevnega časopisa. »Tudi tukaj si želimo, da bi se v njegovo nastajanje s svojimi oblikovalskimi idejami in  vsebinami aktivno vključili prebivalci. Uredniški odbor naj ne bi bil sestavljen samo iz članov sveta krajevne skupnosti, ampak predvsem iz krajanov,« je še dejal Gregor Klemenčič.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista, 5. februarja 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava